fbpixel

Search icon
Search
Αυθημερόν εξορμήσεις από τη Θεσσαλονίκη για τις εορτές του Οκτωβρίου
TRAVEL

Αυθημερόν εξορμήσεις από τη Θεσσαλονίκη για τις εορτές του Οκτωβρίου

Οι must-visit προορισμοί κοντά στην πόλη


Η εβδομάδα αυτή είναι ιδιαίτερη, καθώς η γιορτή του Αγίου Δημητρίου πλησιάζει, όπως και η 28η Οκτωβρίου. Δύο μεγάλες αργίες στις οποίοι πολλοί είναι αυτοί που επιθυμούν να κάνουν ένα mini road trip και να τις απολαύσουν εκτός πόλης. Εάν δεν έχετε κανονίσει κάτι, έχουμε συγκεντρώσει παρακάτω τους must-visit προορισμούς μια «ανάσα» από τη Θεσσαλονίκη, που είναι ιδανικοί για last-minute αποδράσεις και αυθημερόν εκδρομές.

Ετοιμαστείτε να απολαύσετε στο έπακρο τις αργίες του Οκτωβρίου!

1. Ορεινή Χαλκιδική

shutterstock-1281071221.jpg

Κι όμως, η Χαλκιδική -που έχουμε την τύχη να βρίσκεται δίπλα μας- δε προσφέρεται μόνο για τους καλοκαιρινούς μήνες. Η ορεινή πλευρά της είναι εξίσου εντυπωσιακή με τον δικό της τρόπο, αναδεικνύοντας ένα προφίλ πιο γραφικό και παραδοσιακό, που αξίζει να εξερευνήσετε. Local ταβερνάκια, πέτρινες κατοικίες και στενά σοκάκια είναι μερικά μόνο από αυτά που μπορεί κανείς να ανακαλύψει σε προορισμούς αυτής της πλευράς της Χαλκιδικής, όπως η Αρναία, το Άλσος της Αγίας Παρασκευής, ο Ταξιάρχης και η Παλιά Νικήτη.


2. Παλαιός Παντελεήμονας

shutterstock-458551672.jpg

Ο Παλαιός Παντελεήμονας είναι ένας τόπος γραφικός, γεμάτος όμορφα τοπία και υπέροχες ταβέρνες με παραδοσιακές συνταγές για να δοκιμάσετε. Απέχει περίπου μία ώρα με το αυτοκίνητο από τη Θεσσαλονίκη, ανήκει στον νομό Πιερίας και βρίσκεται κάτω από το επιβλητικό βουνό του Ολύμπου. Νόστιμο φαγητό, μοναδική μακεδονίτικη αρχιτεκτονική, χρωματιστά λουλούδια και πολύ πράσινο -ακόμα και στην «καρδιά» του φθινοπώρου- είναι κάποιοι από τους λόγους που θα σας κάνουν να περάσετε μαγικά κατά τη διάρκεια της επίσκεψής σας στο μικρό αυτό χωριό, που είναι γεμάτο εκπλήξεις.


3. Δράμα

shutterstock-275321144.jpg

Η Δράμα μοιάζει σαν να μεταμορφώνεται το φθινόπωρο! Πρόκειται για έναν go-to προορισμό σε κοντινή απόσταση από τη Θεσσαλονίκη, ο οποίος τα τελευταία χρόνια αποκτά ολοένα και περισσότερο φανατικό κοινό. Εάν βρεθείτε εκεί, μην παραλείψετε να κάνετε μια βόλτα στον Δημοτικό Κήπο, όπου θα συναντήσετε μεταξύ άλλων τις 100 πηγές που αναβλύζουν κρυστάλλινα νερά. Must-visit είναι -φυσικά- το ξακουστό, σπήλαιο της Αλιστράτης, που θεωρείται μοναδικό στο είδος του και συγκεντρώνει επισκέπτες από πολλά διαφορετικά μέρη. 


4. Λιτόχωρο

shutterstock-402289702.jpg

Πολύ κοντά στη Θεσσαλονίκη, το Λιτόχωρο αποτελεί μια σίγουρη επιλογή για τους κατοίκους της πόλης, αλλά και για τους επισκέπτες από την υπόλοιπη Ελλάδα. Μπορείτε να επισκεφθείτε το Δίον, με το αρχαιολογικό πάρκο και το μουσείο. Είναι ένα μέρος με τεράστιο ιστορικό ενδιαφέρον, ενώ βόλτα σας μπορεί να συνεχιστεί σε κάθε γωνιά της περιοχής, η οποία τώρα τον χειμώνα έχει άλλη γοητεία, με την ομορφιά της να αναδεικνύεται όπου κι αν στρέψει κανείς την προσοχή του. Ο Ενιπέας ποταμός είναι ένα εξίσου must-visit place to be. Τολμήστε, μάλιστα, την πεζοπορία στο Φαράγγι του Ενιπέα! Μια μαγευτική διαδρομή στους πρόποδες του Ολύμπου, που διασχίζει πανέμορφες χαράδρες, καταπράσινες ρεματιές και κρυστάλλινα ορμητικά νερά. Μετά από ένα σύντομο πέρασμα από τα Πριόνια, συνεχίστε προς το Παλιό Μοναστήρι του Αγίου Διονύσιου.


5. Νυμφαίο

shutterstock-570232153.jpg

Το Νυμφαίο αποτελεί έναν από τους πιο κορυφαίους προορισμούς της Φλώρινας, που μάλιστα ανέδειξε η UNESCO, η οποία το συμπεριέλαβε στα δέκα πιο όμορφα χωριά της Ευρώπης. Σήμα κατατεθέν του είναι το ξύλινο, τοξωτό γεφυράκι που ενώνει τα δύο μεγάλα αρχοντικά του χωριού, ενώ τα περισσότερα σπίτια εκεί είναι πέτρινα, δίνοντας την αίσθηση μιας άλλης εποχής, σαν ο χρόνος να έχει σταματήσει. Εάν επιλέξετε αυτόν τον τόπο, περάστε μια βόλτα από τη λίμνη Ζάζαρη, κάντε ποδήλατο στο βουνό ή kanoe-kayak στη λίμνη. Μια ωραία ιδέα είναι και η παρατήρηση σπάνιων πουλιών από διάφορα σημεία της περιοχής.


6. Λίμνη Κερκίνη

shutterstock-316131851.jpg

Ένας ακόμη προορισμός αυτής της λίστας, που τώρα το φθινόπωρο έχει τον τρόπο να σαγηνεύει! Σε απόσταση μόλις 80 χιλιομέτρων από τη Θεσσαλονίκη, το εθνικό πάρκο της λίμνης Κερκίνης θα σας γεμίσει όμορφες εικόνες και στιγμές αποφόρτισης, μακριά -αλλά και τόσο κοντά- από τους γρήγορους ρυθμούς της πόλης. Πρόκειται για μια τεχνητή λίμνη, η οποία δημιουργήθηκε τη δεκαετία του '30. Ένας μοναδικός υδροβιότοπος με ποικιλία ψαριών, πουλιών αλλά και φυτών που ζουν εκεί και ωθούν τον επισκέπτη στο να κάνει μια αξέχαστη βαρκάδα ή ακόμα και μια απλή βόλτα στο καταπράσινο τοπίο.

Enjoy!