Κάθεστε στο σπίτι και αναρωτιέστε πώς θα μπορούσε να περάσει η ώρα σας δημιουργικά. Έχετε χορτάσει σειρές, ταινίες και ψάχνετε κάτι το διαφορετικό το οποίο θα σας κρατήσει συντροφιά για λίγες ώρες. Τώρα που τα θέατρα είναι κλειστά, πολλές σπουδαίες θεατρικές παραστάσεις δυστυχώς ματαιώθηκαν. Αυτό δε σημαίνει όμως πως δε μπορείτε να δείτε μερικές σημαντικές από το παρελθόν πατώντας το play στον υπολογιστή ή το κινητό σας. Ο χώρος του θεάτρου και της τέχνης γενικότερα προσπαθώντας να διατηρήσει τη μαγεία που προσφέρει μία θεατρική παράσταση φρόντισε να κινητοποιηθεί αμέσως μετά το βαρύ πλήγμα που επέφερε ο κορωνοϊός στη χώρα μας.
Πιο συγκεκριμένα, το Εθνικό καθώς και το Θέατρο Τέχνης κοινοποίησαν στις σελίδες τους όσα έργα καταχειροκροτήθηκαν και γνώρισαν μεγάλη ανταπόκριση από το κοινό. Θα βρίσκονται πλέον διαθέσιμα και δωρεάν στο διαδίκτυο! Παρακάτω σας έχουμε διαλέξει 5 θρυλικές παραστάσεις που μπορείτε να δείτε δωρεάν από το σπίτι σας. Πάρτε ένα μπολ με το αγαπημένο σας σνακ, καθίστε στον καναπέ σας και προσποιηθείτε πως βρίσκεστε απέναντι από τα μεγάλα σανίδια του θεάτρου!
Μήδεια
Η μυθική τραγωδία του Ευριπίδη, απεικονίζει τον βαθμό αγριότητας που μπορεί να φθάσει η απατημένη σύζυγος και σε πόση παραφροσύνη εκ της συζυγικής απάτης, (συμπερασματικά και τα στοιχεία από το ήθος της αθηναϊκής κοινωνίας της εποχής). Ακόμα ανοίγει ένα νέο παράθυρο στην τέχνη και αποδίδει μια καθαρότερη άποψη των συγκινήσεων που κατακλύζουν την ανθρώπινη ψυχή, τόσο στην αγνή μορφή τους όσο και στις άγριες παρεκκλίσεις τους που, όταν κυριαρχούν, οδηγούν την ανθρώπινη ύπαρξη στην καταστροφή. Καρυοφυλλιά Καραμπέτη, Μάγια Λυμπεροπούλου, Λάζαρος Γεωργακόπουλος, Άννα Μακράκη, Άρης Λεμπεσόπουλος, Γιάννης Νταλιάνης, Νίκος Χατζόπουλος κ.ά. είναι μερικοί από τους ηθοποιούς οι οποίοι ερμήνευσαν το έργο αυτό που παρουσίασε η Νικαίτη Κουντούρη το 1997. Δείτε τη θεατρική παράσταση εδώ.
Βρυκόλακες
Ο Ίψεν στο έργο του Βρυκόλακες εξυφαίνει ένα εντελές αριστούργημα για την αέναη και απελπιστικά επαναληπτική και αναπόδραστη μοίρα του ανθρώπου. Η παράσταση επιχειρεί να φωτίσει αυτό ακριβώς το εγκλωβιστικό σχήμα, σε ένα σύστημα αλληλεξαρτητικών σχέσεων και αέναης κίνησης, σε ένα περιβάλλον (ηχητικό και σκηνογραφικό) στοιχειωμένο από παιδικές μνήμες. Ο Σπύρος Α. Ευαγγελάτος ανεβάζει την συγκεκριμένη παράσταση το 1997 και είναι διαθέσιμη στις οθόνες σας εδώ.
Άφιξις
Με αφετηρία τη Μνηστηροφονία από την Οδύσσεια η θεατρική ομάδα ΠΥΡ ανεβάζει το 2017 στη Μικρή Επίδαυρο μια παράσταση η οποία επικεντρώνεται στη στιγμή της επιστροφής, για να μιλήσει ακριβώς για το ανέφικτό της. Ποτέ δε μπορούμε να επιστρέψουμε σε καμιά πατρίδα, αφού ο χρόνος κινείται αμείλικτα μόνο προς τα μπρος και τίποτα δεν παραμένει όπως το έχει διαφυλάξει η μνήμη. Ερμηνείες από τους ηθοποιούς Γιώργο Δικαίο, Δέσποινα Κούρτη, Αλέξανδρο Λογοθέτη, Μαίρη Μηνά, Γιώργο Μπινιάρη, Αργύρη Ξάφη, Γιώργο Παπαγεωργίου μπορούν να σας καθηλώσουν. Ένα έργο που σίγουρα θα σας βάλει σε πολλές σκέψεις και θα χαραχτεί στο μυαλό σας. Απολαύστε το εδώ.
Πέρσες
Η τραγωδία «Πέρσες», το σπουδαιότερο αντιπολεμικό έργο του Αισχύλου, θεωρείται ως η παλαιότερη σωζόμενη τραγωδία. Ο σπουδαίος σκηνοθέτης Λευτέρης Βογιατζής το 1999 παρουσίασε μία αξέχαστη παράσταση η οποία αξίζει χιλιάδες χειροκροτήματα και πρέπει να προσθέσετε στη watch list σας εάν είστε λάτρεις της Αρχαίας Ελλάδας και του ελληνικού θεάτρου. Δείτε τη θεατρική παράσταση εδώ.
Ποια Ελένη;
Το σπαρταριστό κείμενο των Θανάση Παπαθανασίου και Μιχάλη Ρέππα, «Ποια Ελένη;» παρωδεί τον μύθο σύμφωνα με τον οποίο ο Πάρις γοήτευσε κι έκλεψε την ωραία Ελένη, προκαλώντας τον Τρωικό Πόλεμο. Αναπλάθοντας τα μυθολογικά στοιχεία με τα υλικά της κωμωδίας και της παρωδίας, οι συγγραφείς συνέθεσαν ένα παιχνίδι για τη σχετικότητα του ωραίου, που επιδρά στην ιστορία τους και στις δύο αντιμαχόμενες πλευρές Ελλήνων και Τρώων. Οι ηθοποιοί που πρωταγωνιστούν είναι Παπουτσή Τζέση, Δέλιου Βασιλική, Ντεμίρη Φωτεινή, Τρύπη Τάνια, Λαμπράκης Λευτέρης, Παπαδοπούλου Τζίνη, Τσάφου Χριστίνα, Γεροδήμου Έλενα, Καραμίχος Γιώργος, Πλαΐνης Χρήστος, Μανίσαλη Νατάσσα, Μάντακας Χρήστος, Καραγιάννης Σταύρος, Σταμούλης Γρηγόρης, Μεταξάς Όθων, Γεωργόνη Γεωργία, Κολιανδρή Έμιλυ, κ.ά. Απολαύστε την παράσταση που παίχτηκε το 2004 πατώντας εδώ.
Κεντρική Φωτογραφία: από τη θεατρική παράσταση Άφιξις