fbpixel

Search icon
Search
O Karl Lagerfeld γίνεται ψηφιακή μινιατούρα και η μόδα εισέρχεται στη νέα τάξη πραγμάτων
FASHION NEWS

O Karl Lagerfeld γίνεται ψηφιακή μινιατούρα και η μόδα εισέρχεται στη νέα τάξη πραγμάτων

Το NFT, η πιο σύγχρονη μορφή τέχνης, αποκτά όλο και μεγαλύτερο έδαφος


Σε λίγες μέρες συμπληρώνονται δύο χρόνια από την εμφάνιση του Covid-19, ενός παγκόσμιου γεγονότος που έμελλε να σημάνει την πραγματική και οριστική έλευση της ψηφιακής εποχής. Μέσα σε αυτό το διάστημα έχουμε δει διάφορους τομείς της ζωής μας (εργασία, κοινωνικοποίηση, ψυχαγωγία) να αποκτούν ψηφιακή διάσταση και τώρα καλούμαστε να προσαρμόσουμε τον τρόπο που αντιλαμβανόμαστε και καταναλώνουμε την τέχνη στη σύγχρονη πραγματικότητα.

New World Order 

nft.jpg
Beeple, «Everydays: The first 5.000 days»

Ο καλλιτεχνικός χώρος, λοιπόν, έρχεται αντιμέτωπος με μία νέα τάξη πραγμάτων που οφείλεται στην άφιξη των NFT (Non-Fungible Token), των ψηφιακών περιουσιακών στοιχείων που κυριαρχούν στο διαδίκτυο. Ολοένα και περισσότεροι ανερχόμενοι καλλιτέχνες, όπως η Grimes, επιλέγουν να πωλούν διαδικτυακά την τέχνη τους με τη μορφή του NFT, που είναι ένα είδος κρυπτονομίσματος, και βλέπουν τα έσοδα τους να πολλαπλασιάζονται. Πιο απλά, τα NFT είναι μη ανταλλάξιμες μάρκες (token) που δεν έχουν σταθερή αξία και πιστοποιούν την αυθεντικότητα του έργου τέχνης, προστατεύοντας τόσο το δημιουργό όσο και τον ιδιοκτήτη του. Παρόλο που το περιεχόμενο τους μπορεί εύκολα να αναπαραχθεί, όπως συμβαίνει με όλους τους τύπους ψηφιακών αρχείων, η διαδικασία σκαναρίσματος των έργων τέχνης, που προηγείται της αγοράς τους, επαληθεύει τη μοναδικότητα και τη γνησιότητα τους στον αγοραστή, αντιμετωπίζοντας, έτσι, ένα από τα κύρια προβλήματα που συναντάμε στον καλλιτεχνικό χώρο, αυτό των απομιμήσεων.

7d34e233cfd32bb79fcf4918f346c1ca.jpg

Πρόκειται για ένα αρκετά κερδοφόρο περιβάλλον, καθώς σύμφωνα με τις τελευταίες εκτιμήσεις η αξία των συνολικών πωλήσεων των NFT στο blockchain πρόκειται να ξεπεράσει τα 15 δισεκατομμύρια ευρώ μέχρι το τέλος του χρόνου. Οι ενδιαφερόμενοι συλλέκτες μπορούν να βρουν κάθε λογής ψηφιακά έργα τέχνης (φωτογραφίες, video, μουσική, ζωγραφιές, GIF) σε επιλεγμένα marketplace, όπως το OpenSea, το Rarible και το Nifty Gateway.

Karl's Way 

karl-lagerfeld-nft-collateral-cover.jpg


Το fashion brand Karl Lagerfeld πρωτοπορεί για ακόμα μία φορά και παρουσιάζει τέσσερα NFT που έχουν τη μορφή ψηφιακών μινιατούρων του Γερμανού σχεδιαστή, εγκαινιάζοντας την είσοδο της μόδας στο νέο τεχνολογικό σύμπαν. Το πρώτο figurine κυκλοφόρησε τον περασμένο Σεπτέμβριο με αφορμή τα γενέθλια του ιδρυτή του label και έγινε sold out μέσα σε λίγα δευτερόλεπτα, ενώ την ίδια μέρα διατέθηκε προς πώληση και η δεύτερη premium εκδοχή του στην τιμή των 177 ευρώ. Τo project πραγματοποιήθηκε για να τιμήσει το σχεδιαστή και το προσωπικό του στιλ και έτσι στην τρίτη έκδοση του Karl Lagerfeld NFT, που κυκλοφόρησε ένα μήνα αργότερα, το avatar είναι ντυμένο με δημιουργίες από τη gender neutral κολεξιόν «Karl by Karl» του σχεδιαστή.

Ο street artist Endless σχεδίασε τις δύο τελευταίες μινιατούρες της σειράς προσθέτοντας τη δική του πινελιά στο outfit του avatar, δίνοντας του έναν πιο edgy χαρακτήρα. Το πρώτο σχέδιο KL7xEndless θα είναι διαθέσιμο από αυτήν την Παρασκευή μέσω του ψηφιακού marketplace The Dematerialised, όπου κυκλοφόρησαν και τα προηγούμενα figurines του project, και κάθε πώληση θα αντιστοιχεί σε ένα μαγκρόβιο δέντρο που θα φυτεύει η εταιρεία στο πλαίσιο της αντιστάθμισης του ποσοστού του διοξειδίου του άνθρακα που βρίσκεται στην ατμόσφαιρα.

blue-back0000.png

Για το λανσάρισμα της τελευταίας και συλλεκτικής μινιατούρας KL7xEndless στις 22 Ιουνίου, το brand σε συνεργασία με τον καλλιτέχνη graffiti θα οργανώσουν ένα real-life cocktail party στα κεντρικά γραφεία του label, όπου ο Endless θα ψυχαγωγήσει τους καλεσμένους κάνοντας τα «μαγικά» του με τα σπρέι.