fbpixel

Search icon
Search
Οι πιο iconic μονόλογοι ταινιών που αντηχούν στην κινηματογραφική ιστορία
ARTS & CULTURE

Οι πιο iconic μονόλογοι ταινιών που αντηχούν στην κινηματογραφική ιστορία

Ποιος είναι ο δικός σας αγαπημένος;


Ένας καλογραμμένος μονόλογος μπορεί να εξασφαλίσει τη θέση μιας ταινίας στην κινηματογραφική ιστορία. Εάν εκτελεστούν σωστά, μπορούν να αποτελέσουν πολιτιστικές στιγμές που θα κάνουν την ταινία άξια για μερικές επαναλήψεις. Τέτοιους μονόλογους τους αναγνωρίζουμε εύκολα όταν τους συναντούμε. Μπορεί να γελάσετε, να κλάψετε ή να καθίσετε αναπαυτικά και να πείτε στον εαυτό σας: «Ουάου, δεν το είχα σκεφτεί ποτέ έτσι». Βέβαια, το υπέροχο στυλ και η κινηματογράφηση σίγουρα αποτελούν βασικά συστατικά για ένα πετυχημένο έργο. Όμως το σενάριο είναι η κόλλα που συγκρατεί τα πάντα!

Δίχως συγκεκριμένη σειρά ταξινόμησης, θα ρίξουμε μια ματιά σε μερικούς από τους αγαπημένους μας διάσημους μονολόγους. Αυτά τα διαμάντια γιορτάζουν την υποτιμημένη τέχνη της ποιοτικής συγγραφής ταινιών, ενώ αναδεικνύουν αξέχαστες υποκριτικές ερμηνείες.

1. The Devil Wears Prada - "Stuff"

1-7DZ5T.jpg
Memorable lines: «Ωστόσο, αυτό το μπλε πουλόβερ αντιπροσωπεύει εκατομμύρια δολάρια και αμέτρητες θέσεις εργασίας και έτσι είναι κάπως κωμικό το πώς νομίζεις ότι έκανες μια επιλογή που σε απαλλάσσει από τη βιομηχανία της μόδας όταν, στην πραγματικότητα, φοράς το πουλόβερ που επέλεξαν για σένα οι άνθρωποι σε αυτό το δωμάτιο. Από ένα σωρό “πράγματα”».

Σε αυτή τη σκηνή, η Miranda Priestly (Meryl Streep) εξοντώνει τις αφελείς προκαταλήψεις της Andy Sachs (Anne Hathaway) για τη μόδα. Η καταξιωμένη αρχισυντάκτρια επιχειρηματολογεί με τη μια ατάκα μετά την άλλη για τη βιομηχανία της μόδας, υπενθυμίζοντας τόσο στην Andy όσο και στο κοινό γιατί κατέχει τη θέση της.

2. Black Panther - "Killmonger's Death"

2-GowJA.jpg
Memorable lines: «Απλώς θάψτε με στον ωκεανό με τους προγόνους μου που πήδηξαν από τα πλοία γιατί ήξεραν ότι ο θάνατος ήταν καλύτερος από τη δουλεία».

Τα παραπάνω μάλλον αντιπροσωπεύουν τα πιο σκληρά λόγια που έχουν ειπωθεί ποτέ στο κινηματογραφικό σύμπαν της Marvel. Ο Michael B. Jordan έκανε πολύ καλά τη δουλειά του στο Black Panther και είναι αναμφισβήτητα ένας από τους καλύτερους villains που έχουμε συναντήσει σε αυτή τη σειρά ταινιών. Οι δηλώσεις λήξης του Eric Killmonger μετά την επική ήττα του είναι εξίσου συγκλονιστικές. Ήταν ένα τόσο ταιριαστό συμπέρασμα για τον χαρακτήρα του και μια ιστορική Black ταινία.

3. Joker - "How about another joke, Murray?"

joker-1.jpeg
Memorable lines: «Θα σου πω τι παίρνεις! Παίρνεις αυτό που σου αξίζει!»

