Εννοιολογικά η ηθική του σχεδιασμού προκύπτει από το "habitus", δηλαδή τις "συνήθειες". Σχετίζεται με τον τρόπο ζωής, με την ατμόσφαιρα της διαβίωσης, δεν απευθύνεται άμεσα στο κτίριο, αλλά κυρίως στο βίωμα που προκαλεί. Η “αφήγηση” που επινοήθηκε από το αρχιτεκτονικό γραφείο Potiropoulos+Partners, δεν είναι απλά μια “ειδυλλιακή, εικονογραφική μεταφορά”, αλλά μια διαρκής εντατική διάδραση που προτρέπει τον χρήστη να αφουγκραστεί τη συνομιλία του τόπου –την απανταχού παρούσα θάλασσα της Μεσσηνίας στην συγκεκριμένη περίπτωση– με τον σύγχρονο τρόπο ζωής.
“... Το να χτίζεις κτίρια για να ζουν άνθρωποι δεν είναι εύκολη υπόθεση...”, γράφει ο Άρης Κωνσταντινίδης. Και συνεχίζει: “… Η επιθυμία του αρχιτέκτονα πρέπει να ακουμπάει στο δίκιο του τοπίου. Αναφέρομαι σε μια αρχιτεκτονική που φυτρώνει μέσα από ένα χώμα συγκεκριμένο, ενόσω δέχεται τον διαφορετικό ήλιο του κάθε κλίματος για να αναπτυχθεί. Ο αρχιτέκτονας είναι ένας ποιητής που λέξεις έχει την πέτρα, το ξύλο, το μέταλλο, ένας ποιητής των υλικών του Τόπου στον οποίο χτίζει...” Με τη θάλασσα να απλώνεται στο βάθος του ορίζοντα απ' άκρη σε άκρη και την ατέλειωτη αμμουδιά να μεσολαβεί, με τις ξύλινες αποβάθρες να προσπαθούν να ενώσουν τη γη με το πέλαγος, στην προτεινόμενη σύνθεση η σχεδόν εξ επαφής απόσταση του κτιρίου από την οριογραμμή της ακτής εγκαθιστά ένα σύνολο εννοιολογικών και οπτικών σχέσεων, που συνιστούν τον βασικό παράγοντα γέννησης του αρχιτεκτονικού χώρου.
Κατά τη συνθετική διαδικασία προβλέφθηκε μια οργάνωση οριζόντιας ζώνης –θυμίζοντας ξύλινη προβλήτα ή πλοίο που ταξιδεύει– η οποία συγκεντρώνει όλες τις στεγασμένες και υπαίθριες δραστηριότητες. Το κτίριο αναδεικνύεται σε διαμεσολαβητή ανάμεσα στον χρήστη και το τοπίο, σε ένα αφηγηματικό πεδίο πάνω στο οποίο συναντώνται διαφορετικές ροές διερευνήσεων.
About
Η κατοικία στην Μεσσηνία, έργο του αρχιτεκτονικού γραφείου Potiropoulos+Partners, τιμήθηκε στην κατηγορία της με το διεθνές βραβείο Architizer A+ Awards, Popular Choice Winner 2017. Πρόκειται για μια από τις σημαντικότερες διεθνείς διακρίσεις στον χώρο της αρχιτεκτονικής, με συμμετοχές από περισσότερες από 100 χώρες και online ψηφοφορία από όλον τον κόσμο. Το Architizer θεωρείται η μεγαλύτερη βάση δεδομένων για την αρχιτεκτονική διεθνώς, ενώ δραστηριοποιείται σε πολλά επίπεδα και με ποικίλες δράσεις, προκειμένου να προωθήσει την ιδέα της.