fbpixel

Search icon
Search
Μini getaway: 5 must-visit προορισμοί για το τριήμερο της Καθαράς Δευτέρας
TRAVEL

Μini getaway: 5 must-visit προορισμοί για το τριήμερο της Καθαράς Δευτέρας

Πανέμορφα μέρη που μοιάζουν ιδανικά για σύντομες αποδράσεις


Είναι δεδομένο πως όλοι μας αισθανόμαστε πολλές φορές την ανάγκη για ένα σύντομο break. Για μία μικρή εξόρμηση σε κάποιο κοντινό προορισμό, για ένα διάλειμμα από όλους κι από όλα, για μία εκδρομή σε ένα όμορφο μέρος μαζί με τα αγαπημένα μας πρόσωπα. Το τριήμερο της Καθαράς Δευτέρας, που πλησιάζει, προσφέρεται για όλα τα παραπάνω και μας δίνει την ευκαιρία να οργανώσουμε μία μικρή εξόρμηση, super αναζωογονητική, σε κάποιον από τους πολλούς προορισμούς που βρίσκονται κοντά στη Θεσσαλονίκη.

Εμείς, συγκεντρώσαμε τα must-visit μέρη που μοιάζουν ιδανικά για ένα short-trip κι εσείς αυτό που έχετε να κάνετε, είναι να επιλέξετε αυτό που σας ταιριάζει.

Απολαύστε την απόδρασή σας!

Παγγαίο

shutterstock-2427509823.jpg

Το Παγγαίο με τα γραφικά χωριά του είναι ο ιδανικός προορισμός για όσους αγαπούν τη φύση, τις παραδοσιακές γεύσεις και την περιπέτεια και κάθε χρόνο τέτοια εποχή, αποτελεί πόλο έλξης για visitors από κάθε γωνιά της Ελλάδας που καταφθάνουν σε αυτό, προκειμένου να γνωρίσουν από κοντά την απίστευτη ομορφιά του. Οι -εντυπωσιακοί- παραδοσιακοί οικισμοί με τα πλακόστρωτα σοκάκια, τα επιβλητικά κάστρα, αλλά κι η φυσική ομορφιά του είναι μερικά μόνο από όσα έχει να προσφέρει αυτό το μέρος σε όσους το επισκέπτονται, ενώ αποτελεί το ιδανικό περιβάλλον για την απόλυτη χαλάρωση και αποφόρτιση μακριά από όλους κι από όλα.

Extra Info

Οι «Ντερβένες», οι μεγάλες φωτιές που ανάβουν οι locals την τελευταία ημέρα της Αποκριάς αποτελεί ένα από τα πολύ παλιά, προχριστιανικά έθιμα αυτού του τόπου που τηρείται ευλαβικά μέχρι και σήμερα κι έχει πολύ βαθιές ρίζες, που ανάγονται στην πυρολατρεία των αρχαίων χρόνων. Ο συμβολισμός είναι διπλός, καθώς θεωρείται -αφενός- ότι με τη φωτιά ζεσταίνονται οι καρδιές των ανθρώπων κι αφετέρου, με την καθαρτική ιδιότητά της καίγεται ο παλιός άνθρωπος με τα μίση, τα πάθη, τις αμαρτίες και τις κακίες του και γεννιέται ένας νέος, έτοιμος πια να μπει στην περίοδο της προσευχής και της νηστείας. 

Καστοριά

shutterstock-1634050147.jpg

Είναι γεγονός πως η Καστοριά αποκτά κάθε εποχή μία ιδιαίτερη, διαφορετική ομορφιά. Σήμα κατατεθέν της αποτελούν τα στενά δρομάκια, ενώ μία βόλτα στα καστοριανά καλντερίμια των παλιών συνοικιών Απόζαρι και Ντολτσό δεν πρέπει να λείπει για κανένα λόγο από τη λίστα όσων την επισκέπτονται. Τα επιβλητικά αρχοντικά και οι βυζαντινές εκκλησίες δημιουργούν εικόνες σπάνιες ομορφιάς και μας οδηγούν σε ένα ταξίδι στο χρόνο και την ιστορία, ενώ πόλο έλξης αποτελεί και το Σπήλαιο του Δράκου, που βρίσκεται στη βόρεια πλευρά της πόλης και συγκεντρώθει πλήθος κόσμου, που σπεύδει να το θαυμάσει από κοντά.

Extra Info

Την Κυριακή της μεγάλης Αποκριάς οι ντόπιοι τηρούν πιστά ένα από τα πιο ξακουστά έθιμα της Ελλάδας, τις «μπουμπούνες», ανάβοντας μεγάλες φωτιές στις κεντρικές πλατείες της πόλης. Μικροί και μεγάλοι συγκεντρώνονται στις γειτονιές και σε κεντρικά σημεία της Καστοριάς κι ανάβουν τη φωτιά, συνοδεία μουσικής, ενώ ορχήστρες με πνευστά και χάλκινα παίζουν τοπικά τραγούδια. Η πόλη παραμένει ζωντανή εκείνη τη βραδιά ολόκληρη τη νύχτα κι όλος ο κόσμος ενώνεται, σε ένα σκηνικό που θα σας συναρπάσει.

