fbpixel

Search icon
Search
New Era: Για ποιο λόγο τα προσωποκεντρικά ντοκιμαντέρ κερδίζουν όλο και περισσότερο έδαφος;
LIFE & CAREER

New Era: Για ποιο λόγο τα προσωποκεντρικά ντοκιμαντέρ κερδίζουν όλο και περισσότερο έδαφος;

Οι πιο γνωστές πλατφόρμες ακολουθούν μία συγκεκριμένη κατεύθυνση κι αυτό κάτι μας δείχνει


Ποιος δεν θέλει να αποκτήσει μια insight ματιά στις ζωές των πιο γνωστών celebrities; Ποιος δε θέλει να ανακαλύψει τα μυστικά, τις συνήθειες, όλα όσα περιλαμβάνει η καθημερινότητά τους; Ειδικά το τελευταίο διάστημα, οι πιο γνωστές πλατφόρμες μοιάζουν να αφουγκράζονται περισσότερο από ποτέ την ανάγκη του κοινού να στραφεί προς αυτή την κατεύθυνση, με αποτέλεσμα να μας συστήνουν συνεχώς νέα ντοκιμαντέρ που κάνουν focus σε συγκεκριμένα πρόσωπα και στην ιστορία τους.

Τι μας έχει οδηγήσει -ωστόσο- σε αυτή τη νέα εποχή και πώς φτάσαμε να λέμε «ναι» στα ντοκιμαντέρ και όχι στις μεγάλες τηλεοπτικές παραγωγές; 

Μία αλλαγή που κάτι μας δείχνει!

The new era

shutterstock-2477229929.jpg

Έχουμε μπει στην εποχή των ντοκιμαντέρ των διασήμων, στην εποχή όπου οι ίδιοι, οι celebrities, παίρνουν θέση απέναντι από την κάμερα και μοιράζονται τη δική τους ιστορία. Εμπειρίες, μυστικά, ευχάριστα ή και δυσάρεστα γεγονότα, άγνωστες λεπτομέρειες από την καθημερινότητά τους. Τους βλέπουμε να μιλούν για όλα, πιο απελευθερωμένοι από ποτέ και το κοινό ζητά όλο και περισσότερες εξομολογήσεις. Η Beyoncé, o David και η Victoria Beckham, η Τaylor Swift, η Jennifer Lopez και η Katy Perry είναι μερικοί μόνο από τους διάσημους που μας έχουν συστήσει τα δικά τους ντοκιμαντέρ το τελευταίο διάστημα, με τις παραγωγές, αυτές, να γνωρίζουν μεγάλη επιτυχία και τις πιο γνωστές πλατφόρμες να βλέπουν τις μετοχές τους να... εκτοξεύονται.

Την ίδια στιγμή, ακόμη και πολυαναμενόμενες ταινίες ή και σειρές, με πρωταγωνιστές πολύ σημαντικά ονόματα, δε γνωρίζουν την ίδια επιτυχία και δείχνουν να χάνουν όλο και περισσότερο έδαφος. Ο κόσμος έχει ανάγκη να κάνει ένα break από τη μυθοπλασία, τα μεγαλοπρεπή stories και τα fancy σενάρια και δείχνει μία διάθεση για κάτι διαφορετικό. Για ντοκιμαντέρ, στα οποία πρωταγωνιστούν συγκεκριμένα πρόσωπα και μέσα από αυτά, δείχνουν για πρώτη φορά το πραγματικό τους πρόσωπο, για ιστορίες που αφορούν αληθινά γεγονότα και γενικότερα, για οτιδήποτε είναι απαλλαγμένο από τη λάμψη και τη «χρυσόσκονη» που συνοδεύουν τις περισσότερες φορές όλες αυτές τις πολυδιαφημισμένες παραγωγές του Hollywood. 

