fbpixel

Search icon
Search
MFW: Η Εβδομάδα Μόδας στο Μιλάνο σήκωσε «αυλαία» με τα πιο διάσημα supermodels στην πρώτη γραμμή
TRENDS & CATWALKS

MFW: Η Εβδομάδα Μόδας στο Μιλάνο σήκωσε «αυλαία» με τα πιο διάσημα supermodels στην πρώτη γραμμή

Διάσημα fashion houses αλλά και street stylers έχουν μαγνητίσει τα βλέμματα


Μετά το Λονδίνο σειρά έχει το Μιλάνο. Η Ιταλική πόλη «υποδέχθηκε» την Εβδομάδα Μόδας για την περίοδο Φθινόπωρο/Χειμώνας 2022. Η Milan Fashion Week εντυπωσίασε από την πρώτη κιόλας μέρα, με τα διάσημα fashion houses και τους creative directors να μας χαρίζουν μία πρώτη «γεύση» απ' όλα όσα πρόκειται να δούμε αλλά και να φορέσουμε τους επόμενους μήνες. Φυσικά, την τιμητική τους είχαν και τα κορίτσια του street style και οι διάσημες fashionistas, οι οποίες μετά από σχεδόν δύο χρόνια απουσίας έχουν πλέον τη δυνατότητα να στρέψουν επάνω τους όλα τα φλας των φωτογράφων και να «κλέψουν» τις εντυπώσεις με τα fashionable looks.

Ενημερωθείτε για όλα όσα ξεχώρισαν στη #MFW μέχρι στιγμής!

Fendi 

fendi-1.jpg

Πρώτο στη λίστα με τα «μεγάλα» ονόματα ήταν αυτό του Fendi και του Kim Jones, ο οποίος παρουσίασε την F/W 2022 collection του, έναν μήνα μετά από την Haute Couture του στο Παρίσι. Αυτή η συλλογή ήταν αφιερωμένη στην γυναικεία κομψότητα και τη νεανική φρεσκάδα. Από το πρώτο λεπτό του show, το διάσημο brand κέρδισε τις εντυπώσεις, με την Bella Hadid να «ανοίγει» το catwalk και να μας χαρίζει μία άκρως fashionable στιγμή, μέσα στο διάφανο slip dress της, το οποίο συνδυάστηκε με bold αξεσουάρ. 

Το μεγαλύτερο πλεονέκτημα του Fendi, όπως γνωρίζει πολύ καλά ο creative director, είναι οι ίδιες οι γυναίκες Fendi, η μητέρα και η κόρη Silvia Venturini και Delfina Delettrez. Στο backstage ο Jones αποκάλυψε ότι η συλλογή «γεννήθηκε» όταν είδε την Delfina στο γραφείο της Ρώμης να φοράει μια μπλούζα της Silvia από μια συλλογή Fendi του 1986 από τον Karl Lagerfeld. Ο Kim Jones πρόσθεσε ξανά χρώμα στο print και αποδόμησε τις '80s αναλογίες σε ξεχωριστά κομμάτια. Το ιδιαίτερο είναι ότι χρησιμοποίησε ανδρικά υφάσματα αλλά και denim στοιχεία που έκαναν τη διαφορά. 

fendi-2.jpg

Αναζητώντας την ελαφρότητα και μία πιο «χαλαρή» αισθητική, ο Jones επέλεξε να συνδυάσει της αναφορές του Karl Lagerfeld από ένα callback σε μία άλλη συλλογή του οίκου, από την άνοιξη του 2022 με τις μελωδικές αναλογίες του show του 1986. Ο Kim Jones είναι από πολλές απόψεις σαν τον Lagerfeld, ένας ενθουσιώδης «συλλέκτης» με ικανό μυαλό για αναφορές, κι όλα αυτά τα φέρνει στον Fendi. Στόχος του είναι να φέρει τις πιο νέες γενιές πιο κοντά στο brand. 

