fbpixel

Search icon
Search
Μια κατοικία στο Ιόνιο που κυριολεκτικά κόβει την ανάσα
INTERIORS

Μια κατοικία στο Ιόνιο που κυριολεκτικά κόβει την ανάσα

Με την υπογραφή του Βέλγου αρχιτέκτονα Olivier Dwek


Ένα νησί του Ιονίου με απόκρημνο τοπίο, μαγικές παραλίες και το ζωηρό γαλάζιο της θάλασσας να θεριεύει από παντού. Έχει περιγραφεί και από τον Όμηρο στα αρχαία χρόνια σαν μια ραχοκοκαλιά που κορυφώνεται στα 1.628 μ. ύψους, καταμεσής του πελάγους. Ορατό από τη στεριά, αναδύεται μέσα από βαθιά μπλε νερά, πολλές φορές καλυμμένο μ’ ένα πέπλο από σύννεφα. Όταν προέκυψε η ευκαιρία στον Βέλγο αρχιτέκτονα Olivier Dwek να χτίσει ένα σπίτι που να αντικρίζει αυτό το υπερθέαμα, η επιλογή ήταν προφανής. Το θέμα θα ήταν προφανώς το νησί να φαίνεται «καδραρισμένο» σε όποιον το αντίκριζε από την κατοικία. Από τα αρχικά σχέδια μέχρι την ολοκλήρωσή του, τα πλάνα αναπτύχθηκαν γύρω από τη θέα. Από τις ταράτσες, το καθιστικό, την τραπεζαρία, την κουζίνα, τα υπνοδωμάτια και τα μπάνια, ο χώρος είναι προσανατολισμένος προς τη συναρπαστική θέα της θάλασσας, στην οποία δίνει έμφαση η αρχιτεκτονική και την κάνει ακόμη πιο θεατρική.

117-exoxik.jpg

Στην Ελλάδα οι άνθρωποι ζουν και αναπτύσσουν την καλοκαιρινή τους καθημερινότητα σε σχέση με τη λιακάδα. Στην προκειμένη περίπτωση, έπρεπε να προβλεφθεί ο θαλάσσιος άνεμος, από τον οποίο έπρεπε να προστατευτεί η κατοικία, καθώς προσκολλάται στην πλαγιά του λόφου. Όταν το θέμα της προστασίας από τον αέρα λύθηκε, το επόμενο βήμα ήταν να ελαχιστοποιηθούν τα όρια μεταξύ εσωτερικού κι εξωτερικού χώρου. Τεράστιες συρόμενες πόρτες αποκαλύπτουν το καθιστικό και την τραπεζαρία προς την αυλή, δημιουργώντας δύο καλυμμένες βεράντες και δημιουργώντας την αίσθηση, ότι το μέσα γίνεται ένα με το έξω. Έχοντας απέναντι τη θάλασσα, το λευκό χρώμα δημιουργεί λάμψεις, όπως ακριβώς συμβαίνει και με τον αφρό στην άκρη των κυμάτων. Η χρωματική αντίθεση λευκού-μπλε θυμίζει τα παραδοσιακά σπίτια των Κυκλάδων και σηματοδοτεί την Ελλάδα. Ο αρχιτέκτονας Olivier Dwek τονίζει εκ νέου αυτή την αναφορά, επιμένοντας να αντλεί έμπνευση από την ιστορία της καθημερινής αρχιτεκτονικής, ώστε να δημιουργεί με αρμονία και περιεχόμενο στους σύγχρονους καιρούς. Με σεβασμό στον τόπο, υπηρετεί και αξιοποιεί στο έπακρο το καθηλωτικό μεγαλείο της φύσης.
new-1.jpg

About

Αρχιτέκτονας, και μάλιστα από τους κορυφαίους, ο Olivier Dwek γοητευόταν πάντα από τις visual arts. Αυτό το πάθος του τον οδήγησε στην Academy of Fine Arts, πριν να εισαχθεί στο Victor Horta Faculty of Architecture του Free University of Brussels το 1990. Μετά από τη συλλογή πολύτιμης εμπειρ'ιας, ανοίγει το δικό του αρχιτεκτονικό studio το 2000. Από τότε έχει αναλάβει μεγάλα έργα, έχει σχεδιάσει τις πιο καλαίσθητες boutiques, όπως αυτή της Louis Vuitton, ενώ έχει διακριθεί από το Ministry of the Walloon Region για το τεραστίων διαστάσεων project του: την ανάπτυξη κατοικίσιμου, εμπορικού και πολιτιστικού χώρου του πρώην βιομηχανικού οικοπέδου του βελγικού στρατιωτικού εργοστασίου, Fabrique Nationale. Η δουλειά του χαρακτηρίζεται από τη γεωμετρία και τη καλύτερη δυνατή εκμετάλλευση του φυσικού χώρου για μια ανεπανάληπτη living experience.

Photography Serge Anton