fbpixel

Search icon
Search
Μια καλοκαιρινή κατοικία στη βόρεια Πελοπόννησο που «αγγίζει» το όνειρο
DESIGN

Μια καλοκαιρινή κατοικία στη βόρεια Πελοπόννησο που «αγγίζει» το όνειρο

Με την υπογραφή του studio R.C.TECH


Το αρχιτεκτονικό studio R.C.TECH μ' έδρα την Αθήνα έχει δημιουργήσει μια νέα άποψη για το κλασικό ελληνικό καλοκαιρινό σπίτι μ' έναν όγκο ενιαίων σχημάτων, σχεδιασμένο με γνώμονα τις αναμνήσεις των διακοπών. Σ' ένα επίπεδο κομμάτι γης κατά μήκος της ακτογραμμής της βόρειας Πελοποννήσου στην Ελλάδα, με θέα τον Παρνασσό στα βόρεια, μια ισόγεια εξοχική κατοικία αναπτύσσεται κατά μήκος της ακτογραμμής, με μια πισίνα δίπλα στην παραλία που εκτείνεται παράλληλα με τη θάλασσα. 

Δημιουργημένη από την R.C.TECH, η εξοχική κατοικία σχεδιάστηκε για μια νεαρή οικογένεια ερωτευμένη με το ελληνικό παραθαλάσσιο τοπίο. Οι κορυφές και οι γωνίες του λευκού κεκλιμένου όγκου και η εκτεθειμένη τσιμεντένια πέργκολα δημιουργούν ιδιαίτερο ενδιαφέρον στο τοπίο που αναπτύσσεται σε πολλά επίπεδα, όπου η θάλασσα και ο ορίζοντας είναι τα μόνα στοιχεία του πλαισίου. 

neratza-house-66cr-0-XK9LM.jpg


To σχήμα του σπιτιού είναι προϊόν των εσωτερικών κι εξωτερικών δωματίων που αλληλοσυνδέονται για να δημιουργήσουν έναν ποικίλο αριθμό χώρων. Οι αρχιτέκτονες είδαν κάθε μοναδικό δωμάτιο στο σπίτι ως ένα μέσο για τη δημιουργία αναμνήσεων διακοπών. Η αρχιτεκτονική εξισορροπεί έναν παράκτιο τρόπο ζωής, όπου οι ένοικοι συγκεντρώνονται για πρωινό και συνεχίζουν με παιχνίδια με χαρτιά τα βράδια, με ήσυχες και ιδιωτικές στιγμές για διάβασμα και σκέψη. Στο επίκεντρο του σπιτιού βρίσκεται ο χώρος διαβίωσης, όπου η κουζίνα, το σαλόνι και η τραπεζαρία συμβιώνουν δίπλα στο τζάκι, ενώ οι δύο μεγάλοι κυλινδρικοί φεγγίτες φέρνουν το φως της ημέρας στην κουζίνα και στους χώρους της τραπεζαρίας.

Η διακόσμηση που έχει επιλεγεί για όλη την κατοικία είναι κατά βάση η μινιμαλιστική με άφθονες λεπτομέρειες μοντερνιστικού στιλ, που αποτυπώνονται τόσο στα υπερμεγέθη έπιπλα όσο και στα μικροαντικείμενα που έχουν πλαισιώσει όλο το interior design. Οι κρυφοί φωτισμοί και οι ατμοσφαιρικές γωνίες κάνουν την κατοικία ακόμη πιο cozy και φιλόξενη, χαρίζοντάς της παράλληλα επιπλέον δόσεις σύγχρονου σχεδιασμού.

neratza-house-36-MrrWr.jpg


Μια επέκταση του εσωτερικού είναι και οι υπαίθριοι χώροι εξωτερικού χώρου μεταξύ πισίνας και εσωτερικού καθιστικού. Καθορισμένη από το τσιμεντένιο πλαίσιο της πέργκολας, η βεράντα είναι προσανατολισμένη προς την παραλία και τη θάλασσα, ενώ στα νότια μια μικρή αυλή σχηματίζει ένα ήσυχο καταφύγιο. Για την R.C.TECH, ο σχεδιασμός ενός παραθαλάσσιου σπιτιού είναι σοβαρή υπόθεση - μια εξοχική κατοικία είναι ένα πολύ ιδιαίτερο μέρος, όπου δημιουργούνται οικογενειακές αναμνήσεις και διαμορφώνονται ταυτότητες. Η κίτρινη πόρτα για παράδειγμα σχεδιάστηκε ως ένα αξέχαστο χαρακτηριστικό για τα παιδιά, ενώ η αλληλεπίδραση των σκιών και του ηλιακού φωτός δημιουργήθηκε για να ενθαρρύνει τη σκέψη στο χρόνο, τη φύση και τη γη.

Μαζί με όλα τα υπόλοιπα στοιχεία, τα υπέροχα μπαλκόνια της κατοικίας δίνουν την ευκαιρία στους ιδιοκτήτες να χαίρονται την καλοκαιρινή, χαλαρωτική αίσθηση, έχοντας για θέα τις απέραντες κατάφυτες πεδιάδες, τη θάλασσα, αλλά και τον καταγάλανο ουρανό που απογειώνει τις αισθήσεις.

apollonia-4.jpg


Όλα είναι τόσο όμορφα συνδυασμένα μεταξύ τους και τίποτα δεν μπορεί να θεωρηθεί περιττό αντικρίζονται το total σκηνικό. Ένα ιδανικό περιβάλλον για διακοπές, που ανταποκρίνεται απόλυτα στην έννοια του high-end design και δίνει μια άλλη, πιο γαλήνια διάσταση στην όλη φινέτσα. Με λίγα λόγια, κάθε λεπτομέρεια της κατοικίας είναι ειδικά σχεδιασμένη για να αποπνέει τη χαλαρότητα και την ανεμελιά του καλοκαιριού.

Photos: Athina Souli