Ξάνθη

shutterstock-1282934602.jpg

Από την εν λόγω λίστα, δε θα μπορούσε να λείπει -φυσικά- η πανέμορφη Ξάνθη, που μαγνητίζει τα βλέμματα κι αποκτά αυτή την περίοδο μία διαφορετική, σαγηνευτική λάμψη. Με κάποιον μαγικό τρόπο, η πόλη αυτή λατρεύει τις παραδόσεις και οι locals προετοιμάζονται από νωρίς, προκειμένου να υποδεχθούν με τον καλύτερο τρόπο και με την πιο ζεστή διάθεση τους visitors που θα καταφθάσουν σε αυτήν, για να απολαύσουν τη γαστρονομία της και να γνωρίσουν από κοντά τον γραφικό χαρακτήρα και την πλούσια ιστορία της. Οι βόλτες στα λιθόκτιστα σοκάκια είναι αυτό ακριβώς που χρειάζεται κανείς, για να γνωρίσει αυτόν τον τόπο, με τα εντυπωσιακά αρχοντικά κι τις έντονες μυρωδιές από τα μπαχαρικά να συνθέτουν ένα μοναδικό σκηνικό.

Extra info

Η Ξάνθη ανήκει στις πόλεις που τηρούν πιστά τις παραδόσεις και δεν αποχωρίζεται τον αυθεντικό της χαρακτήρα, όσα χρόνια κι αν περάσουν. Έτσι, κάθε χρόνο τέτοια εποχή βλέπουμε να ζωντανεύουν αρκετά έθιμα, με αυτό της Καμήλας να είναι από τα αγαπημένα των locals. Οι κάτοικοι φορούν τις πιο περίεργες στολές και δημιουργούν μία παρέλαση χρωμάτων και χαρά, με οδηγό ένα ομοίωμα καμήλας και έναν ενήλικο να παριστάνει τον καμηλιέρη Άραβα, ενώ στο τέλος της πομπής μοιράζονται στους παρευρισκομένους νηστίσιμα εδέσματα.

Ιωάννινα

shutterstock-701336305-nDZjA.jpg

Η έβδομη μεγαλύτερη πόλη της χώρας, που είναι κτισμένη γύρω από την λίμνη Παμβώτιδα μαγνητίζει συνεχώς τα βλέμματα και βρίσκεται ψηλά στη λίστα αυτών που αγαπούν τις σύντομες εξορμήσεις. Τα Ιωάννινα, με την πλούσια ιστορία, τον γραφικό χαρακτήρα, αλλά και την απολαυστική τους γαστρονομία, μαγνητίζουν τα βλέμματα και αποκτούν συνεχώς νέους lovers, που δε θέλουν να αποχωριστούν αυτή την πόλη, με τα πολλά διαφορετικά πρόσωπα και τα μοναδικά vibes. Η παλιά πόλη με τα μικρά, γραφικά σοκάκια, αλλά και το ξακουστό, Κάστρο, το οποίο την περίοδο της Οθωμανικής Αυτοκρατορίας αποτέλεσε σημείο αναφοράς για όλη την Ελλάδα, είναι μόνο μερικά από όσα έχει να προσφέρει αυτό το μέρος κι αν του δώσετε μία ευκαιρία, είναι σίγουρο πως θα σας συναρπάσει.

Extra Info

Και αυτή η πόλη θεωρείται must-visit για το τριήμερο της Καθαράς Δευτέρας, καθώς κάθε χρόνο οι locals τηρούν πιστά μία σειρά από έθιμα και φροντίζουν να διατηρούν ζωντανές τις παραδόσεις τους. Το έθιμο της «Τζαμάλας», της μεγάλης φωτιάς που ανάβει στις γειτονιές και δίνει το σύνθημα για ένα ολονύχτιο πανηγύρι, μέχρι τις πρώτες πρωινές ώρες είναι αυτό που ξεχωρίζει και δεν το αγαπούν τυχαία οι περισσότεροι, καθώς πρόκειται για μία διαδικασία με ιδιαίτερους συμβολισμούς. 

Κοζάνη

shutterstock-551900383.jpg

Είναι μία από τις πόλεις που βρίσκονται αρκετά κοντά στη Θεσσαλονίκη κι ειδικά αυτή την περίοδο, αποκτά μία διαφορετική ομορφιά. Η Κοζάνη θεωρείται ιδανικό μέρος για τους λάτρεις του βουνού και όσους αγαπούν τη φύση, ενώ must αποτελεί και μία επίσκεψη στην ξακουστή, λίμνη Πολυφύτου, που βρίσκεται μόλις 20 χιλιόμετρα νοτιοανατολικά από την πόλη. Είναι ένα μέρος με πλούσια ιστορία, που φημίζεται για τη γαστρονομία του και οι locals κάθε χρόνο προετοιμάζονται με τον πιο ιδανικό τρόπο, προκειμένου να προσφέρουν στους visitors μία άρτια φιλοξενία, μεταφέροντάς τους όλα όσα πρέπει να γνωρίζουν γι΄αυτόν τον τόπο.

Extra Info

Η πόλη αυτή λατρεύει τους εορτασμούς και όσοι είχαν στο παρελθόν την ευκαιρία βρεθούν σε αυτήν αυτή την περίοδο, γνωρίζουν πως κινείται σε εορταστικούς ρυθμούς από την Τσικνοπέμπτη, με τις εκδηλώσεις κορυφώνονται την Καθαρά Δευτέρα. Το ξακουστό έθιμο των «φανών» κρατάει μέχρι και σήμερα κι αποτελεί πόλο έλξης για όσους βρίσκονται στην πόλη, με τις μεγάλες, επιβλητικές φωτιές που ανάβουν στις μικρές γειτονιές της πόλης και τους ήχους των πνευστών και των χάλκινων να συνθέτουν ένα πολύ-πολύ ιδιαίτερο σκηνικό, που θα σας μείνει αξέχαστο!

Ό,τι κι αν επιλέξετε, απολαύστε την εξόρμησή σας και δώστε την ευκαιρία στο μυαλό και το σώμα σας να κάνουν ένα break από όλους κι από όλα!