Η ολοένα και πιο έντονη επιθυμία του κοινού για περισσότερο περιεχόμενο από τους αγαπημένους του celebrities έχει αλλάξει όλα όσα γνωρίζαμε μέχρι τώρα κι είναι αυτή που έχει οδηγήσει πλατφόρμες όπως το Netflix ή το Apple TV να επιλέξουν έναν τελείως διαφορετικό δρόμο, παρουσιάζοντας back to back παραγωγές με κεντρικούς πρωταγωνιστές όλα αυτά τα super-hot πρόσωπα. Συνεχίστε να διαβάζετε, για να ανακαλύψετε μερικά από τα must-see documentaries που υπάρχουν τη δεδομένη χρονική στιγμή διαθέσιμα...

The documentaries

Arnold

230605094314-arnold-netflix-review-720x720.jpg

Aποτελεί την απόλυτη ενσάρκωση του «american dream» και είναι ένας άνθρωπος που έχει βρεθεί πολλές φορές στο επίκεντρο, χάρη στους ρόλους του σε μεγάλες επιτυχίες. Ο Arnold Schwarzenegger άφησε για λίγο στην άκρη το... hardcore προφίλ του και πήρε την απόφαση να μοιραστεί κι αυτός τη δική του ιστορία, μέσα από μία μεγάλη παραγωγή του Netflix. Το motto που τον χαρακτηρίζει, είναι το «ό,τι δεν σκοτώνει σε κάνει πιο δυνατό» κι αυτό γίνεται απόλυτα κατανοητό, όταν μιλάει ο ίδιος για όσα έχει βιώσει. Κλήθηκε να ξεπεράσει σημαντικά τραύματα, σωματικά και ψυχικά, έχοντας έναν κακοποιητικό πατέρα κι έφτασε να γίνει ένας πετυχημένος bodybuilder, ένας θρύλος του Hollywood και στην πορεία, Κυβερνήτης της πολιτείας της Καλιφόρνια. Μία αμφιλεγόμενη προσωπικότητα, που σίγουρα έχει να πει πολλά...

Beckham

beckham-n-s1-e1-00-49-02-22.webp

Δύο πρόσωπα που έχουν δει πολλές φορές τα βλέμματα όλων να στρέφονται επάνω τους. Δύο super-hot προσωπικότητες, που ξέρουν πώς να διαχειρίζονται ακόμη και τις πιο δύσκολες καταστάσεις. Ο David και η Victoria Beckham ένωσαν τις δυνάμεις τους με το Netflix και μας παρουσίασαν μία άκρως ενδιαφέρουσα σειρά επεισοδίων, μέσα από την οποία μας έδειξαν για πρώτη φορά το πραγματικό τους πρόσωπο. Μίλησαν ανοικτά για πολλά θέματα που είχαν προκύψει τα προηγούμενα χρόνια, σχολίασαν διάφορες φήμες, πήραν θέση για όλα και μοιράστηκαν την καθημερινότητά τους, σε ένα ντοκιμαντέρ που μέχρι και σήμερα, ενάμιση περίπου χρόνο μετά από την πρεμιέρα του, μονοπωλεί το ενδιαφέρον.

The Last Dance

last-dance-disney-plus.webp

Όσοι το έχουν ήδη παρακολουθήσει, μιλούν για ένα από τα καλύτερα ντοκιμαντέρ όλων των εποχών και αυτό, δεν είναι καθόλου τυχαίο. To μεγαλείο του Michael Jordan, των Σικάγο Μπουλς των 90s αποκαλύπτεται με τον πιο αυθεντικό και εμφατικό τρόπο και το αποτέλεσμα είναι άκρως εντυπωσιακό και ενδιαφέρον, είτε ανήκει κανείς στους fans τους αθλήματος, είτε όχι. Πρόκειται για μία παραγωγή γεμάτη συναίσθημα, με πολλές αληθινές ιστορίες και μαρτυρίες, με ένταση, με «εκρήξεις». Αν θέλετε να ανακαλύψετε πώς μοιάζει πραγματικά ένας άνθρωπος που είναι γεννημένος νικητής, τότε πρέπει να προσθέσετε το «Τhe Last Dance» στη λίστα σας.