Όσον αφορά τα κομμάτια της collection, τα blazers ήταν, αυτήν τη φορά, πιο αυστηρά, τονίζοντας με τον καλύτερο τρόπο τη μέση κάθε γυναίκας που θα επιλέξει να το φορέσει. Τα φορέματα ήταν διαφανή, σε παστέλ αποχρώσεις με ρέλια, ενώ τα see through παντελόνια συνδυάστηκαν με κλασικά maxi παλτό, drape tops και leather pieces. Ο Jones επαναφέρει ακόμα τα skorts, διατηρώντας την high waisted γραμμή. To power dressing επανασυστήνεται και αυτή την φορά αποκαλύπτει μια άγνωστη, κρυμμένη πλευρά του, πιο ευαίσθητη και τρυφερή, χωρίς να χάνει όμως την επιβλητική αυθεντία του. Η συλλογή ήταν αισθησιακή αλλά παράλληλα και ρομαντική σαν ένα δροσερό ανοιξιάτικο πρωινό.

fendi-3.jpg

Όσον αναφορά τα αξεσουάρ, τα iconic σχέδια στις τσάντες Fendi, όπως η Peekaboo, το clutch Fendi First και η νεότερη προσθήκη, η hobo τσάντα Fendigraphy ολοκλήρωσαν με τον πιο fashionable τρόπο κάθε look μαζί με feminine γοβάκια με μπαρέτα και knee high μπότες με prints και το Fendi Logo.

Roberto Cavalli 

cavalli.jpg

Τον περασμένο Νοέμβριο, η πιο best-dressed young superstar του πλανήτη, Zendaya, επέλεξε ένα vintage φόρεμα Roberto Cavalli του 2000 με μία χρυσή λεπτομέρεια -ένα φίδι- στην πλάτη για να εμφανιστεί στο red carpet για την παρουσίαση της ταινίας του Spider-Man στο Παρίσι. Ο σχεδιαστής του οίκου Fausto Puglisi, έχει προσελκύσει πολλούς celebrities στην πλήρως ανανεωμένη εκδοχή του Cavalli.

Πιο συγκεκριμένα, παρουσιάζει την ανάγκη της γυναικάς να είναι sexy μέσα στα όρια που μπορεί να αντέξει μια κοινωνία, επηρεασμένη και βυθισμένη στο κίνημα του #MeToo. Ακριβώς αυτό είχε προαναγγείλει το φόρεμα της Zendaya, το οποίο ήταν και ένας είδος αγγελειοφόρου για τη συλλογή που παρουσίασε ο οίκος εχθές. 

cavalli-2.jpg

Έμπνευση αποτέλεσε η Maria Sophie, η τελευταία βασίλισσα της Νάπολης και μία πραγματική ball buster. Για τον σχεδιασμό αυτών των εκκεντρικών κομματιών, το brand κάλεσε για πρώτη φορά τον tartan maker της Βασίλισσας Ελισάβετ. Το αν το καρό μοτίβο έχει εμφανιστεί ξανά σε συλλογή του Cavalli είναι προς συζήτηση αλλά σίγουρα ο τωρινός σχεδιαστής το παρουσίασε με μία πιο μινιμαλιστική ματιά. 

«Ήθελα αυτό το τρελό, όμορφο βρετανικό συναίσθημα με τα ταρτάν, μετά τη λεοπάρδαλη και τσιτάχ, μετά πλεκτά με εφέ σαν κλουβί.…Το Erotica, για μένα, είναι σαν την Coca-Cola, πάντα με εμπνέει, από τη Junya μέχρι τον Jean Paul Gaultier», είπε χαρακτηριστικά ο creative director. 

