fbpixel

Search icon
Search
Νέα σεζόν, έξι νέοι διατροφικοί στόχοι
MAGAZINE

Νέα σεζόν, έξι νέοι διατροφικοί στόχοι

Η Διαιτολόγος-Διατροφολόγος Αναστασία Μαμάτσιου, Msc, μοιράζεται μαζί σας έξυπνα tips για να ξεκινήσετε διατροφή


Μπήκε το φθινόπωρο, οι διακοπές για την πλειονότητα τελείωσαν, τα σχολεία ξεκίνησαν και έφτασε η κατάλληλη ώρα για οργάνωση, νέους στόχους και όνειρα. Και μαζί, για νέο διαιτολόγιο! Με επιμονή και υπομονή, με περισσότερη διάθεση και ικανοποίηση, θα γίνουν όλα πραγματικότητα!

1) Καταναλώστε τουλάχιστον 5-6 φρέσκα φρούτα ή λαχανικά ημερησίως

Η πιο συχνή ερώτηση που δέχομαι είναι: «Πότε να τα καταναλώσω»; Οποιαδήποτε στιγμή της ημέρας! Βάλτε απλά στη ζωή σας 5-6 μερίδες φρέσκα φρούτα και λαχανικά. Ίσως είναι δύσκολο, αλλά αξίζει! Τα οφέλη τους είναι πολλά: αποτελούν εξαιρετική πηγή βιταμινών, ιχνοστοιχείων και αντιοξειδωτικών, προκαλούν αίσθημα κορεσμού και βοηθούν στην καλύτερη διαχείριση της πείνας, του βάρους αλλά και στην πρόληψη πολλών χρόνιων νοσημάτων.

2) Οργανώστε την εβδομάδα σας καλύτερα και μαγειρέψτε πιο συχνά!

Όταν επιστρέφετε κουρασμένοι από τη δουλειά, το πιο εύκολο είναι να παραγγείλετε. Δε χρειάζονται δύσκολα φαγητά και χρονοβόρα, υπάρχουν γρήγορες και γευστικές συνταγές!

Πώς θα το καταφέρετε; Μαγειρέψτε τουλάχιστον μια φορά την εβδομάδα (ένα βράδυ, το Σαββατοκύριακο) δύο διαφορετικά φαγητά. Φροντίστε να έχετε πάντα αβγά στο ψυγείο· τι πιο εύκολο, νόστιμο και χορταστικό από μια ομελέτα με λαχανικά και τυρί! Τι θα κερδίσετε: σωστή ποσότητα, ποιότητα, αποταμίευση και ενίσχυση της σημασίας του οικογενειακού γεύματος.

shutterstock-757986856.jpg

3) Ξεκινήστε με ένα καλό πρωινό και πάρτε μαζί σας 2-3 σνακ

Μπορεί να βιάζεστε, αλλά είναι ακόμη το «πιο σημαντικό γεύμα της ημέρας». Θα σας δώσει εγρήγορση, διαύγεια, χαρά, ζωντάνια, και το καλύτερο, κορεσμό καθ’ όλη τη διάρκεια της ημέρας. Επίσης, τα ενδιάμεσα γεύματα θα καλύψουν τις ημερήσιες διατροφικές ανάγκες και θα συμβάλουν στην καλύτερη διαχείριση του σακχάρου στο αίμα. Πώς θα το πετύχετε: Προετοιμάστε από το βράδυ ένα σάντουιτς και ψήστε το το πρωί. Βράστε ένα αβγό αποβραδίς και συνοδεύστε το με δύο κράκερ ολικής. Το overnight oats είναι μια τέλεια λύση αν σας αρέσει η βρώμη! Πάρτε μαζί σας φρούτα, σπόρους, καρπούς, κράκερ ολικής, πιείτε ένα smoothie ή φάτε μία μπάρα δημητριακών.

4) Κάντε κάτι για εσάς

Τώρα που οργανώνετε το πρόγραμμά σας στη δουλειά, στη σχολή, για το σχολείο των παιδιών ή ό,τι άλλο έχετε, εξοικονομήστε και κάποιες ώρες για σας. Πηγαίνετε για έναν καφέ, χαλαρώστε, περιποιηθείτε τον εαυτό σας, κινηθείτε περισσότερο.

5) Κάντε αυτό που σας ευχαριστεί, όχι αυτό που αναγκάζεστε

Δε χρειάζεται να περπατάτε μία ώρα κάθε μέρα, αν δε σας αρέσει, γιατί ποτέ δε θα το κάνετε συνήθεια, θα το κάνετε αναγκαστικά. Οι μικρές αλλαγές με σταδιακά βήματα μπορούν να σας βοηθήσουν περισσότερο! Βρείτε αυτό που σας αρέσει -χορός, χόμπι, ποδήλατο- και ενσωματώστε το στην καθημερινότητά σας.

6) Μην ξεχνάτε το πιο βασικό «τρόφιμο» του οργανισμού, το νερό

Χωρίς φαγητό μπορούμε να ζήσουμε αρκετές μέρες, χωρίς νερό, όμως, ελάχιστες. Βάλτε έναν μετρήσιμο στόχο, 8-10 ποτήρια υγρών κυρίως σε νερό και άλλα ροφήματα χωρίς μεγάλο θερμιδικό περιεχόμενο.

fotografhsh-sissy-1.jpg

Ευχαριστούμε την Αναστασία Μαμάτσιου, Διαιτολόγο-Διατροφολόγο, Msc στην Κλινική Διατροφή, με ειδίκευση στις Διατροφικές Διαταραχές και στην Παιδική Παχυσαρκία, NCFED, για τις πληροφορίες.

Info: Ερμού 18Α, Θεσσαλονίκη, τηλ.: 2313 089389, amamatsiou@gmail.com, @mamatsiou_nutriwellness

ΔΗΜΟΣΙΕΥΤΗΚΕ ΣΤΟ ΠΕΡΙΟΔΙΚΟ GLOW ΣΤΟ ΤΕΥΧΟΣ ΟΚΤΩΒΡΙΟΥ 2023