Το πολυαγαπημένο μας πλαστικό. Όλοι μας λένε πως πρέπει να το μειώσουμε… οι μη κυβερνητικές οργανώσεις, το κράτος, η Ευρωπαϊκή Ένωση, μέλη της οικογένειάς μας και οι φίλοι μας. Όσο κι αν έχει γίνει αναπόσπαστο κομμάτι της ζωής μας, το πλαστικό δεν βρίσκεται πολλά χρόνια στον πλανήτη. Εφευρέθηκε το 1907 από έναν χημικό που ανακάλυψε πως μια χημική ένωση από πετρέλαιο δημιουργούσε ένα υλικό που μπορούσε να πάρει χιλιάδες μορφές. Οι άνθρωποι τότε δεν γνώριζαν ότι τα πλαστικά που φτιάχτηκαν το 1907 θα υπήρχαν ακόμη στον πλανήτη το 2020. Επιστήμονες υπολογίζουν μάλιστα πως το πλαστικό κάνει 500 χρόνια για να εξαφανιστεί. Βέβαια, αν αυτό είναι αλήθεια μπορεί και να το μάθουμε το 2300...
Γιατί τόση «φασαρία»;
Οι ωκεανοί μας υπολογίζεται πως θα έχουν περισσότερο πλαστικό απ’ ό,τι ψάρια το 2050 αν συνεχίσουμε με τον ίδιο ρυθμό σύμφωνα με το Ellen MacArthur Foundation. «Μα, πώς γίνεται αυτό;», θα αναρωτιόταν κάποιος. «Εγώ δεν βλέπω και τόσο πλαστικό όταν κολυμπάω», θα υποστήριζε κάποιος άλλος. Η πραγματικότητα είναι πως τα περισσότερα πλαστικά σπάνε σε μικροπλαστικά, δηλαδή θραύσματα πλαστικού μικρότερα από 5 χιλιοστά (σκεφτείτε τον σπόρο του σουσαμιού). Μέχρι τώρα η ανθρωπότητα έχει παράγει πάνω από 8,3 δισεκατομμύρια τόνους πλαστικού, 91% των οποίων δεν ανακυκλώνεται. Η κοινωνία μας με λίγα λόγια «βυθίζεται» στο πλαστικό, κάτι που ούτε το βλέπουμε ούτε μπορούμε να το αποφύγουμε.
Που καταλήγουν όλα αυτά τα πλαστικά;
Αλλά καταπίνονται από ψάρια, αλλά βυθίζονται στους ωκεανούς, αλλά βλάπτουν την ομορφιά των ακτών μας και αλλά καταλήγουν στα σώματά μας μέσω της τροφικής αλυσίδας και του νερού. Σύμφωνα με έρευνα του πανεπιστημίου του Newcastle, ο μέσος άνθρωπος καταναλώνει περίπου 5 γραμμάρια πλαστικού από το νερό κάθε εβδομάδα, ενώ όσοι πίνουν νερό από πλαστικά μπουκάλια καταναλώνουν 22 φορές περισσότερα μικροπλαστικά (110 γραμμάρια).
Οι επιπτώσεις
Οι επιπτώσεις τον πλαστικών στο ανθρώπινο σώμα δεν έχουν ερευνηθεί πλήρως ακόμη, ακριβώς λόγω της μικρής χρονικής παρουσίας τους στον πλανήτη. Με βάση την έρευνα του Johns Hopkins, η συσσώρευση μικροπλαστικών στο ανθρώπινο σώμα μπορεί να επηρεάσει τον ανοσοποιητικό και να αναστατώσει την ισορροπία του εντέρου. Αυτό που γνωρίζουμε σίγουρα είναι ότι πρόκειται για τοξικές ουσίες για το σώμα και θα ήταν εύλογο να μειώσουμε την εισροή των πλαστικών στο σώμα μας πριν βγει η επόμενη έρευνα που θα μας τρομοκρατήσει. Εν τέλει, η ιδέα ότι καταναλώνουμε συνεχώς μικροπλαστικά που έχουν παραχθεί από πετρέλαιο δεν είναι και ιδιαίτερα ελκυστική.