Taylor Swift: The Eras Tour

ts-movie-theater-employees.webp

Είναι μία γυναίκα που δε διστάζει να τοποθετηθεί για πολύ σημαντικά θέματα και σε κάθε ευκαιρία, κάνει ένα step μπροστά. Τον περασμένο Μάρτιο, η Taylor Swift μας έδειξε και μία διαφορετική πτυχή του εαυτού της, όταν κυκλοφόρησε το πολυαναμενόμενο «Taylor Swift: The Eras Tour» στο ελληνικό Disney+ και αμέσως, γνώρισε μεγάλη επιτυχία. Οι Swifties είχαν την ευκαιρία να ξαναζήσουν την περιοδεία που έσπασε ρεκόρ και έγινε η πιο επιτυχημένη εισπρακτικά στην ιστορία, με τη διάσημη star να μοιράζεται τις δικές της σκέψεις, αλλά και εμπειρίες, μέσα από ένα ντοκιμαντέρ που αγαπήθηκε από τους fans της - κι όχι μόνο.

Selena Gomez: Μy mind & me

selena-gomez-courtesy-of-apple-2022-billboard-1548.webp

Γνώρισε την απόλυτη επιτυχία και είδε τις μετοχές της να... εκτοξεύονται. Ωστόσο, η Selena Gomez κλήθηκε μέσα σε όλη αυτή τη λάμψη να αντιμετωπίσει μία τεράστια αλλαγή. Να τεθεί αντιμέτωπη με τον ίδιο της τον εαυτό και να παλέψει. Μέσα από το «Selena Gomez: My Mind & Me», που είναι διαθέσιμο στο Apple TV+, το οποίο «υπογράφει» ο Alek Keshishian, η πασίγνωστη star μοιράστηκε τη δική της, την απόλυτη αλήθεια για όσα βίωσε για έξι περίπου χρόνια, μετά τη διάγνωση διπολικής διαταραχής. Μίλησε για όλα ανοικτά, αναφέρθηκε σε γεγονότα και ιστορίες που τη «σημάδεψαν» και μας έδειξε το πιο αληθινό της πρόσωπο, με τον γνωστό σκηνοθέτη να σημειώνει πως: «Υπήρχε μια προσέγγιση του ότι τίποτα δεν είναι εκτός ορίων, αλλά μέρος της δουλειάς μου είναι να είμαι αρκετά ευαίσθητος ώστε να ξέρω πότε και πώς να κινηματογραφώ πράγματα που μπορεί να είναι άβολα για το θέμα».

The Menendez Brothers

monsters-206-unit-07247rc-h-2024.webp

Last but not least,  μία σειρά που αποτελεί σταθερά κεντρικό θέμα συζήτησης το τελευταίο διάστημα είναι το «The Menendez Brothers». Πρόκειται για την υπόθεση των αδερφών Menendez, δύο παιδιών που είδαν τις ζωές τους να αλλάζουν σε πολύ μικρή ηλικία, όταν πήραν οι ίδιοι την κατάσταση στα χέρια τους, εκτίοντας την ποινή τους στη φυλακή για τη δολοφονία των γονιών τους. Οι μαρτυρίες και τα λόγια τους σε πολλά σημεία σοκάρουν... Υποστήριζαν πως έπεσαν θύματα σεξουαλικής κακοποίησης από τον πατέρα και τη μητέρα τους, ωστόσο, σε μία εποχή όπου όλα ήταν διαφορετικά, οι ισχυρισμοί τους δεν έγιναν αποδεκτοί από το δικαστήριο που τους καταδίκασε σε ισόβια, παρά το ότι η υπόθεση είχε διχάσει ενόρκους, δικαστές και την κοινή γνώμη στις ΗΠΑ.