fbpixel

Search icon
Search
Mένουμε Ελλάδα: Ένα υπόσκαφο σπίτι στη Σαντορίνη γίνεται το απόλυτο καλοκαιρινό όνειρο
DESIGN

Mένουμε Ελλάδα: Ένα υπόσκαφο σπίτι στη Σαντορίνη γίνεται το απόλυτο καλοκαιρινό όνειρο

Με την υπογραφή της ομάδας Κapsimalis Architects


Η εξοχική κατοικία βρίσκεται στο ψηλότερο σημείο της Σαντορίνης, στην πλαγιά του «Προφήτη Ηλία». Το κτίσμα βλέπει στα νοτιοδυτικά και απολαμβάνει τη μαγευτική θέα στο Αιγαίο και το ηφαιστειακό τοπίο χάρη στην ευνοϊκή τοποθεσία του και τον έξυπνο σχεδιασμό των αρχιτεκτόνων που δίνει στους ενοίκους την εντύπωση ότι επιπλέουν πάνω από τη θάλασσα. Εκμεταλλευόμενοι τις παραδοσιακές τεχνικές κατασκευής σπιτιών του νησιού και τηρώντας την αυστηρή αισθητική του απογυμνωμένου μοντερνισμού, οι αρχιτέκτονες δημιούργησαν ένα παρθένο καταφύγιο που είναι πλήρως βυθισμένο στο καταπραϋντικό γαλάζιο του Αιγαίου.

21589683-324d-407a-ab50-457afd1c7a06-1-84Yhi.jpg
d30529b4-071d-4ffc-8139-96499d75a38f-1-L1nzt.jpg

Λαμβάνοντας υπόψη τα περίφημα «υπόσκαφα» σπίτια του νησιού, τα οποία είναι σκαμμένα εξ ολοκλήρου στον ηφαιστειακό βράχο χωρίς βάσεις, οι αρχιτέκτονες τοποθέτησαν το σπίτι στην πλαγιά του βουνού εξασφαλίζοντας την ελάχιστη δυνατή παρέμβαση στο τοπίο. Επιπλέον, το ανασκαφικό υλικό χρησιμοποιήθηκε στην πρόσοψη του σπιτιού και το γύρω τοπίο, μειώνοντας έτσι περαιτέρω τυχόν περιβαλλοντικές επιπτώσεις. Ενώ το τυπικό υπόσκαφο στη Σαντορίνη είναι μακρύ και βαθύ με μια στενή πρόσοψη, οι αρχιτέκτονες έχουν αντιστρέψει έξυπνα αυτές τις αναλογίες, επιλέγοντας αντ' αυτού να έχουν μια λεπτή, επιμήκη μορφή με μια γυάλινη πρόσοψη 10 μέτρων που εξασφαλίζει ότι οι χώροι διαβίωσης, ένα ανοιχτό σαλόνι και τραπεζαρία κι ένα διπλανό υπνοδωμάτιο, απολαμβάνουν τη γενναιόδωρη θέα στη θάλασσα. Η χρήση συρόμενων γυάλινων θυρών από το δάπεδο μέχρι την οροφή επιτρέπει επίσης στους εσωτερικούς χώρους να συνδυάζονται άψογα με την εξωτερική βεράντα.

c6b33456-026d-4a62-9df5-ae9ada75d057-Q3Bmb.jpg
a03ea8e0-b198-418f-8611-cd2d3c38f1ce-o0vO3.jpg

Η κατοικία αποτελείται από σαλόνι, τραπεζαρία, κουζίνα, master bedroom και δύο μπάνια προσανατολισμένα προς τη θέα. Ο εσωτερικός χώρος γίνεται εξωτερικός, κάτω από μια σκιά και ταυτόχρονα επεκτείνεται σε μια πισίνα υπερχείλισης, τo outdoor καθιστικό και το ξύλινο κατάστρωμα που συνθέτουν τον εξωτερικό χώρο. Δύο ελεύθεροι τοίχοι αναδεικνύουν τις δύο εισόδους του εξοχικού, μέσω δύο πλευρικών σκαλών. Μέσα στην κατοικία, τμήματα από τούβλα, ξύλο και γυαλί χωρίζουν τα διαφορετικά δωμάτια. 

4cb700f2-19f7-4107-a452-05d3639ad6d5-0D0Xo.jpg

Οι φεγγίτες στον τελευταίο όροφο επιτρέπουν στο φυσικό φως να εισέρχεται άπλετο στον χώρο και να τον κάνει πιο ευήλιο και ζωντανό. Φυσικά υλικά όπως ξύλο δρυς, ξύλο καρυδιάς, γκρίζα και μπεζ τραχιά μάρμαρα και μαύρο ατσάλι συνθέτουν το εσωτερικό, ενώ μερικά πολύχρωμα έπιπλα δημιουργούν μια χαρούμενη διάθεση. Η πέτρα και το σκυρόδεμα είναι τα υλικά που καθορίζουν την εξωτερική μορφή του σπιτιού. Τα άγρια ​​μεσογειακά φυτά, μερικά από αυτά σε κυλινδρικά δοχεία από μαύρο ατσάλι, είναι αραιά τοποθετημένα σε εξωτερικούς χώρους.

e45283c8-c6d3-4b95-90b0-83e2a3b8825e-1Q0Op.jpg
d6ae73b5-ddef-4117-9f2d-ebc64524fe48-hKTtr.jpg

Η βεράντα οριοθετείται από ελεύθερους όρθιους, τσιμεντένιους τοίχους και περιλαμβάνει πισίνα υπερχείλισης και μια καθαρή, έντονη αισθητική που αντανακλά το γύρω τραχύ τοπίο, ενώ η επιλεκτική χρήση ξυλείας και η προτίμηση άγριων μεσογειακών φυτών παρέχουν πιο απαλές υφές. Στο εσωτερικό, οι αρχιτέκτονες αναζητούν τον σύγχρονο μινιμαλισμό που υποστηρίζεται από μια υποτονική παλέτα λευκού, γκρι και μπεζ που συμπληρώνεται από τη ζεστασιά των φυσικών υφών όπως η βελανιδιά και το ξύλο καρυδιάς και η αίσθηση των μαύρων επιφανειών από χάλυβα. Εν τω μεταξύ, μια εκλεκτική επιλογή επίπλων παρέχει επιλεκτική χρήση χρώματος. Όπως ήταν αναμενόμενο, οι χώροι διαβίωσης λούζονται από το φως της ημέρας χάρη στον υαλοπίνακα, ενώ τα δύο μπάνια, το ένα σε κάθε πλευρά του σπιτιού, διαθέτουν διακριτούς φεγγίτες που δημιουργούν μια πιο ατμοσφαιρική ατμόσφαιρα.

Design: KAPSIMALIS ARCHITECTS

Φωτογραφίες: GIORGOS SFAKIANAKIS