Θα μπορούσαμε να πούμε ότι η συλλογή είχε την τάση του «πολύ», ωστόσο λειτούργησε με τον καλύτερο τρόπο, μέσα από τα αταίριαστα tartan με το oversized tailoring, τις mini kilt skirts σε animal prints εκδοχές που «έκρυβαν» μέσα τους μια punk αισθητική, αλλά και με catsuits σε λεοπάρ μοτίβα με άψογα cut-outs ή αλλά και λωρίδες υφάσματος στην πλάτη, που απογείωναν την τάση του new sexy. 

cavalli-3.jpg

Τα βραδινά ρούχα του Puglisi θα είναι υπέροχα στο Χόλιγουντ, για μια πραγματική πασαρέλα στα red carpets, από μαύρα πλεκτά που αγκαλιάζουν τις καμπύλες ή αέρινες μεταξωτές τουαλέτες με cut-outs και λουριά. 

Max Mara

max-mara.jpg

Σήμερα το πρωί το αγαπημένο brand Max Mara παρουσίασε τη Fall/Winter 2022 collction του. Βασικό στοιχείο ήταν η tailoring αισθητική, η οποία εμφανίστηκε στην πιο μοντέρνα εκδοχή της με άνετες σιλουέτες να χαρίζουν μία μοναδική κίνηση στα μοντέλα. Oι loose γραμμές είχαν την τιμητική τους, σε παντελόνια, ολόσωμες φόρμες αλλά και πουλόβερ, δημιουργώντας σύνολα, τα οποία ήταν η επιτομή του chicness. Άλλωστε, η Max Mara ήταν πάντοτε one-of-kind σ' αυτήν την κατηγορία. 

max-mara-2.jpg

Ενισχύοντας τη γυναικεία δυναμική, η συλλογή βασίστηκε σε σχέδια που κάθε μία από εμάς θα μπορέσει να επιλέξει καθ' όλη τη διάρκεια της ημέρα. Τα neutrals κυριάρχησαν σε όλους τους τόνους, με έντονη παρουσία του λευκό, του μπεζ, του μαύρο και του γκρι, δίνοντας το motivation για μία φθινοπωρινή collection, η οποία θα χαρίσει ηρεμία και θα προβάλει το cleanliness. Οι πανέμορφες, πορτοκαλί, κόκκινες και κίτρινες «πινελιές», ήρθαν για να χαρίσουν ζωντάνια αλλά και μία πιο «παιχνιδιάρικη» διάθεση, βασισμένες πάντοτε στους Max Mara κανόνες. Τα μοτίβα δεν έλειπαν, αλλά η «θέση» τους θα μπορούσαμε να πούμε ότι ήταν περισσότερο συμπληρωματική. 

max-mara-3.jpg

Σε περίπτωση που αναρωτιέστε ποιο θα είναι το απόλυτο item φθινοπώρου, η δημιουργική ομάδα του brand μας έδωσε την απάντηση κι αυτή δεν είναι άλλη από τα balaclavas. Τα πλεκτά headpieces, τα οποία μοιάζουν με αποσπώμενη κουκούλα, συμπλήρωναν σχεδόν όλα τα looks. Έχουμε πάρει ήδη μια μικρή «γεύση» από τη δυναμική τους το φετινό χειμώνα, αλλά τον χειμώνα του 2022 θα υπάρχουν στην κυριολεξία παντού. Τα statement outerwears δε θα μπορούσαν να λείπουν από τη συλλογή, με τα teddy coats αλλά και τα puffer jackets να «κλέβουν» την παράσταση. 

Weekend Max Mara, HABITO F/W 22-23

002-nin-7259.jpg

Η νέα  Signature συλλογής της Weekend Max Mara, HABITO F/W 22-23, σε συνεργασία με την παγκοσμίου φήμης αρχιτέκτονα και σχεδιάστρια Patricia Urquiola, πραγματοποιήθηκε στα πλαίσια της Εβδομάδας Μόδας του Μιλάνου, την Τετάρτη 23 Φεβρουαρίου στο CC Tapis showroom στην Piazza Santo Stefano 10. Σηματοδοτεί την 10η συλλογή του Signature project της Weekend Max Mara.

