fbpixel

Search icon
Search
Μια εντυπωσιακή σουίτα που θυμίζει σπηλιά σε ένα mountain resort στη Νότια Ελλάδα
ESCAPE

Μια εντυπωσιακή σουίτα που θυμίζει σπηλιά σε ένα mountain resort στη Νότια Ελλάδα

Η wooden cave έχει δημιουργηθεί από το αρχιτεκτονικό γραφείο Tenon


Το Wooden Cave είναι το πρώτο έργο της Tenon Architecture. Σχεδιάστηκε και κατασκευάστηκε από τους αρχιτέκτονες Απόστολο Μητρόπουλο και Θάνο Ζερβό στο Hyades Mountain Resort στα Τρίκαλα Κορινθίας, και ολοκληρώθηκε το 2020. Πρόκειται για την πλήρη ανακαίνιση ενός υπάρχοντος χώρου που βρισκόταν μέσα στο θέρετρο, αλλά και με την κατασκευή μιας καμπυλωτής ξύλινης κατασκευής μέσα σε αυτό.

Συνολικά, περιλαμβάνει δύο κρεβατοκάμαρες -ενσωματωμένες στην καμπύλη- καθώς και κουζίνα με ενιαία διαρρύθμιση. Ο σχεδιασμός περιλαμβάνει επίσης δύο δευτερεύοντα δωμάτια, ένα καθιστικό με τζάκι και το μπάνιο του κυρίως δωματίου. Με αυτόν τον τρόπο χωρίζεται σε δύο ζώνες: το κύριο τμήμα, το οποίο αποτελείται από μια συνεχή κυρτή ξύλινη κατασκευή και τους δευτερεύοντες χώρους, με ιδιαίτερη θέα και λεπτομέρειες σκούρης πέτρας.

2-5IgEq.jpg

Αυτός ο διαχωρισμός σκοπεύει να δημιουργήσει μια σαφή διάκριση μεταξύ του σκληρού, «προστατευτικού» κελύφους και του καμπυλωτού «φιλόξενου» εσωτερικού που θυμίζει τη μορφή μιας σπηλιάς που έχει χρησιμοποιηθεί ως καταφύγιο σε όλη την ιστορία της ανθρώπινης ύπαρξης.

Ο φωτισμός έπαιξε ουσιαστικό ρόλο στη διαδικασία σχεδιασμού και εξετάστηκε προσεκτικά. Κατά τη διάρκεια της ημέρας, το φυσικό φως ενοποιεί τις διαφορετικές περιοχές του έργου, δημιουργώντας έναν χώρο διαβίωσης με συνοχή, ενώ ο τεχνητός νυχτερινός φωτισμός, τοποθετημένος σε στρατηγικά σημεία της σπηλιάς, τονίζει τη μορφή της εντείνοντας την αίσθηση ενός ιερού.

1-YEsdk.jpg

Η καμπυλωτή δομή είναι κατασκευασμένη με ακατέργαστη ξυλεία από έλατο, ενώ οι υπόλοιποι χώροι (κουζίνα, ντουλάπια, δάπεδο κλπ.) αποτελούνται από κόντρα πλακέ πεύκου χωρίς κόμπους. Όλες οι ξύλινες κατασκευές δημιουργήθηκαν σε αντιστάθμιση από το τσιμεντένιο κέλυφος, το οποίο επιτρέπει τη ροή αέρα πίσω από το ξύλο. Ο αέρας μεταξύ των ξύλινων στοιχείων και του σκυροδέματος στοχεύει στην προστασία της δομής και στη σωστή ρύθμιση της υγρασίας και της θερμοκρασίας του δωματίου, χρησιμοποιώντας τις φυσικές ικανότητες του ξύλου.

Όλες οι κατασκευές για αυτό το έργο πραγματοποιήθηκαν επί τόπου. Η καμπύλη αποτελείται από 1.112 διαφορετικά ξύλινα κομμάτια, σχεδιάστηκε για να συναρμολογηθεί μέσω μιας χειροκίνητης διαδικασίας. Τα σχέδια καθενός από αυτά παρήχθησαν αλγοριθμικά και μεταφέρθηκαν επιτόπου, όπου η ομάδα του Tenon τα επεξεργάστηκε και τα μετέτρεψε σε 55 μεγαλύτερες μονάδες με παραδοσιακές μεθόδους ξυλουργικής. Στη συνέχεια, καθένα από τα δομικά στοιχεία χαράχτηκε και διαμορφώθηκε πριν από την τελική συναρμολόγηση. 

e1fmpc1xiamht7f.jpg

Η απουσία οποιασδήποτε ψηφιακής μεθόδου κατασκευής οδήγησε στην υιοθέτηση μιας πιο «γλυπτικής» προσέγγισης προς την τελική μορφή που ήταν η συγχώνευση των αρχικών σχεδίων. Αυτό το είδος δημιουργικής διαδικασίας σήμαινε επίσης ότι δεν χρησιμοποιήθηκαν ξυλουργοί, εργάτες ή άλλοι τεχνικοί και κάθε μέρος της κατασκευής κατασκευάστηκε και συναρμολογήθηκε από τα δύο ιδρυτικά μέλη της Tenon. Ένα από τα πιο προκλητικά μέρη ήταν η μετάφραση των αλγοριθμικών σχεδίων σε πρακτικές οδηγίες για την εργασία με το χέρι και τη γλυπτική του ξύλου. Η τελική δομή είναι, επομένως, το αποτέλεσμα ενός μοναδικού συνδυασμού λογικής και πρακτικής δεξιοτεχνίας.

Ανατρέξτε στη gallery για περισσότερες φωτογραφίες! 

Αρχιτεκτονικό Γραφείο: TENON

Photography:  Spyros Hound Photograph