fbpixel

Search icon
Search
Μια αναπαλαιωμένη αρχοντική κατοικία στην Ύδρα με συγκλονιστική θέα
INTERIORS

Μια αναπαλαιωμένη αρχοντική κατοικία στην Ύδρα με συγκλονιστική θέα

Αναβιώνει την αίγλη περασμένων εποχών με τη σύγχρονη interior ματιά της Τίνας Κομνηνού


Όσο κι αν η πρόσβαση φαντάζει δύσκολη και απρόσιτη, αφού στην Ύδρα κυκλοφορεί κανείς μόνο με τα πόδια ή με μουλάρι, όταν φτάσει στο πλάτωμα όπου βρίσκεται η κατοικία αποζημιώνεται με το παραπάνω. Χτισμένη σ’ ένα από τα πιο ψηλά σημεία του οικισμού, απολαμβάνει την πιο εξαίρετη θέα τόσο από τους εσωτερικούς χώρους όσο και από τον γεμάτο οπωροφόρα δέντρα κήπο, που καταλήγει σε μια ονειρεμένη βεράντα, η οποία μοιάζει να αιωρείται πάνω από τον αρχοντικό τόπο.

Με τον Yδραίο κατασκευαστή του σπιτιού Μιχάλη Πελεκάνο, οδηγηθήκαμε σ’ αυτήν την υπέροχη κατοικία, που συνδυάζει μ’ έναν τρόπο εξαιρετικό στοιχεία του παρελθόντος με σύγχρονες κατακτήσεις του interior design. Μια σειρά από αρχιτεκτονικές παρεμβάσεις ανανέωσαν τους χώρους της παλιάς κατοικίας και τους προσάρμοσαν στις ανάγκες των νέων ιδιοκτητών. Το project ήταν αληθινή πρόκληση για την interior designer Τίνα Κομνηνού, η οποία σε συνεργασία με τον κατασκευαστή, ο οποίος επίσης σπούδασε interior architecture κι εργάστηκε στην Αμερική, βρήκαν λύσεις σε κατασκευαστικά θέματα, όπως στον σχεδιασμό της κάβας ή το γυάλινο δάπεδο της κουζίνας απ’ όπου είναι ορατό το υπόγειο κελάρι.

9-gli2h.jpg

Γενικότερα, έγινε προσπάθεια να αποδοθεί η ατμόσφαιρα των αρχοντικών της Ύδρας, αλλά ταυτόχρονα να προσαρμοστεί στο σήμερα και στη σύγχρονη κοσμοπολίτικη αύρα του νησιού. Ιδιαίτερη σημασία δόθηκε στην επιλογή των επίπλων και των αντικειμένων, πολλά από τα οποία είναι tailor made χειροποίητες κατασκευές, ώστε να αποπνέουν την αίσθηση του παρελθόντος, με τις λεπτομέρειες να παίζουν κυρίαρχο ρόλο. Στον χώρο της τραπεζαρίας, αμέσως μετά την είσοδο, ένα επιβλητικό ξύλινο τραπέζι του Moda Bagno Concept Store αρκεί για να οριοθετήσει τον χώρο, ενώ συνδυάστηκε με υπέροχες καρέκλες του 1950 κι ελάχιστα άλλα αντικείμενα. Όταν στρώνεται το art de la table με τα γνωστά πορσελάνινα σερβίτσια με το γαϊδουράκι της Υδραίας σχεδιάστριας κοσμημάτων Elena Votsi, το αποτέλεσμα είναι κάτι παραπάνω από εξαιρετικό.

Σε σκουρόχρωμους λαδί τόνους, το καθιστικό γύρω από το πέτρινο τζάκι ορίζει τον χώρο των κοινωνικών συγκεντρώσεων της οικογένειας, που συμπληρώνεται από δύο κομψά ξύλινα ερμάρια, τα οποία σχεδιάστηκαν ειδικά, εντοιχίστηκαν κι εκτελούν χρέη βιβλιοθήκης. Μια ευρηματική παρέμβαση -μέσω μιας ξύλινης πλατφόρμας- έγινε στο πέρασμα από το καθιστικό στην τραπεζαρία, που γεφυρώνει την κάβα του σπιτιού, η οποία ξεκινάει από το επίπεδο του ισογείου και φτάνει μέχρι το υπόγειο. Η ιδέα της εμφανούς κάβας -γίνεται ορατή μέχρι το κάτω επίπεδο- ήταν του κατασκευαστή και το κροκί χρώμα που «έντυσε» τους τοίχους της την κάνει ακόμη πιο θεαματική. Στο πίσω μέρος της κατοικίας, ένα δωμάτιο με πέτρινους εμφανείς τοίχους μετατράπηκε στην κουζίνα του σπιτιού, με χτιστά ντουλάπια και ράφια από τσιμεντοκονία και μοντέρνο ύφος, που μοιάζει να εντάσσεται υπέροχα στη συνολική αισθητική της κατοικίας. Στο δάπεδο, επίσης από τσιμεντοκονία, κατασκευάστηκε μ’ ευρηματικό τρόπο μια γυάλινη προσθήκη απ’ όπου βλέπει κανείς απευθείας στο υπόγειο κελάρι.

4-Q5c0M.jpg

Στον όροφο βρίσκεται το master bedroom όπου κυριαρχεί το αφαιρετικό custom made κρεβάτι, που στην πραγματικότητα δημιουργήθηκε για ν’ αναδείξει την εκπληκτική οροφή-αντίκα από την προσωπική συλλογή του ιδιοκτήτη, που μεταφέρθηκε ειδικά από το εξωτερικό και τοποθετήθηκε με ιδιαίτερη προσοχή και μαεστρία από ντόπιους τεχνίτες. Τα μπάνια διανθίστηκαν με χειροποίητα πλακάκια από παλιά αρχοντικά της Αθήνας, ενώ στην κουζίνα τοποθετήθηκαν vintage κρύσταλλα. Όλα προσεγμένα στην παραμικρή λεπτομέρεια, με πολύ σχολαστικά επιλεγμένες κινήσεις και κύριο στόχο να δημιουργήσουν την κομψή ατμόσφαιρα που αναδίδουν οι χώροι με την πρώτη κιόλας ματιά. Μια μεγάλη επιτυχία τόσο για την interior designer Τίνα Κομνηνού, που σχεδίασε άψογα τους χώρους, όσο και για τον Μιχάλη Πελεκάνο, που έδωσε κατασκευαστικές λύσεις για ένα άψογο αποτέλεσμα.

6-kHX7K.jpg

Φωτογραφία Ιωάννα Ρουφοπούλου