fbpixel

Search icon
Search
Μια κατοικία στο Νυμφαίο αναβιώνει στη σύγχρονη εποχή διατηρώντας και διαφυλάσσοντας την ιστορικότητά της σαν αληθινό θησαυρό
MAGAZINE

Μια κατοικία στο Νυμφαίο αναβιώνει στη σύγχρονη εποχή διατηρώντας και διαφυλάσσοντας την ιστορικότητά της σαν αληθινό θησαυρό

Back to the Roots


Το Νυµφαίο είναι ένας διατηρητέος, παραδοσιακός οικισµός που συγκαταλέγεται στα 10 οµορφότερα χωριά της Ευρώπης και είναι o ιδανικός, ορεινός προορισµός καθ’ όλη τη διάρκεια του χρόνου. Σε σχέση µε την αρχιτεκτονική του κληρονοµιά είναι ένα από τα σπάνια παραδείγµατα που έχει καταφέρει να τη διαφυλάξει στο έπακρο, όπως και το σύνολο της ιστορικής του παράδοσης. 

Περιτριγυρισµένη από το ονειρεµένο φυσικό δασικό τοπίο που περιβάλλει τον οικισµό, η συγκεκριµένη κατοικία κτίστηκε το 1849 και οικοδοµικά εντάσσεται στα πρώτα σπίτια του οικισµού. Αγοράστηκε από τον προπάππο του σηµερινού ιδιοκτήτη, ο οποίος ήταν στο επάγγελµα «χρυσικός» στην Παλαιά Ελλάδα και δόθηκε ως προίκα στη θυγατέρα του, τη γιαγιά του ιδιοκτήτη. Στη διάρκεια των χρόνων και των τριών γενεών που το κατοίκησαν έγιναν διάφορες παρεµβάσεις για την καλύτερη λειτουργικότητά του, χωρίς, όµως, ν’ αλλοιωθεί ποτέ η αρχιτεκτονική του δοµή, τόσο εσωτερικά όσο κι εξωτερικά.

1-4Yj6v.jpg
H είσοδος στο επιβλητικό πέτρινο σπίτι γίνεται μέσω ενός καταπράσινου κήπου.

Η τελευταία ανακαίνιση του σπιτιού διήρκεσε περίπου 10 χρόνια κι έγινε µε φροντίδα και την προσωπική εργασία του σηµερινού ιδιοκτήτη, ο οποίος λόγω της γνώσης του ως αναπαλαιωτή και συντηρητή επίπλων, κατάφερε να δηµιουργήσει ένα µοναδικό αποτέλεσµα. Αφού έγιναν οι οικοδοµικές µετατροπές και οι νέες διαµορφώσεις των χώρων µε κατάργηση αχυρώνων, πλυσταριών, φούρνων κλπ., οι τοίχοι επιζωγραφίστηκαν µε υπέροχο τρόπο και τη λεπτοµερή επιµέλεια του ιδιοκτήτη, κατασκευάστηκαν νέα, χειροποίητα, ξύλινα κουφώµατα, καινούριες οροφές, αναπαλαιώθηκαν και συντηρήθηκαν όλα τα έπιπλα του αρχικού σπιτιού και συµπληρώθηκαν µε άλλα έπιπλα του 19ου αιώνα, από την προσωπική συλλογή του ιδιοκτήτη.

2-ebv8x.jpg
Η οικοδέσποινα Ηλέκτρα Ζέζιου φτιάχνει με παραδοσιακές συνταγές μαρμελάδες και λικέρ, που συσκευάζει με την επωνυμία "Ηλέκτρα".

Κάθε αντικείµενο ή έπιπλο του σπιτιού έχει τη δική του ξεχωριστή ιστορία, που έχει τύχει απόλυτου σεβασµού από τους ιδιοκτήτες. Αξίζει να σηµειωθεί ότι έχουν διατηρηθεί όλες οι λάµπες οροφής, οι οποίες µε µεγάλη επιµέλεια µετατράπηκαν σε ηλεκτρικές και χαρίζουν φως και την ιδιαίτερη αύρα τους σε όλους τους χώρους.

