fbpixel

Search icon
Search
LFW: Η Simone Rocha δημιούργησε για ακόμα μια φορά, τη δική της «γλώσσα» στον χώρο της μόδας
TRENDS & CATWALKS

LFW: Η Simone Rocha δημιούργησε για ακόμα μια φορά, τη δική της «γλώσσα» στον χώρο της μόδας

Κι ότι άλλο ξεχωρίσαμε μέχρι στιγμής στην Εβδομάδα Μόδας του Λονδίνου


Ο Μήνας της Μόδας για την περίοδο Φθινόπωρο/Χειμώνας 2022 συνεχίζεται. Μετά τη Νέα Υόρκη σειρά έχει το Λονδίνο, όπου διάσημοι σχεδιαστές αλλά και ανερχόμενα fashion houses παρουσιάζουν τις συλλογές τους, αποσπώντας μέχρι στιγμής της καλύτερες κριτικές. Η London Fashion Week ξεκίνησε την Παρασκευή στις 18 Φεβρουαρίου και θα διαρκέσει μέχρι τις 22 του ίδιου μήνα, δίνοντας τη σκυτάλη στο Μιλάνο. 

Ανακαλύψτε παρακάτω όλα όσα έχουμε ξεχωρίσει από την Αγγλική πρωτεύουσα!

Molly Goddard 

molly.jpg

Από την αρχή φάνηκε ότι το show θα ήταν εντυπωσιακό. Η επίδειξη της Molly Goddard ήταν ένα χαρούμενο reunion φίλων. Στο front row ανάμεσα σε άλλους, βρισκόταν και το νεογέννητο παιδί της σχεδιάστριας. Η Goddard μόλις είχε επιστρέψει στα φυσικά shows της Εβδομάδας Μόδας του Λονδίνου. Οι αναμνήσεις της οικογένειας Goddard από τις πρώτες μέρες της ενηλικίωσης της Molly στο Δυτικό Λονδίνο τη δεκαετία του '80 ήταν η έμπνευση πίσω από τις δημιουργίες της. Η Goddard θυμήθηκε μια στενή φίλη της μητέρας της, την Sarah. Mια εντυπωσιακή ξανθιά γυναίκα που φορούσε πάντα ένα λουλούδι στα μαλλιά και την οποίας το στιλ θαύμαζε ως παιδί. Ήταν η εποχή που επικρατούσε μια vintage τρέλα μετά το New Wave ’80/’50, όπου τα κορίτσια συνδύαζαν στρατιωτικά ρούχα από πάγκους του Camden Market κα tweed παλτό. «Νόμιζα ότι ήταν μια διασταύρωση της Marilyn Monroe και του Mick Jones των The Clash και βασίστηκα σε αυτή την ανάμνηση της για την συλλογή», είπε χαρακτηριστικά η σχεδιάστρια.

molly-2.jpg

Πώς αποτυπώθηκαν όλα αυτά όμως στη συλλογή; Με υπερμεγέθη πλεκτά, μεγάλα παλτό της δεκαετίας του '40 ή του '50, φορέματα από οργάντζα και πολλά βολάν. Τη χρωματική παλέτα θα μπορούσαμε να τη χαρακτηρίσουμε «παιχνιδιάρικη» με τα neutrals να έχουν έντονη παρουσία, αλλά οι «εκρήξεις» χρωμάτων έκαναν τη διαφορά. Το layering είχε την τιμητική του, με τους συνδυασμούς κομματιών να είναι οι κατάλληλοι για όλες τις καιρικές συνθήκες. Η σχεδιάστρια έμεινε πιστή στο ύφος της και δημιούργησε τα signature party dresses, που αγάπησαν οι γυναίκες, αλλά αυτήν τη φορά έδωσε επιπλέον έμφαση στο outerwear.

Simone Rocha 

simone.jpg

Μαγεμένη από τον ιρλανδικό θρύλο των Children of Lir, η Simone Rocha κάλεσε το κοινό να παρακολουθήσει τη φθινοπωρινή της συλλογή, η οποία αναδύεται από την ατμοσφαιρική κατήφεια μιας μεσαιωνικής αίθουσας στο Inns of Court του Λονδίνου. Ούτως ή άλλως, υπάρχει πάντοτε ένα είδος σκοτεινής έντασης στις δημιουργίες και τις collection της. Αυτήν τη φορά, πηγή έμπνευσης αποτέλεσε ένας ιρλανδικός θρύλος, μία ιστορία τρόμου που αφορούσε τις τέσσερις κόρες και τον γιο ενός βασιλιά, οι οποίοι μετατράπηκαν σε κύκνους από την ζήλια της θετής τους μητέρας. 