Σε ένα σύμπλεγμα γλωσσών και οραμάτων, το ταλέντο της Urquiola ως πολύπλευρη αρχιτέκτονας και σχεδιάστρια εμπλουτίζει τη συλλογή με έξυπνους και κομψούς συνδυασμούς. Οι σιλουέτες είναι ευρύχωρες, φαρδιές και άνετες στο αυθεντικό στιλ της Weekend Max Mara, εξισορροπώντας την προσωπικότητα και την άνεση για τους εκλεπτυσμένους ταξιδιώτες και τους γρήγορους ρυθμούς της ζωής τους. 

005-nin-7290.jpg

«Η λέξη "Habito", στα Ισπανικά, αναφέρεται στις "συνήθειες" και στο "να ζεις" σε πρώτο πρόσωπο. Η δουλειά μου είναι μια καθημερινή έρευνα σχετικά με το πώς μπορούμε να κατοικήσουμε έναν χώρο ή μια ζωντανή εμπειρία σε διαφορετικές διαστάσεις. Γιατί όχι και με τα ενδύματα? Αποτελούν κομμάτια του σπιτιού μας που φέρνουμε μαζί μας στο μονοπάτι μας. Η αφήγηση της συλλογής αφορά υβριδικά κομμάτια που μας καλωσορίζουν όπως ένα σπίτι. Ένας συναισθηματικός βιότοπος», λέει η Patricia Urquiola, προσθέτοντας ότι η συλλογή Habito είναι ένα προσωπικό και οικείο έργο για εκείνη. 

Ο υβριδισμός διαπερνά τη συλλογή, όσο αφορά τις εντυπωσιακές αναντιστοιχίες στα αντιθετικά γραφικά μοτίβα, τα χρώματα, τις υφές, ακόμα και τα μέρη διαφορετικών silhouettes με απρόβλεπτο αποτέλεσμα. Έτσι, μια μπλούζα στην πραγματικότητα μεταμορφώνεται σε ένα πουλόβερ, ενώ τα παλτό και τα καπιτονέ μπουφάν συνυπάρχουν άψογα. Τα παλτό είναι τα πιο εμβληματικά ενδύματα, η πιο έντονη έκφραση του «υβριδισμού» της Urquiola. Αποτελούν προσωποποιημένες επανερμηνείες σε ήδη υπάρχουσες σιλουέτες της Weekend Max Mara, κυρίως σε cocoon σχήματα, που αναμειγνύουν τα παραδοσιακά μάλλινα και πλεκτά υφάσματα με τεχνικό nylon, δημιουργώντας ματ, λαμπερά και ανακλαστικά εφέ. Σε ένα φόρο τιμής στις ρίζες της Urquiola, η συλλογή Habito χρησιμοποιεί επίσης παραδοσιακά ισπανικά ενδύματα, που απεικονίζονται με πολύχρωμα τελειώματα, όγκους και πτυχώσεις.

003-nin-7271.jpg

Το χρώμα παίζει επίσης κυριαρχικό ρόλο, καθώς χρησιμοποιείται με μεγάλη εμπειρία για να τονίσει τις λεπτομέρειες ή σε ντεγκραντέ εφέ που χαρακτηρίζουν τις μπλούζες και τα oversized πλεκτά. Τα αξεσουάρ ολοκληρώνουν τη διάθεση με μια ιδιαίτερα προσωπική προσέγγιση στις μπότες Chelsea σε απαλό δέρμα με κρόσσια και ογκώδη σόλα. Όσο για την Pasticcino Bag, η Urquiola επαναπροσδιορίζει το εικονικό σχέδιο του οίκου με δύο υφάσματα: ένα με κάθετο καπιτονέ μοτίβο για 3D εφέ και το άλλο με διαγώνιες γραμμές που δημιουργούν μια ιριδίζουσα λάμψη. Το χαρακτηριστικό κούμπωμα της Pasticcino Bag μεγαλώνει ολοένα και περισσότερο δημιουργώντας ακόμα πιο τολμηρό αποτέλεσμα. 

Κεντρική φωτογραφία: @milanfashionweek