5-UMxbD.jpg
Στη μεγάλη σάλα, στον όροφο, παλιές προσωπογραφίες συνυπάρχουν με φίνα έπιπλα εποχής, που αναπαλαιώθηκαν από τον ιδιοκτήτη με τρόπο υποδειγματικό.

Σήµερα, η κατοικία αποτελεί µουσειακό δείγµα του οικισµού, είναι αντιπροσωπευτική της ιστορίας του τόπου, αλλά ταυτόχρονα ένα ζεστό, λειτουργικό σπίτι, παρά το µέγεθός του. Το τριώροφο πέτρινο κτίσµα περιλαµβάνει στο ισόγειο, κουζίνα, τραπεζαρία και αποθηκευτικούς χώρους, ενώ στον όροφο βρίσκεται το χαγιάτι, η παραδοσιακή προεξοχή, που απολαµβάνει θέα σε όλο το χωριό, τα ντουσέκια -το καθιστικό γύρω απ’ το τζάκι ντυµένο µε ντόπια υφαντά- και µια σειρά από κρεβατοκάµαρες µε ιδιωτικά µπάνια γύρω από το κεντρικό σαλόνι µε πρόσβαση στη σοφίτα. Με στόχο στο µέλλον να χρησιµοποιηθεί ως χώρος φιλοξενίας, δόθηκε ιδιαίτερη προσοχή στη διαµόρφωση των δωµατίων µε φίνα χρώµατα και ζωγραφιές µε floral µοτίβα στους τοίχους.

Τη συνολική φροντίδα του ιδιαίτερου αυτού χώρου έχει αναλάβει µόνη της η οικοδέσποινα, που διακρίνεται για τη ξεχωριστή φιλοξενία της...
9-sUBnp.jpg
Μια σειρά από φίνα αντικείμενα και έπιπλα έχουν το καθένα τη δική του ιστορία
Εκτός από τη συντήρηση της κατοικίας και του µοναδικού κήπου, η Ηλέκτρα Ζέζιου τα τελευταία χρόνια ασχολείται και µε την παραγωγή παραδοσιακών προϊόντων (λικέρ, µαρµελάδες, σάλτσες κλπ., µε την επωνυµία «Ηλέκτρα») από φρούτα που µαζεύει από το δάσος του Νυµφαίου, όλα βασισµένα σε παλιές συνταγές. Οι πρώτες ύλες συγκεντρώνονται ή εξασφαλίζονται την εποχή της ωρίµανσης, παράγονται οι µαρµελάδες και οι σάλτσες και τοποθετούνται στα βάζα, ενώ τα λικέρ από φρούτα του δάσους -βατόµουρα, φραγκοστάφυλα, άγρια βύσσινα, άγριες φράουλες, κουφοξυλιά, ρόδια- τοποθετούνται στον ήλιο για να ωριµάσουν. Τα προϊόντα συσκευάζονται σε βάζα και µπουκάλια από την Ιταλία, προσεγµένα µε µεράκι µέχρι και την παραµικρή λεπτοµέρεια. Όπως, άλλωστε, συµβαίνει σε καθετί και σε κάθε γωνιά της υπέροχης αυτής παραδοσιακής κατοικίας!

Παρακολουθήστε το βίντεο από τη φωτογράφηση

Ανατρέξτε στη gallery για περισσότερες φωτογραφίες! 

ΦΩΤΟΓΡΑΦΙΑ: STUDIO VD ΧΡΗΣΤΟΣ ΔΗΜΗΤΡΙΟΥ - ΝΙΚΟΣ ΒΑΒΔΙΝΟΥΔΗΣ

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΤΟ ΘΕΜΑ ΣΤΟ ΤΕΥΧΟΣ GLOW 156 ΦΕΒΡΟΥΑΡΙΟΣ 2020