fbpixel

Search icon
Search
Μπορεί το σεξ να είναι καλό ακόμη και αν δεν έχετε οργασμό;
WELLNESS

Μπορεί το σεξ να είναι καλό ακόμη και αν δεν έχετε οργασμό;

Διαβάσαμε, βάλαμε τη δική μας εμπειρία και σας απαντάμε


Παρά το τι μπορεί να αποκαλύπτουν οι απεικονίσεις της ποπ κουλτούρας, το σεξ μπορεί να περιλαμβάνει πολλά περισσότερα από τη γραμμή διείσδυσης που οδηγεί σε οργασμό. Για αρχή, υπάρχει ένα ολόκληρο ρεπερτόριο σέξι πράξεων, που περιγράφουν μια μη διεισδυτική διαδρομή προς την απόλαυση που μπορεί να είναι εξίσου αποτελεσματική (αν όχι περισσότερο!). Και ενώ ο οργασμός είναι ένας άξιος «προορισμός» οποιασδήποτε πρακτικής ευχαρίστησης -όπως κι αν φτάσετε εκεί- η έλλειψή του δεν αναιρεί την απολαυστική, υποστηρικτική για την υγεία, αξία άλλων τμημάτων ενός σεξουαλικού “ταξιδιού”. Στην πραγματικότητα, εάν ανήκετε στο εκτιμώμενο 5% των γυναικών που δεν μπορούν να νιώσουν οργασμό ή στο 11 έως 41% των γυναικών που αντιμετωπίζουν προβλήματα με αυτόν, είναι σημαντικό να γνωρίζετε το εξής: Το σεξ είναι καλό για εσάς με ή χωρίς οργασμό!

sex.jpeg

Αν και ο οργασμός -μέσω των σόλο πρακτικών ή του σεξ- σίγουρα παρουσιάζει το μερίδιο των πλεονεκτημάτων για την υγεία του, η απελευθέρωση ωφέλιμων χημικών ουσιών που οδηγούν σε πολλά από αυτά τα οφέλη δεν δημιουργείται μόνο στο “αποκορύφωμα”. Μέσω της αφής, πολλοί από τους ίδιους θετικούς νευροδιαβιβαστές απελευθερώνονται και στο μη οργασμικού σεξ, πιθανότατα σε χαμηλότερα επίπεδα, αλλά πάλι είναι αρκετοί για να αποκομίσετε τα οφέλη τους.

Στην πραγματικότητα, κατά τη διάρκεια μιας μικρής μελέτης του 2011 που παρακολουθούσε τη δραστηριότητα του εγκεφάλου σε γυναίκες ενώ αυτοδιεγέρθηκαν, οι ερευνητές διαπίστωσαν ότι τα μέρη του εγκεφάλου που είναι υπεύθυνα για αυτές τις χημικές ουσίες της “χαράς” ενεργοποιήθηκαν πολύ πριν τον οργασμό. «Σε όλη τη διαδρομή, ο εγκέφαλος απελευθέρωσε μερικές από αυτές τις ουσίες, συμπεριλαμβανομένης της ωκυτοκίνης, της ντοπαμίνης και πεπτιδίων που ανακουφίζουν από τον πόνο, όπως τα εσωτερικά μας οπιοειδή», λέει η νευροεπιστήμονας και θεραπεύτρια Nan Wise, PhD.

casual-sex-HMTod.jpg

Ως σημαντική προειδοποίηση, ωστόσο, αν σας απασχολεί το γεγονός ότι δεν μπορείτε ή δεν θέλετε να φτάσετε σε οργασμό ενώ κάνετε σεξουαλικές πράξεις, είναι λιγότερο πιθανό να βιώσετε τα παραπάνω νευροχημικά οφέλη. Το να εστιάζετε στην προσπάθεια να έχετε οργασμό ή το να στενοχωριέστε επειδή δεν μπορείτε να φτάσετε στο αποκορύφωμα μπορεί στην πραγματικότητα να χαλάσει τελείως τη ροή των χημικών ουσιών. Έτσι, εάν αισθάνεστε ότι ο οργασμός είναι, στην πραγματικότητα, αδιαπραγμάτευτος στη σεξουαλική σας εξίσωση και δυσκολεύεστε να τον ζήσετε, αξίζει να εξερευνήσετε νέες τεχνικές, στρατηγικές επικοινωνίας ή υποστηρικτικά προϊόντα για να προχωρήσετε γρήγορα εκεί.

Διαφορετικά, απλώς και μόνο η παραδοχή ότι το σεξ είναι καλό για εσάς, από άποψη υγείας - με ή χωρίς οργασμό - μπορεί να σας προετοιμάσει για μια πιο ικανοποιητική σεξουαλική εμπειρία. Παρακάτω, αναφέρουμε τα κυριότερα οφέλη που μπορείτε να αποκομίσετε από οποιαδήποτε μορφή σεξ, ακόμα και όταν το τέλος του δεν έχει οργασμό.

sexual-attachment-1.jpg

Οφέλη 

  • Μπορεί να ανακουφίσει το στρες και το άγχος. Εκτός από τον οργασμό, το αισθησιακό ή σεξουαλικό άγγιγμα προσφέρει πραγματικά οφέλη για την ψυχική υγεία, κυρίως μέσω της απελευθέρωσης των νευροδιαβιβαστών που ενισχύουν τη διάθεση που αναφέρθηκαν παραπάνω. Η ωκυτοκίνη, ειδικότερα, έχει ονομαστεί ακόμη και η «ορμόνη της αγκαλιάς» για τους τρόπους με τους οποίους η αγκαλιά μπορεί να υποκινήσει την απελευθέρωσή της, η οποία προσφέρει ένα ηρεμιστικό αποτέλεσμα που μειώνει το στρες.
  • Μπορεί να ενισχύσει την υγεία της καρδιάς σας. Αυτό συμβαίνει μέσω μερικών οδών, κανένα από τα οποία δεν απαιτεί οργασμό. Πρώτον, καθώς το σεξ μπορεί να σας βοηθήσει να μεταβείτε σε αυτή την ήρεμη παρασυμπαθητική κατάσταση που αναφέρθηκε παραπάνω, μπορεί επίσης να αυξήσει τη μεταβλητότητα του καρδιακού σας παλμού - γνωστός και ως η μετρική παρακολούθηση του πόσο καλά προσαρμόζεται ο καρδιακός σας ρυθμός στο νευρικό σας σύστημα και στο περιβάλλον σας - το οποίο είναι ένα μέτρο μιας υγιούς καρδιάς.
  • Μπορεί να ενισχύσει το πυελικό σας έδαφος. Αξίζει να σημειωθεί ότι κάθε είδους σεξ μπορεί να είναι μια σωματική άσκηση και ανάλογα με τον τύπο των στάσεων στις οποίες “μπαίνετε”, θα μπορούσατε πραγματικά να ενισχύσετε οποιονδήποτε αριθμό μυών στη διάρκεια της διαδικασίας. Είναι κανείς έτοιμος για ισομετρικό κράτημα;