Μείωση και όχι ανακύκλωση πλαστικού
Μετά από την πληθώρα πληροφοριών, την φασαρία και την πίεση, ένας συνειδητοποιημένος πολίτης θα σκεφτεί πως μια εύκολη λύση είναι να ανακυκλώσει το πλαστικό του. Στην φαντασία του άλλωστε έρχεται η εικόνα ενός νέου πλαστικού μπουκαλιού που φτιάχτηκε από το δικό του. Σε αντίθεση όμως με το γυαλί και το αλουμίνιο που μπορούν να ανακυκλωθούν επ’ αόριστον, τα υλικά που παράγονται από την ανακύκλωση πλαστικών δεν είναι πλέον ανακυκλώσιμα. Έτσι, το πλαστικό θα παραμείνει στην γη και θα καταλήξει στις θάλασσες, τα ψαριά και τελικά στους οργανισμούς μας. Η μόνη πραγματική λύση είναι να μειώσουμε όσο το δυνατόν γίνεται περισσότερο κάθε χρήση πλαστικού.
Tips για να περιορίσετε το πλαστικό
- Ο πρωινός καφές πρέπει να είναι ευτυχία, όχι πρόβλημα. Σύμφωνα με έρευνα της Greenpeace, στην Ελλάδα πετάμε 1.000.000 εκατομμύριο πλαστικά ποτήρια τη μέρα μόνο για τον καφέ μας, ένα μεγάλο νούμερο που τελικά καταλήγει στους ωκεανούς και τελικά στον οργανισμό μας μέσω των μικροπλαστικών. Η απλή κίνηση του να φέρετε τον δικό σας θερμό ή επαναχρησιμοποιούμενο ποτήρι αποτελεί μια συνειδητοποιημένη στάση προς ένα καλύτερο αύριο. Top tip: Στο stopotirimou.gr θα βρείτε coffee shops σ’ όλη την Ελλάδα που θα σας κάνουν έκπτωση αν φέρετε το δικό σας ποτήρι.
- Το νερό είναι πιο δροσερό στο παγούρι. Το καλοκαίρι είναι πλέον αρκετά κοντά και με τη ζεστή να φτάνει σε ανυπόφορο σημείο, οι περισσότεροι από εμάς θα έδιναν τα πάντα για ένα δροσιστικό μπουκαλάκι νερό. Η καλύτερη συμβουλή για να αποφύγετε το πλαστικό είναι να αποκτήσετε ένα παγούρι. Μερικά κρατάνε το νερό κρύο για πάνω από 12 ώρες, δηλαδή ό,τι καλύτερο για τις καυτερές μέρες στην παραλία.
- Πείτε «ναι» στην επαναχρησιμοποιούμενη σακούλα. Φέρτε την δική σας σακούλα ή πάνινη τσάντα για τα ψώνια και δεν αναφερόμαστε μόνο στο σούπερ μάρκετ. Οι περισσότεροι από εμάς έχουν μια τέτοιου είδους σακούλα που κάθεται σε κάποιο μέρος του σπιτιού και περιμένει να χρησιμοποιηθεί. Το καλό είναι ότι μπορούν να διπλωθούν και χωράνε παντού.
- Πείτε «αντίο» στην πλαστική μεμβράνη. Μπορείτε να χρησιμοποιήσετε το αλουμινόχαρτο, το οποίο είναι ανακυκλώσιμο (αν είναι καθαρό) και δεν χρειάζεται 500 χρόνια για να εξαφανιστεί.
- Υποστηρίξτε εταιρίες που προάγουν την βιωσιμότητα. Πολλές εταιρίες έχουν σπεύσει να καταπολεμήσουν την «κρίση» του πλαστικού δημιουργώντας ρούχα από τι άλλο… πλαστικό. Για minimal και στιλάτα looks, ρίξτε μια ματιά στην TWOTHIRDS και την Ecoalf.