Ο Todd Phillips και ο Joaquin Phoenix έδωσαν στον διαβόητο Τζόκερ μια σωστή κινηματογραφική ιστορία. Παρόμοια με τον τρόπο που ο Batman του Nolan έχει τις ρίζες του στον ρεαλισμό, η απεικόνιση του Phoenix, ενός διεφθαρμένου άνδρα που εγκαταλείφθηκε από τη σύγχρονη κοινωνία είναι συγκινητική και τρομακτική. Στις τελευταίες σκηνές, ο Arthur Fleck, τον οποίο υποδύεται ο Phoenix, έχει αγκαλιάσει πλήρως το Joker alter ego του. Κατά τη διάρκεια της ομιλίας του στην τελευταία του εμφάνιση στο talk show του Μάρεϊ, ο Τζόκερ ολοκληρώνει μια εκδικητική διάσταση προτού αφαιρέσει τη ζωή του οικοδεσπότη στον αέρα. Ενδεχομένως να βρείτε αυτή τη σκηνή πολύ προβλέψιμα edgy. Ωστόσο η ταινία στο σύνολό της είναι πλούσια σε κινηματογραφικές παραδόσεις.

4. Inglourious Basterds - "Opening Monologue"

3-6CwBO.jpg
Memorable lines: «Monsieur LaPadite, και στην οικογένειά σας και στις αγελάδες σας λέω: Μπράβο».

Στο Inglourious Basterds, ο Hans Landa, τον οποίο υποδύεται έξοχα ο Christopher Waltz, είναι ένας πεμπτουσίας κακοποιός του Ταραντίνο. Τα πάντα, από την αποκρουστική του ρητορική μέχρι την εγγενή του αυταρέσκεια μας προκαλούν μίσος προς τον χαρακτήρα αυτό. Αυτή η άψογη και απειλητική σκηνή εκπληρώνει άψογα το σκοπό της. Αποκαλύπτει όλα όσα πρέπει να γνωρίζετε για αυτόν τον «κακό», ο οποίος εκκινεί μια αλυσίδα γεγονότων που αναπόφευκτα θα σας κάνουν να ανυπομονείτε για την πτώση του.

5. Hidden Figures - "There is no bathroom for me"

mv5bmda0mtq5zjitmzviys00zjqwltgynmmtmmezzjjiodg4mgnil2ltywdlxkeyxkfqcgdeqxvyndg2mjuxnjm-at-v1.jpg
Memorable Lines: «Λοιπόν, δεν έχω μαργαριτάρια. Ο Θεός ξέρει ότι δεν πληρώνετε τους έγχρωμους αρκετά ώστε να αγοράσουν μαργαριτάρια! Και δουλεύω σαν σκύλος μέρα και νύχτα, ζώντας με καφέ από μια κατσαρόλα που κανείς από εσάς δεν θέλει να αγγίξει! Λοιπόν, με συγχωρείτε αν πρέπει να πάω στην τουαλέτα μερικές φορές την ημέρα».

Βασισμένο σε αληθινή ιστορία, το Hidden Figures παρακολουθεί τη ζωή των μαύρων μαθηματικών Mary Jackson, Katherine Johnson και Dorothy Vaughan και την κριτική τους δουλειά για τη NASA κατά τη διάρκεια του Διαστημικού Αγώνα στη δεκαετία του 1950. Η κύρια πρωταγωνίστρια είναι η Katherine (Taraji P. Henson), μια ιδιοφυΐα που υπολόγισε με τα χέρια της τις τροχιές του διαστημικού σκάφους, οι οποίες βοήθησαν τον αστροναύτη John Glenn να γίνει ο πρώτος Αμερικανός που μπήκε σε τροχιά γύρω από τη Γη. Ωστόσο, ακόμη και με όλη της τη λαμπρότητα, αντιμετωπίζεται λιγότερο από ανθρώπινη, επειδή είναι μια μαύρη γυναίκα. Σε αυτή τη σκηνή, η Henson εκφωνεί μια διαχυτική ομιλία καθώς επισημαίνει τη ρατσιστική και αλλοτριωτική συμπεριφορά των συναδέλφων της και τους νόμους του Jim Crow που την αναγκάζουν να διανύει μισό μίλι για να πάει στην τουαλέτα κάθε μέρα.