«Τα παιδιά γίνονται κύκνοι για εννιακόσια χρόνια, σε τρεις διαφορετικές λίμνες. Και όταν επανέρχονται στην ανθρώπινη μορφή, πεθαίνουν. Άρχισα να βασίζω την αφήγησή μου σε αυτό», είπε η σχεδιάστρια, όταν ρωτήθηκε για τη συλλογή. 

Έχοντας τον θρύλο στο μυαλό μας καταλαβαίνουμε πολλά από τα στοιχεία που υπήρχαν στα looks που παρουσιάστηκαν. Αφηρημένα σχήματα που θυμίζουν φτερά, τα οποία σιγά σιγά μετατρέπονται σε λευκά λουλούδια, ενσωματωμένα σε παλτό. Τα πλεκτά balaclavas ήταν διακοσμημένα με κρυστάλλινα κεντήματα γύρω από το πρόσωπο. Σε μία δεύτερη «ανάγνωση», μπορείτε να σκεφτείτε ότι μοιάζουν σαν να παίρνουν την όψη μισού ανθρώπου και μισού πουλιού. Ένα πιο άμεσο στοιχείο, αν το χρειαζόσασταν, ήταν το κέντημα δύο ζευγαριών κύκνων σ' ένα ημι-διάφανο γιλέκο. Υπήρχαν λευκοί κύκνοι, μαύροι κύκνοι, νεογνοί κύκνοι σε mini-crinis και πλεκτά παντελόνια μέχρι το γόνατο. 

simone-2.jpg

Η Rocha δεν ακολούθησε τον θρύλο κατά γράμμα. Η αλήθεια είναι ότι έχει δημιουργήσει τη δική της «γλώσσα» στο σχεδιασμό: τα biker jackets της, τα ογκώδη παλτό, τις μεγάλες φούστες, τα διαφανή φορέματα με δαντέλα στολισμένα πάνω από άλλα φορέματα. Η πιο εντυπωσιακή στιγμή στη συλλογή όμως, ήρθε όταν έκοψε το μεσαίο τμήμα ενός βραδινού μπλε βελούδινου φορέματος, αντικαθιστώντας το με μία διαφανή λεπτομέρεια που αποκάλυπτε ένα μέρος του γυναικείου δέρματος. 

Nensi Dojaka

nensi.jpg

Τα βλέμματα ήταν όλα στραμμένα στη νικήτρια του LVMH, Nensi Dojaka. Η ίδια της έχει θέσει το πήχη πολύ ψηλά, καθώς το show που είχε παρουσιάσει τον περασμένο Σεπτέμβριο ήταν γεμάτο από υψηλή αισθητική μόδας. Η Dojaka έχει ήδη «κερδίσει» μερικές από τις πιο διάσημες celebrities με τα '90s φορέματα της. Η Bella Hadid, η Emily Ratajkowski, η Hailey Bieber και η Rihanna, φορούν ήδη τα sexy minis με τα cut-outs και τις διαφάνειες. Φυσικά και η καινούρια της συλλογή ήταν βασισμένη στα cut-outs και στα φορέματα. Μάλιστα, συνέχισε να βελτιώνει τα dress designs, τα οποία είναι εμπνευσμένα από τα εσώρουχα. Τα ανανέωσε με πλούσια κόκκινα βελούδα, πρόσθεσε παιχνιδιάρικα μικρά βολάν ή μάξι μήκη.

nensi-2.jpg

Υπήρχαν επίσης ρομαντικές πινελιές, όπως λουλούδια στο μπούστο των φορεμάτων, που παραπέμπουν στις εικόνες του Irving Penn — αλλά η μεγαλύτερη πηγή έμπνευσης για την Dojaka είναι «πάντα οι γυναίκες» και το γυναικείο σώμα. «Είναι μια εξέλιξη αυτού που ξεκίνησα πέρυσι, αλλά βελτιώνεται και τώρα υπάρχουν περισσότερες δυνατότητες να δημιουργηθεί μια ισχυρή εικόνα του brand σε πολλές διαφορετικές κατηγορίες», δήλωσε η Dojaka.