Το αρχιτεκτονικό γραφείο Office4 Architects επανασχεδίασε ένα ερειπωμένο κτίσμα της δεκαετίας του 1980, στην Καρδία της Θεσσαλονίκης, το οποίο εγκαταλείφθηκε στη φάση της κατασκευής και το μετέτρεψε σε μια λειτουργική κατοικία σύγχρονων προδιαγραφών. Βασική σχεδιαστική πρόκληση αποτέλεσε το γεγονός ότι το κτίριο ακολουθεί τη λογική του split – level, ενώ το στοιχείο της φύσης είναι πολύ έντονο, καθώς το κτίσμα βρίσκεται στο κέντρο ενός αγροτεμαχίου 5.000 στρεμμάτων με ιδιαίτερη γεωμορφολογία.
Εξωτερικά, διατηρήθηκε ο φέρων οργανισμός του κτιρίου, ενώ έγιναν παρεμβάσεις στα ανοίγματα και σε στοιχεία των εξωτερικών όψεων με την προσθήκη στεγάστρων, αλλά και αρχιτεκτονικών προεξοχών με σκοπό τον αρμονικό χειρισμό των όψεων. Βασικοί άξονες της σχεδίασης ήταν αφενός η εκμετάλλευση της εκπληκτικής
θέας και του προσανατολισμού του κτίσματος, κάτι που επιτεύχθηκε με τη χρήση μεγάλων ανοιγμάτων, και αφετέρου η χρήση φυσικών υλικών που να αφομοιώνονται με το φυσικό περιβάλλον ώστε να δημιουργείται συνοχή του εσωτερικού της κατοικίας με το έντονο ανάγλυφο του εξωτερικού χώρου.
Το σπίτι παρουσίαζε πολλές αντικειμενικές δυσκολίες στον χειρισμό και στη σχεδίασή του, τόσο λόγω της παλαιότητας της κατασκευής, όσο και του κατακερματισμού των επιπέδων του. Οι τεχνικές δυσκολίες που παρουσιάστηκαν εξαιτίας της κατάστασης στην οποία είχε περιέλθει με την πάροδο των χρόνων αντιμετωπίστηκαν με τη στεγανοποίηση και τη θερμομόνωση που εφαρμόστηκε στις εξωτερικές τοιχοποιίες. Ο στόχος ήταν να μονωθεί το σπίτι ούτως ώστε να μην υπάρχουν θερμικές απώλειες, αλλά και να ενσωματωθούν τα εν λόγω δομικά υλικά στη σχεδίαση χωρίς να αλλοιωθεί όμως η ποιότητα και το αισθητικό αποτέλεσμα της κατασκευής.
Στον πρώτο όροφο επιθυμία του ζευγαριού ήταν η δημιουργία ενός αυτόνομου χώρου ξενώνα τύπου studio με ανεξάρτητη είσοδο. Ο ξενώνας περιλαμβάνει χώρο καθιστικού, κουζίνα, λουτρό και υπνοδωμάτιο, ενώ σχεδιάστηκε με χαρακτήρα ιδιαίτερο και rustic. Στον δεύτερο βρίσκεται το γκαράζ με έναν μικρό χώρο εργαστηρίου. Στο τρίτο εντοπίζονται 2 παιδικά υπνοδωμάτια, ένα βεστιάριο, το οικογενειακό λουτρό κι ένα πλυσταριό. Στο τέταρτο υπάρχει βρίσκεται η κεντρική είσοδος της κατοικίας με τον χώρο υποδοχής, το WC των ξένων, η κουζίνα με πάσο φαγητού κι ένα μικρό σαλόνι. Εξωτερικά της εισόδου, μια μεταλλική πινακίδα σφυρηλατημένη σε κώδικα Morse καλωσορίζει τον επισκέπτη.
Προχωρώντας στον πέμπτο όροφο βρίσκεται το καθιστικό και η τραπεζαρία ενώ κεντρικά στον χώρο δεσπόζει τα τζάκι. Το σαλόνι και η τραπεζαρία είναι δωμάτια ανοιχτά κι ευήλια που αποπνέουν μια ηρεμία, καθώς έχουν περιμετρικά μεγάλα ανοίγματα που φωτίζουν ευχάριστα τον χώρο, ενώ το εξωτερικό φυσικό περιβάλλον γίνεται κομμάτι του εσωτερικού. Διάσπαρτα στο δωμάτιο υπάρχουν χτιστά καθίσματα, τα οποία προσφέρουν την ελευθερία της επιλογής της θέασης του εξωτερικού περιβάλλοντος. Στο 6ο και τελευταίο επίπεδο βρίσκεται το master υπνοδωμάτιο με μια walk-in closet κι έναν χώρο λουτρού για το ζευγάρι.
Η μελέτη φωτισμού αποτέλεσε σημαντικό κομμάτι της σχεδίασης με την εκμετάλλευση της ιδιαίτερης γεωμετρίας του εσωτερικού του κτιρίου και παράλληλα προσφέροντας τη δυνατότητα για δραματικά σενάρια φωτισμού σε επιμέρους στοιχεία των χώρων.
Τα βασικά υλικά που χρησιμοποιήθηκαν ήταν ανθρακί πέτρα στο εξωτερικό της κατοικίας, μαύρο μέταλλο σε λεπτομέρειες, λευκή πέτρα στο φόντο του καθιστικού, τσιμεντοκονία με τεχνοτροπία που θυμίζει το Haute Concrete των κτισμάτων του Tadao Ando και ξύλινο πάτωμα από δρυ σε μοτίβο ψαροκόκκαλο μεγάλης διάστασης στον χώρο του καθιστικού και της τραπεζαρίας. Οι ξύλινες επενδύσεις και τα ξύλινα πατώματα σε όλους τους χώρους είναι από δρυ σε φυσικό χρώμα. Στην κουζίνα χρησιμοποιήθηκε λευκό γυαλί στα πορτάκια, πάγκος Corian και μωσαϊκό στο δάπεδο.
Δείτε περισσότερες φωτογραφίες του σπιτιού στη gallery!
Φωτογραφίες: Studiovd | Βανδινούδης – Δημητρίου