fbpixel

Search icon
Search
Μήπως τελικά η κλιματική αλλαγή επηρεάζει την ψυχολογία μας χωρίς να το γνωρίζουμε;
ECO GLOW

Μήπως τελικά η κλιματική αλλαγή επηρεάζει την ψυχολογία μας χωρίς να το γνωρίζουμε;

Ίσως χρειάζεται να κάνουμε το πρώτο βήμα που θα αλλάξει ολοκληρωτικά τις ζωές μας


Με το 2020 να βρίσκεται επιτέλους εδώ και την ολοκλήρωση της δεκαετίας να είναι πια γεγονός, θα ήμασταν αφελείς εάν κλείναμε τα μάτια μπροστά σε κάτι τόσο σημαντικό, όπως η απότομη κλιματική αλλαγή και οι βλαβερές συνέπειες, που αυτή έχει στον πλανήτη μας. Μπορεί η νεαρή ακτιβίστρια Greta Thunberg να αναδείχθηκε σε πρόσωπο της χρονιάς που μας πέρασε από το περιοδικό TIME και παράλληλα να «φωνάζει» για το λιώσιμο των πάγων, ωστόσο ο Αμαζόνιος το καλοκαίρι καιγόταν για τρεις εβδομάδες, αφυπνίζοντας μετέπειτα το μεγαλύτερο μέρος του παγκόσμιου πληθυσμού -πέρα από τον Leonardo di Caprio. 

shutterstock-1042958161.jpg

Όλα τα παραπάνω αποτελούν τρανταχτά παραδείγματα για την ανάγκη του κόσμου -ακόμη και των πιο αναγνωρισμένων προσώπων να ασχοληθεί και να προβληματιστούν για το μέλλον του πλανήτη και τις αλλαγές που μπορεί να φέρει μια οικολογική καταστροφή. Το συγκεκριμένο άγχος και η προσπάθεια για εξεύρεση λύσεων έχει όνομα και αποτελεί τη νέα άτυπη «μάστιγα» της εποχής μας, το eco-anxiety. Φυσικά, θα βιαστεί να πει κάποιος ότι δεν πρόκειται για κάποια επίσημη ψυχολογική πάθηση, ωστόσο όταν το φαινόμενο του Green Pressure πρόκειται να αποτελέσει ένα από τα πιο δημοφιλή trends για το 2020, ίσως τελικά η ανησυχία μας για το περιβάλλον απειλεί περισσότερο τη ζωή μας από ότι πιστεύαμε.

Είναι γεγονός λοιπόν, ότι η επιρροή από τις εν λόγω συνθήκες έχει φέρει πολλούς ανθρώπους -ιδιαίτερα όσους βρίσκονται σε ασθενή θέση λόγω της γεωγραφικής τους τοποθεσίας- σε ψυχολογικό αδιέξοδο και έντονες συναισθηματικές διακυμάνσεις. Στο Oregon των ΗΠΑ υπήρξε μαθήτρια, η οποία μετά από αντίστοιχο μάθημα περί οικολογικής καταστροφής ξύπνησε στη μέση της νύχτας, κλαίγοντας για 2 ώρες εξαιτίας της υπερθέρμανσης του πλανήτη. Αυτό δείχνει, ότι πράγματι το συγκεκριμένο πρόβλημα μπορεί να έχει μικρή επίδραση στο συναισθηματικό κόσμο των ανθρώπων, αλλά αυτό δεν σημαίνει ότι περνάει απαρατήρητο. 

shutterstock-1065242801.jpg

Την τελευταία εικοσαετία το φαινόμενο έχει αυξηθεί με γεωμετρική πρόοδο, αφού το 2007 αποτελούσε έναν μικρό προβληματισμό, ενώ μέχρι το 2016 κατάφερε να απασχολεί τουλάχιστον το 1/3 του παγκόσμιου πληθυσμού. Έρευνες έχουν δείξει ότι οι περισσότεροι λαοί της Δύσης βασανίζονται από το eco-anxiety. Άλλοι σε μεγαλύτερο και άλλοι σε μικρότερο βαθμό φυσικά.