6. Uncut Gems -"This Is How I Win"

13uncut-1-superjumbo.jpg
Memorable Lines: «Αυτός είμαι εγώ. Εντάξει; Δεν είμαι αναθεματισμένος αθλητής. Αυτός είναι ο **** τρόπος μου. Έτσι κερδίζω. Εντάξει; Όλη η σκληρή δουλειά που κάνω. Όλη η **** σκληρή δουλειά που κάνω, όλα όσα πληρώνω;»

Η ταραχώδης ταινία του Safdie Brother Uncut Gems συγκαταλέγεται στις καλύτερες ταινίες του 2019. Η ερμηνεία του Adam Sandler ενός απελπισμένου διαμαντιούχου ήταν εξίσου συναρπαστική. Σε αυτόν τον μονόλογο, ο Χάουαρντ (Σάντλερ) αναλύει στον Γκάρνετ πώς «κερδίζει». Αυτή η ομιλία δίνει στους θεατές μια εικόνα για το πώς λειτουργεί το μυαλό του πρωταγωνιστή.

7. Whiplash - "Break Up"

film-18296-whiplash-hi-res-e7fab42b.jpg
Memorable Lines: "Και πραγματικά, θα αρχίσω να σε απεχθάνομαι που μου ζήτησες ακόμη και να σταματήσω το drumming. Και θα αρχίσουμε να μισούμε ο ένας τον άλλον. Και θα γίνει πολύ... Θα είναι άσχημο. Και έτσι για αυτούς τους λόγους, θα προτιμούσα απλώς, ξέρεις, να το ξεκόψω... γιατί θέλω να γίνω υπέροχος».

Το Whiplash του Damien Chazelle αποτέλεσε μεγάλη επιτυχία, κερδίζοντας τρία Βραβεία Όσκαρ. Η αδυσώπητη αναζήτηση του Andrew για το μεγαλείο με κάθε απαραίτητο μέσο βρίσκεται στο χείλος του να είναι μια διαρκής αφηγηματική ιστορία αλλά και προειδοποιητική για τα μέλη του κοινού. Η υβριστική σχέση του Andrew με τον εκλεκτό του δάσκαλο μουσικής Fletcher (J.K. Simmons) τροφοδοτεί την τζαζ αφήγηση της ταινίας με υψηλό ρυθμό. Με λίγα λόγια, υπάρχουν κάποιες έντονες στιγμές σε αυτή την ταινία. Μολαταύτα, τίποτα δεν είναι πιο σπαρακτικό από τη σκηνή στην οποία χωρίζει με την κοπέλα του, τη Νικόλ. Σε αυτόν τον κινηματογραφικό μονόλογο, παρακολουθούμε καθώς η καρδιά της Νικόλ ραγίζει όταν ο Άντριου εκλογικεύεται και συνειδητοποιεί από το πουθενά ότι τα όνειρά του είναι πιο σημαντικά από τη σχέση τους.

8. It's A Wonderful Life - "Lasso the Moon"

33.jpg
Memorable lines: «Θες το φεγγάρι; Πες το απλώς και θα ρίξω ένα λάσο γύρω του και θα το τραβήξω κάτω. Θα σου δώσω το φεγγάρι».

Αυτό το κλασικό χριστουγεννιάτικο έργο είναι μια ταινία με απόλυτη αίσθηση ευχαρίστησης, η οποία παραθέτει διαχρονικά μαθήματα για σχεδόν οποιονδήποτε. Ένα κοινό γενικό θέμα στην ταινία είναι πώς η αίσθηση της κοινότητας μας βοηθά να νιώθουμε πραγματικά συνδεδεμένοι με την κοινωνία. Η ταινία είναι γεμάτη gems, αλλά η σκηνή «Λάσο το φεγγάρι» πρέπει να είναι μια από τις αγαπημένες μας. Σε μια αναδρομή στο γυμνάσιο, ο πρωταγωνιστής Τζορτζ Μπέιλι οδηγεί τη μέλλουσα σύζυγό του, Μαίρη Χατς, στο σπίτι από τον σχολικό χορό. Το περίεργο μπρος-πίσω μεταξύ του ρομαντικού ζευγαριού είναι εξαιρετικά ελκυστικό. Δεν μπορείτε παρά να χαμογελάσετε στο τέλος αυτού του κινηματογραφικού μονολόγου!

Κεντρική φωτογραφία: Inglourious Basterds, Brad Pitt