fbpixel

Search icon
Search
Μουσείο Μπενάκη: Όλα έτοιμα για τα σημερινά εγκαίνια της έκθεσης «BOULEVARD DE LA SOCIÉTÉ DES NATIONS»
ARTS & CULTURE

Μουσείο Μπενάκη: Όλα έτοιμα για τα σημερινά εγκαίνια της έκθεσης «BOULEVARD DE LA SOCIÉTÉ DES NATIONS»

«Μια Μεγάλη Χειρονομία για τη Θεσσαλονίκη» το κεντρικό μήνυμά της, τονίζοντας την σημαντική συμβολή του ΑΠΘ στην Biennale Architettura 2021


Με την αρχιτεκτονική σε πρώτο πλάνο θα λάβουν χώρα αύριο η ημερίδα και τα εγκαίνια της έκθεσης «BOULEVARD DE LA SOCIÉTÉ DES NATIONS» στο Μουσείο Μπενάκη της Πειραιώς. Με κεντρικό motto «Μια Μεγάλη Χειρονομία για τη Θεσσαλονίκη», πρόκειται για ένα είδος ανάλυσης σε δεύτερο χρόνο, σχολιασμό και «μετά - έκθεσης» των βασικών παραμέτρων της ελληνικής συμμετοχής στην Biennale Architettura 2021, η οποία δομήθηκε από μια αξιόλογη ομάδα διδασκόντων του τμήματος αρχιτεκτονικής ΑΠΘ, εκπροσωπώντας επιτυχημένα την χώρα μας. Η κύρια παρουσία του project είχε γίνει στο Ελληνικό Περίπτερο της Βενετίας και παράλληλα στο Μπέη Χαμάμ της Θεσσαλονίκης.

Το κεντρικό ερώτημα της Biennale

bienale-1.jpg
πηγή: Ελληνικό Ινστιτούτο Αρχιτεκτονικής

«Πώς θα ζήσουμε μαζί;» αποτέλεσε το ουσιαστικό ερώτημα, της Biennale Architettura 2021 της Βενετίας, στο πλαίσιο ενός νέου χωρικού κοινωνικού συμβολαίου, αναμένοντας μια εναλλακτική ανταπόκριση. Με την ευκαιρία αυτή, παρουσιάστηκε η Μεγάλη Χειρονομία του Άξονα της Αριστοτέλους στη Θεσσαλονίκη, που σχεδιάστηκε από τον Γάλλο αρχιτέκτονα-πολεοδόμο Ernest Hébrard, μια σημαντική προσωπικότητα για την πόλη της Θεσσαλονίκης, που κατάφερε να σχεδιάσει επιτυχημένα από την αρχή την αρχιτεκτονική της δομή μετά την μεγάλη πυρκαγιά του 1917. Εξελίχθηκε στη διάρκεια ενός αιώνα, ως πολυπολιτισμικό σταυροδρόμι, στο πλαίσιο ενός ριζικού αστικού εκσυγχρονισμού.

Μουσείο Μπενάκη: Η έκθεση στο Ελληνικό Περίπτερο της Βενετίας

bienale-2.jpg
πηγή: Ελληνικό Ινστιτούτο Αρχιτεκτονικής

Το 2021 λειτούργησαν δύο παράλληλες παρουσιάσεις στη Βενετία και στη Θεσσαλονίκη. Η έκθεση στο Ελληνικό Περίπτερο της Βενετίας επικεντρώθηκε στη σημερινή λειτουργία της Αριστοτέλους, αναδεικνύοντας τη χωρική συνύπαρξη κατοίκων, επισκεπτών, μεταναστών και προσφύγων. Η έκθεση στο Μπέη Χαμάμ στην Θεσσαλονίκη παρουσίασε μια οπτική τεκμηρίωση, που προέκυψε από εργαστήρια του ΑΠΘ με συμμετοχή φοιτητών για τον εμβληματικό εγκάρσιο άξονα της Θεσσαλονίκης. Κυκλοφόρησαν δύο εκδόσεις: το βιβλίο για «Το Παλίμψηστο της Αριστοτέλους: βυζαντινά οράματα και εκλεκτικός τοπικισμός» και δίγλωσσος κατάλογος, εμπλουτισμένος με απόψεις ειδικών, προτάσεις των προσκεκλημένων συμμετοχών και σχολιασμένων απεικονίσεων από τις δύο εκθέσεις. Η εκπροσώπηση της Ελλάδας στη Μπιενάλε χρηματοδοτήθηκε από το ΥΠΕΝ μέσω του ΕΣΠΑ 2014-2020. Πολύτιμη υπήρξε η συνεργασία του ΑΠΘ, της ΔΕΘ, της Εφορείας Αρχαιοτήτων Πόλης Θεσσαλονίκης, του Δήμου και του Κέντρου Ιστορίας Θεσσαλονίκης.