Η αγωνία που προκαλείται από τις περιβαλλοντικές αλλαγές επηρεάζει τους ανθρώπους, αφού είναι άμεσα συνδεδεμένοι με το περιβάλλον-«σπίτι» τους. 

Ακόμη και οι άνθρωποι, των οποίων η ζωή δεν εξαρτάται άμεσα από το κλίμα μπορούν να αισθανθούν την ψυχολογική πίεση. Όπως επισημαίνεται σε μια αναφορά της καθηγήτριας ψυχολογίας Susan Clayton του Κολεγίου του Wooster, «η δυνατότητα αντικειμενικής επεξεργασίας πληροφοριών και λήψης αποφάσεων απειλείται από την αλλαγή του κλίματος». Από την άλλη, η ανησυχία για το περιβάλλον δεν αποτελεί παθολογική πάθηση. Είναι μια λογική και υγιής «απάντηση» σε μια υπαρξιακή απειλή. Κάποιος μπορεί να σκεφτεί πως είναι δυνατόν ορισμένοι να μην αισθάνονται καν άγχος; 

Παρόλα αυτά, το φαινόμενο δείχνει να παίρνει μεγαλύτερες διαστάσεις όταν επηρεάζει τις μελλοντικές γενιές. Εν έτη 2020 κυριαρχεί η σκέψη, ότι πολλοί άνθρωποι αποφεύγουν να φέρουν στον κόσμο παιδιά, εξαιτίας μιας πιθανής μελλοντικής οικολογικής καταστροφής... Όταν λοιπόν, ο συγκεκριμένος προβληματισμός καταφέρνει να επηρεάζει το mentality του κόσμου σε ένα τόσο σημαντικό ζήτημα, όπως η διαιώνιση του είδους, τότε σίγουρα θα πρέπει να μας απασχολήσει εκτενέστερα. 

shutterstock-1008530026.jpg

Σε άλλες περιπτώσεις, το eco-anxiety περιορίζεται σε μικρότερες συνέπειες της καθημερινής ζωής. Από τα ρούχα και τα αξεσουάρ που θα αναγκαστεί να σκεφτεί να επιλέξει ένας άνθρωπος, ο οποίος δεν ξέρει τι καιρό τελικά θα αντιμετωπίσει βγαίνοντας από το σπίτι του, μέχρι τις ψυχολογικές διαταραχές που προκαλεί η συνεχής ζέστη ή κρύο -ανάλογα με την περιοχή- όλο το χρόνο. Οι υψηλές θερμοκρασίες από μόνες τους έχουν οδηγήσει σε περισσότερες αυτοκτονίες και αυξημένη ψυχιατρική νοσηλεία, ενώ έχουν βλάψει τον ύπνο μας. Το κακό είναι ότι τα εν λόγω προβλήματα θα επιδεινωθούν, καθώς η θερμοκρασία συνεχίζει να αυξάνεται. 

Ωστόσο, δεν μπορούμε να κλειστούμε σε μια γυάλα και να περιμένουμε το τέλος του κόσμου. Χρειάζεται προφανώς πολύ προσπάθεια και θέληση, ώστε να επιτευχθεί η πραγματική αλλαγή. Για να καλυτερέψει το συναισθηματικό μας αδιέξοδο, του οποίου πολλές φορές δεν γίνεται αντιληπτή δημιουργία, θα πρέπει να δράσουμε άμεσα και ο καθένας με το δικό του τρόπο να κάνει ακόμη πιο βιώσιμο τον πλανήτη που μας φιλοξενεί.

Από εδώ και στο εξής λοιπόν, το GLOW.GR πρόκειται να σας ενημερώνει και να σας συστήνει σε έναν νέο πιο οικολογικό και βιώσιμο τρόπο ζωής, μέσω της νέας κατηγορίας του, ECO GLOW. 

Το άγχος και το στρες για το μέλλον των παιδιών μας δεν θα λυθεί εάν δεν δημιουργήσουμε ζωή. Θα λυθεί μόνο εάν κάνουμε πρόσφορο έδαφος γι' αυτήν!