Σήμερα ανοίγει τις πόρτες της στο κοινό η πολυαναμενόμενη νέα πτέρυγα του Μουσείο Φυσικής Ιστορίας της Νέας Υόρκης. Το πολλά υποσχόμενο Κέντρο Richard Gilder αφορά στην επιστήμη, στην εκπαίδευση και στην καινοτομία. Είναι εκπληκτικό το γεγονός ότι φιλοξενείται σε ένα κτίριο 140 ετών με έκταση 230.000 τετραγωνικών ποδιών στην πανεπιστημιούπολη του AMNH στο Μanhattan. Η είδηση για την υλοποίηση του συγκεκριμένου έργου ανακοινώθηκε το 2014 και χρειάστηκε εννέα χρόνια και περίπου 465 εκατομμύρια δολάρια για να ολοκληρωθεί. Ένας άκρως ενδιαφέρον σχεδιασμός έχει δημιουργηθεί, κάνοντας το οικοδόμημα να θυμίζει φαράγγι. Και όλα αυτά χάρη στην αστείρευτη φαντασία και την αναζήτηση της πρωτότυπης καινοτομίας από την πλευρά του Studio Gang. Πρόκειται για μια ιδιαίτερη δομή, η οποία συνδέει παρόν και παρελθόν. Όπως αναφέρει το Hemispheres Magazine, το καινούργιο αυτό part του Μουσείου, «όχι μόνο παρουσιάζει μια σειρά από εντυπωσιακά εκθέματα, αλλά συνδέει ρητά τη δομή και τις εγκαταστάσεις του 21ου αιώνα με την ιστορία ενός ιδρύματος που έκανε το ντεμπούτο του λίγο καιρό μετά τη δημοσίευση του Κάρολου Δαρβίνου για την Καταγωγή των ειδών».
Α bold world of knowledge
Ένα υπέροχο σύμπαν είναι έτοιμο να ξεδιπλωθεί μπροστά στο κοινό. Όλα ξεκινούν από την κεντρική πύλη, η οποία διακρίνεται για τον ξεχωριστό αισθητικό της χαρακτήρα. Σύμφωνα με το αντίστοιχο ρεπορτάζ του Art Newspaper τον Φεβρουάριο, «η είσοδος αποτελεί μια θεατρική και τολμηρή προσθήκη στο μουσείο, προσθέτοντας ένα νέο στρώμα σε μια σύνθετη τοπογραφία αρχιτεκτονικών παρεμβάσεων που χρονολογείται από τα βραχώδη και έντονα σκουριασμένα αρχικά σχέδια του J. Cleveland Cady από το 1877. Το αρχικό σχέδιο ήταν πολύ οργανωμένο, ένας χώρος τεσσάρων τετραγώνων γύρω από έναν κεντρικό πύργο, αποκαλύπτει η ιδρύτρια του Studio Gang Jeanne Gang. Υπήρχαν 23 διαφορετικά κτίρια και δημιουργήσαμε έναν άξονα στο επίπεδο, προσβάσιμο στη λεωφόρο Columbus Avenue, με την παλιά επίσημη είσοδο με τα σκαλοπάτια της να παραμένει στην πλευρά του [Central] Park».
The Manhattanhenge illusion
Κεντρική έμπνευση για την αισθητική ταυτότητα του συγκεκριμένου τμήματος στάθηκε το ιδιαίτερο φαινόμενο του Manhattanhenge. Το φυσικό αυτό γεγονός επινοήθηκε από τον αστροφυσικό Neil deGrasse Tyson για να περιγράψει τον τρόπο με τον οποίο ο ήλιος ευθυγραμμίζεται με τους σταυροειδείς δρόμους του πλέγματος της πόλης. Τα φαράγγια που δημιουργούνται από τους ουρανοξύστες εμφανίζονται ξαφνικά ως γεωλογία, ως ένα τοπίο λαξευμένο στον βράχο. Τα ηλιοβασιλέματα και οι ανατολές του ήλιου ευθυγραμμίζονται κάθε φορά δύο φορές το χρόνο, σε ημερομηνίες που απέχουν ομοιόμορφα μεταξύ τους γύρω από το θερινό ηλιοστάσιο και το χειμερινό ηλιοστάσιο.
The magic of live insects
Κεντρικός στόχος του τμήματος αυτού, όπως έχει τονίσει το αρχιτεκτονικό γραφείο, το οποίο επιμελήθηκε τον σχεδιασμό του, είναι να καταφέρει να κάνει τον κόσμο να εμπιστευτεί και να αγαπήσει την επιστήμη. Καθοριστικό ρόλο στη συγκεκριμένη διαδικασία παίζει η παρουσία ζωντανών πλασμάτων, με πρωταγωνίστριες τις πεταλούδες, οι οποίες υπόσχονται να προκαλέσουν το μεγαλύτερο φτερούγισμα στις καρδιές των επισκεπτών. Όπως είχε αναφέρει το studio στο Art Newspaper: «Οι επισκέπτες περνούν από έναν αεροφράκτη και τα έντομα θα ζουν τη ζωή τους, θα ζευγαρώνουν, θα συλλέγουν τροφή και νέκταρ, θα φτιάχνουν κουκούλια, όλα αυτά υπό φυσικό φωτισμό και ανάμεσα σε πραγματικά φυτά. Δεν ζουν πολύ καιρό, ίσως μόνο μια εβδομάδα. Το καθήκον μας είναι να κάνουμε τους ανθρώπους να θέλουν να τα προστατεύσουν, να δουν το θαύμα της φύσης».
Ανακαλύψτε περισσότερες φωτογραφίες στη gallery!
Κεντρική φωτογραφία - Source: The New York Times
Sources: The Art Newspapaper, Hemispheres Magazine
Info: 200 Central Park West, New York. Instagram: @amnh