Η έκθεση πρόκειται να περιέχει ψηφίδες από το μωσαϊκό της Αριστοτέλους που αναρτήθηκαν στη Βενετία, συμμετοχές και προτάσεις προσκεκλημένων, προπλάσματα και τεκμηριώσεις που παρουσιάστηκαν στη Θεσσαλονίκη, καθώς και σχετικές σχολιασμένες απεικονίσεις. Κεντρικό γεγονός της αποτελεί η ολοήμερη εκδήλωση των εγκαινίων με παρουσιάσεις, εισηγήσεις και δράσεις.

Τα μέλη της ακαδημαϊκής ομάδας

Η αξιόλογη επιστημονική ομάδα αποτελείται από τους Νίκο Καλογήρου, Μαρία Δούση, Δημήτρη Θωμόπουλο, Δημήτρη Κονταξάκη, Σοφοκλή Κωτσόπουλο και Θεμιστοκλή Χατζηγιαννόπουλο, οι οποίοι επιλέχθηκαν από το Υπουργείο Περιβάλλοντος και Ενέργειας για να εκπροσωπήσουν την Ελλάδα στη Biennale Architettura 2021 της Βενετίας με εθνικό επίτροπο τον Γ.Γ.Xωρικού Σχεδιασμού και Αστικού Περιβάλλοντος, Ευθύμιο Μπακογιάννη.

Ο Νίκος Καλογήρου, Ομότιμος Καθηγητής ΑΠΘ, έχει δημοσιεύσει περισσότερα από 250 άρθρα σε επιστημονικά περιοδικά και πρακτικά συνεδρίων. Υπάρχουν ακόμη 32 βραβεία-διακρίσεις και περισσότερες από 120 δημοσιεύσεις αρχιτεκτονικού και πολεοδομικού έργου στον ειδικό τύπο ή καταλόγους εκθέσεων. Έχει συγγράψει ή επιμεληθεί 36 βιβλία και τεύχη για την αρχιτεκτονική και την πολεοδομία. Η Μαρία Δούση, Αναπληρώτρια Καθηγήτρια ΑΠΘ με το εφαρμοσμένο έργο της να έχει δημοσιευτεί και εκτεθεί σε αρχιτεκτονικές εκθέσεις και σημαντικές συμμετοχές της σε σειρά αρχιτεκτονικών διαγωνισμών, όπου απέσπασε βραβεία και διακρίσεις. Ο Δημήτρης Θωμόπουλος, Επίκουρος Καθηγητής ΑΠΘ, Έχει διδάξει στις αρχιτεκτονικές σχολές του ΔΠΘ και του πανεπιστημίου Frederick Κύπρου. Έχει λάβει διακρίσεις για το αρχιτεκτονικό του έργο σε διεθνείς και πανελλήνιους αρχιτεκτονικούς διαγωνισμούς, ενώ έχει συμμετάσχει σε πλήθος αρχιτεκτονικών εκθέσεων στην Ελλάδα και στο εξωτερικό. Ο Δημήτρης Κονταξάκης, Επίκουρος Καθηγητής ΑΠΘ, τιμήθηκε το 2011 με το Βραβείο Νέου Αρχιτέκτονα της Πανελλήνιας Ένωσης Αρχιτεκτόνων (ΣΑΔΑΣ ΠΕΑ) και με υποψηφιότητα για το Ευρωπαϊκό Βραβείο Αρχιτεκτονικής “Mies Van Der Rohe Awards”. Ο Σοφοκλής Κωτσόπουλος, Επίκουρος Καθηγητής ΑΠΘ έχει επιστημονικές δημοσιεύσεις και συνθετικό έργο με διακρίσεις και παρουσιάσεις στον ειδικό Τύπο και ο Θέμης Χατζηγιαννόπουλος, Επίκουρος Καθηγητής ΑΠΘ, διαθέτει διακεκριμένο εφαρμοσμένο έργο με 11 βραβεία σε διαγωνισμούς, συμμετοχή σε 17 εκθέσεις και πάνω από 80 δημοσιεύσεις στον ειδικό και τον ευρύτερο Τύπο.

Info: Μουσείο Μπενάκη, οδός Πειραιώς 138

Εγκαίνια έκθεσης: σήμερα στις 20:00

Διάρκεια έκθεσης: 5 με 22 Μάιου

Για πληροφορίες: www.heliarch.gr

Κεντρική φωτογραφία: La Biennale di Venezia