Κατά τη διάρκεια της γιορτινής περιόδου κάνουμε πολλά πράγματα που αγαπάμε και μας γεμίζουν χαρά. Ένα από αυτά είναι ότι μπαίνουμε στην κουζίνα και φτιάχνουμε τα Χριστουγεννιάτικα γλυκά που αρέσουν τόσο πολύ σ' εμάς αλλά και στην οικογένειά μας. Ένα από τα πιο δημοφιλή γλυκίσματα είναι άλλα από τα μελομακάρονα, σήμα-κατατεθέν των ημερών που διανύουμε. Η παρασκευή τους μόνο δύσκολη δεν είναι, ενώ αποτελούν την τέλεια ευκαιρία για να μυρίσει το σπίτι Χριστούγεννα και μπούμε από τώρα στο πιο festive mood.
Ανακαλύψαμε και σας παρουσιάζουμε τις πιο νόστιμες συνταγές που θα σας ξετρελάνουν!
Τα μελομακάρονα του Άκη
ΥλικάΓια το σιρόπι
- 500 γρ. νερό
- 800 γρ. κρυσταλλική ζάχαρη
- 150 γρ. μέλι
- 3 στικ κανέλα
- 3 γαρίφαλα ολόκληρα
- 1 πορτοκάλι, κομμένο στη μέση
Μείγμα 1
- 400 γρ. χυμό πορτοκαλιού
- 400 γρ. σπορέλαιο
- 180 γρ. ελαιόλαδο
- 50 γρ. άχνη ζάχαρη
- 1/2 κ.γ. τριμμένο γαρίφαλο
- 2-3 κ.γ. κανέλα
- 1/4 κ.γ. τριμμένο μοσχοκάρυδο
- 1 κ.γ. μαγειρική σόδα
- ξύσμα πορτοκαλιού, από 2 πορτοκάλια
Μείγμα 2
- 1 κιλό αλεύρι γ.ο.χ.
- 200 γρ. σιμιγδάλι, ψιλό
Για το σερβίρισμα
- μέλι
- καρύδια
Εκτέλεση
Προθερμαίνουμε τον φούρνο στους 190ºC στον αέρα. Ρίχνουμε όλα τα υλικά του μείγματος 1 σε ένα μεγάλο μπολ και ανακατεύουμε με ένα σύρμα χειρός. Σε ένα δεύτερο μπολ ανακατεύουμε τα υλικά του μείγματος 2. Προσθέτουμε το μείγμα με τα υγρά συστατικά στο μείγμα με τα στερεά και ανακατεύουμε πολύ απαλά με τα χέρια, για πολύ λίγο (το πολύ για 10 δευτερόλεπτα) για να μην κόψει το μείγμα. Πλάθουμε τα μελομακάρονα σε ομοιόμορφο σχήμα (3-4 εκ. διάμετρο, 30 γρ. το κάθε ένα) και ψήνουμε για περίπου 20-25 λεπτά μέχρι να γίνουν τραγανά και να πάρουν ωραίο χρώμα. Μόλις είναι έτοιμα, ρίχνουμε τα καυτά μελομακάρονα στο κρύο σιρόπι και αφήνουμε για 10-15 δευτερόλεπτα. Σουρώνουμε και τα πασπαλίζουμε με μέλι και καρύδια.
Συνταγή: Άκης Πετρετζίκης
Μελομακάρονα χωρίς ζάχαρη, με αλεύρι βρώμης
Υλικά
Για το σιρόπι
- 200 ml νερό
- 1 ξύλο κανέλας
- 1 φλούδα πορτοκαλιού
- 350 γρ. μέλι ή maple syrup ή σιρόπι αγαύης
Για τα μελομακάρονα
- 500 γρ. νιφάδες βρώμης
- 1 ½ κ.γλ. μπέικιν πάουντερ
- ¼ κ.γλ. αλάτι
- 1 κ.γλ. κανέλα
- ¼ κ.γλ. γαρίφαλο σκόνη
- 80 γρ. ελαιόλαδο
- 80 γρ. ηλιέλαιο
- 80 γρ. μέλι ή maple syrup ή σιρόπι αγαύης
- 40 γρ. κονιάκ
- ξύσμα & χυμός από 1 μέτριο πορτοκάλι
- ½ κ.γλ. μαγειρική σόδα
καρυδόψιχα, ψιλοτριμμένη ή άλλο ωμό ξηρό καρπό της επιλογής μας
Εκτέλεση
