fbpixel

Search icon
Search
Michelin stars 2022: Τα ελληνικά restaurants που «έλαμψαν»
TASTE

Michelin stars 2022: Τα ελληνικά restaurants που «έλαμψαν»

Οι κεντρικοί άξονες της διάκρισής τους αφορούν στην υψηλή ποιότητα, την εποχικότητα και την περιβαλλοντική βιωσιμότητα


Διαχρονικής δείκτης αρτιότητας και μαγειρικής δεξιοτεχνίας. Επαινεί την μαεστρία των κορυφαίων παγκόσμιων chef, αναδεικνύοντας τη γαστρονομική ταυτότητά τους. Ο δημοφιλής ετήσιος οδηγός με έδρα το Παρίσι έκανε τα παρθενικά του βήματα το μακρινό 1900, ενθαρρύνοντας τους νέους οδηγούς να κάνουν οδικά ταξίδια σε τοπικά αξιοθέατα. Τότε, ξεκίνησε να περιλαμβάνει ανώνυμες κριτικές ευρωπαϊκών εστιατορίων, οι οποίες έδιναν ιδιαίτερη έμφαση στην ποιότητα της γεύσης, την εκλεπτυσμένη μαγειρική τεχνική, καθώς και στην προσωπικότητα των πιάτων. To 1946 κυκλοφόρησε για πρώτη φορά ο οδηγός Michelin, με το all time classic κόκκινο χρώμα στο εξώφυλλό του. Επόμενο σημαντικό ορόσημο αποτελεί η χρονιά 2005, στην οποία τα restaurants των ΗΠΑ έγιναν επιλέξιμα για να κερδίσουν αστέρια Michelin για πρώτη φορά.

Διανύοντας τις δεκαετίες, τα κριτήρια για την απόκτηση των Michelin stars έγιναν ακόμη πιο απαιτητικά, δίνοντας το κίνητρο σε επιχειρηματίες της εστίασης, αλλά και διακεκριμένους, και όχι chefs, να επιθυμούν να κάνουν λεπτομερή έρευνα και να πειραματίζονται, ακολουθώντας κανόνες πρωτοτυπίας. Είναι γεγονός ότι οι αποδέκτες των αστεριών αποτελούν διεθνές παράδειγμα προς μίμηση, κερδίζουν τεράστιο κύρος και προβολή, όμως η συγκεκριμένη συνθήκη αποτελεί, ταυτόχρονα, και ένα συνεχές ρίσκο για τους ίδιους ώστε να διατηρήσουν την διάκριση. 

7f3c79b3150eb22bbc605ea91f513ab1.jpg
Ο πρώτος οδηγός Michelin, που κυκλοφόρησε το 1946

Το κάθε αστέρι της επιβράβευσης εστιάζει σε κάτι πολύ συγκεκριμένο. Το ένα αστέρι σημαίνει ότι το εστιατόριο θεωρείται "πολύ καλό στην κατηγορία του", έχει ποιοτικό μενού και ότι η κουζίνα του κινείται σε ένα σταθερά υψηλό επίπεδο. Η απονομή δύο αστεριών σημαίνει ότι το εστιατόριο διαθέτει εξαιρετική κουζίνα, η οποία αποδίδεται  με μοναδικό τρόπο και είναι πολλά υποσχόμενη, γι' αυτό και μεταφέρεται και η πρόταση γευσιγνωσίας προς το κοινό. Η διεκδίκηση τριών αστεριών χαρίζει στο συγκεκριμένο restaurant - νικητή την παγκόσμια αναγνώρισή του ως τον απόλυτο προορισμό που αξίζει κάποιος να επισκεφθεί και όχι απλά να κάνει στάση για γαστρονομική απόλαυση. Τα πιάτα του είναι εξαιρετικά και εκτελούνται στην εντέλεια.

Η αυστηρότητα, η πειθαρχία και η συνέπεια αποτελούν κεντρικούς κανόνες όταν κάνουμε λόγο για υψηλή γαστρονομία. Για αυτόν τον λόγο, οι ομάδες των επιθεωρητών της Michelin πρέπει να είναι ανώνυμοι, να μην επικοινωνούν με τα δημοσιογραφικά  μέσα και να κρατούν μυστική, την επαγγελματική τους ταυτότητα, ακόμη και από την οικογένειά τους.


Πριν λίγες ημέρες, ο Athens Michelin Guide 2022 προχώρησε στην επίσημη δημοσίευση της λίστας με τα new entries, αλλά και διαχρονικά αθηναϊκά εστιατόρια που κατέκτησαν τις νέες διακρίσεις. Εκτιμώντας την "ζεστή" φιλοξενία της ελληνικής κουλτούρας, η οποία αποπνέει μεσογειακή αύρα, συνεχάρη την σημαντική συμμετοχή τους στις ελίτ θέσεις της παγκόσμιας μαγειρικής σκηνής. Το νεοεκλεγμένο Delta restaurant (Λεωφ. Ανδρέα Συγγρού 364, Αθήνα) βραβεύτηκε με δύο αστέρια Michelin και ένα Green Star. Όπως αναφέρει η αντίστοιχη δημοσίευση στο προφίλ του οδηγού στην πλατφόρμα του Instagram: "Oι δύο chef του, Γιώργος Παπαζαχαρίας και Θάνος Φέσκος προτείνουν γαστρονομικές δημιουργίες που συνδυάζουν τις σκανδιναβικές αντιλήψεις και τις μαγειρικές τεχνικές, οι οποίες σημάδεψαν την επαγγελματική τους σταδιοδρομία μαζί με ανώτερα τοπικά προϊόντα, ενώ περιστρέφονται γύρω από ένα κοινό θέμα περιβαλλοντικής βιωσιμότητας".

309419791-1123811648529986-4119553827518565677-n.jpg
@michelinguide

Ακολουθούν με την κατάκτηση ενός αστεριού το Soil restaurant (Φερεκύδου 5, Αθήνα) το οποίο, όπως δηλώνει και ο οδηγός, "είναι ένθερμος υποστηρικτής της προσέγγισης "από το αγρόκτημα στο τραπέζι" και το εστιατόριο στο roof του The Zillers Boutique Hotel (Μητροπόλεως 54, Αθήνα), το οποίο "αναλαμβάνει τις τοπικές παραδόσεις με δημιουργικά μενού γευσιγνωσίας" σύμφωνα με τις επίσημες πληροφορίες του Guide. 

Επιπλέον, το Pelagos του Four Seasons Astir Palace Hotel (Απόλλωνος 40, Βουλιαγμένη) και το CTC (Πλαταιών 15, Αθήνα) διατήρησαν το πρώτο τους αστέρι, καθώς και τα εστιατόρια Botrini's, Hytra (Λεωφ. Ανδρέα Συγγρού 107-109, Αθήνα) και Varoulko Seaside (Ακτή Κουμουνδούρου 54, Πειραιάς)

Διαφορετικά είναι τα νέα για την Σπονδή (Πύρρωνος 5, Αθήνα) έχασε το δεύτερο αστέρι, το οποίο κατείχε επί χρόνια και παρέμεινε με ένα. 

295403055-1072994329982434-7389227477357785102-n.jpg
Pelagos restaurant

Στη διαχρονική κατηγορία "Main Selection" συγκαταλέγονται καινούρια αλλά και παλιά αγαπημένα γαστρονομικά spots της Αθήνας, όπως τα Veri Table, Aleria, Annie's Fine Cooking, Alficon, Okio, GB Roof Garden, Athenee, Herve, Sense, Cookoovaya, Vezene, Merceri, Le Pavillon.