Ξεκινάμε με το σιρόπι. Βάζουμε όλα τα υλικά εκτός από το μέλι σε μικρή κατσαρόλα, σε μέτρια φωτιά. Μόλις πάρει βράση σιγοβράζουμε για 2 λεπτά, προσθέτουμε το μέλι, ανακατεύουμε και αποσύρουμε. Αφήνουμε να κρυώσει εντελώς. Αλέθουμε πολύ καλά τις νιφάδες βρώμης σε επεξεργαστή τροφίμων/μούλτι (σε δόσεις αν δεν χωρούν) να γίνουν σκόνη και τις μεταφέρουμε σε μπολ. Προσθέτουμε το μπέικιν πάουντερ, το αλάτι, την κανέλα και το γαρίφαλο και ανακατεύουμε με σύρμα. Σε άλλο μεγάλο μπολ χτυπάμε με σύρμα το ελαιόλαδο, το ηλιέλαιο, το μέλι, το κονιάκ και το ξύσμα πορτοκαλιού. Στίβουμε το χυμό πορτοκαλιού σε ποτηράκι, προσθέτουμε τη σόδα, ανακατεύουμε να αφρίσει και ρίχνουμε στο μπολ, ανακατεύοντας με τα υπόλοιπα υλικά. Προσθέτουμε το μείγμα βρώμης και ανακατεύουμε ίσα-ίσα μέχρι να σχηματιστεί ενιαία ζύμη. Θα είναι αρκετά μαλακή η ζύμη σε αυτό το σημείο, οπότε την αφήνουμε να ξεκουραστεί για 10 λεπτά. Σχηματίζουμε μπαλίτσες των 20 γρ., τις τοποθετούμε σε ταψιά φούρνου περασμένα με λαδόκολλα και τις πιέζουμε σταυρωτά με πιρούνι. Ψήνουμε σε προθερμασμένο φούρνο στους 170°C στον αέρα για 20-22 λεπτά μέχρι να χρυσίσουν. Όσο είναι καυτά τα περνάμε (σε δόσεις) για 8” το πολύ από το κρύο σιρόπι κι απ’ τις δύο μεριές και τα ακουμπάμε προσεκτικά σε λαδόκολλα. Τα πασπαλίζουμε με τριμμένους ξηρούς καρπούς της επιλογής μας. Όταν κρυώσουν εντελώς τα μεταφέρουμε σε πιατέλα και αν θέλουμε τα περιχύνουμε με λίγο επιπλέον σιρόπι ή μέλι, προσέχοντας μην το παρακάνουμε και μας διαλυθούν.
Συνταγή: Madame Ginger
Κλασικά Μελομακάρονα
Υλικά
Για τη ζύμη
- 1100 γρ. αλεύρι για όλες τις χρήσεις
- 300 γρ. ελαιόλαδο (ελαφρύ)
- 300 γρ. ηλιέλαιο
- 50 γρ. κονιάκ
- 160 γρ. χυμό πορτοκάλι
- 200 γρ. ζάχαρη
- 1 κ.γ. σόδα
- 1 κ.γ. γαρύφαλλο τριμμένο
- 2 κ.γ. κανέλα
- 2 κ.γ. μπέικιν πάουντερ
- 200 γρ καρύδια σπασμένα
- 2 πορτοκάλια (ξύσμα)
Για το σιρόπι
- 500 γρ. νερό
- 500 γρ. ζάχαρη
- 2 κ.σ μέλι
- 1 ξύλο κανέλα
- 1 φλούδα από λεμόνι
Εκτέλεση
Βάζουμε το ελαιόλαδο,το ηλιέλαιο, το κονιάκ, την ζάχαρη, την κανέλα, το γαρύφαλλο και το ξύσμα πορτοκαλιού στο μίξερ και τα χτυπάμε μέχρι να ομογενοποιηθούν. Διαλύουμε την σόδα στον χυμό πορτοκαλιού και την ρίχνουμε στο μείγμα (προσοχή γιατί θα φουσκώσει). Ανακατεύουμε με το σύρμα, ρίχνουμε μέσα το αλεύρι και το baking powder και ανακατεύουμε απαλά μέχρι το μείγμα να γίνει ένα. Πλάθουμε τα μελομακάρονα στο σχήμα και μέγεθος που θέλουμε, κάνουμε τρυπούλες από πάνω (περίπου 30γρ.) και ψήνουμε για περίπου 25’ λεπτά σε προθερμασμένο φούρνο (στους 160 βαθμούς στον αέρα) μέχρι να ροδίσουν και να γίνουν τραγανά. Βγάζουμε από τον φούρνο και τα αφήνουμε να κρυώσουν τελείως.
Για το σιρόπι
Βάζουμε όλα τα υλικά σε μια κατσαρόλα και από την ώρα που θα πάρουν βράση, βράζουμε για 3 λεπτά. Τα βουτάμε στο σιρόπι κατ’ ελάχιστο 20 δευτερόλεπτα από κάθε πλευρά και έτσι το μελομακάρονο μας θα είναι σιροπιασμένο αλλά μπισκοτένιο. Κρατήστε τα για 30 δευτερόλεπτα στο σιρόπι για ισορροπία μεταξύ των υφών και για 40 δευτερόλεπτα αν θέλετε τα μελομακάρονά σας πολύ σιροπιασμένα. Πασπαλίζουμε με φιστίκι ή καρύδι.
Συνταγή: Πέτρος Συρίγος