fbpixel

Search icon
Search
Με υψηλή αισθητική και αρχιτεκτονική ευαισθησία, τo ολοκαίνουριο Odera Tinos είναι κάτι που αξίζει να δει κανείς από κοντά
DESIGN

Με υψηλή αισθητική και αρχιτεκτονική ευαισθησία, τo ολοκαίνουριο Odera Tinos είναι κάτι που αξίζει να δει κανείς από κοντά

Το interior design του 5 αστέρων ξενοδοχείου υπογράφει το Studio Bonarchi


Η Τήνος είναι ένα νησί εκπληκτικής ομορφιάς, μέρος του αρχιπελάγους των Κυκλάδων, που γίνεται «ένα» από το απέραντο μπλε του Αιγαίου.

Σκαρφαλωμένο στην πλαγιά ενός λόφου στην Τήνο, το Odera προσφέρει εκπληκτική θέα σε έναν κόλπο και μια ήσυχη παραλία. Αυτό το θέρετρο είναι βαθιά συνδεδεμένο με το περιβάλλον, διατηρώντας έναν συνεχή διάλογο μαζί του. H πλούσια ιστορία του τόπου, με χιλιετίες χαραγμένες στους βράχους, ενσωματώνεται στοχαστικά στον σχεδιασμό του, αντανακλώντας την πλούσια κληρονομιά της περιοχής και του νησιού, γενικότερα. Η δημιουργία του resort είναι αποτέλεσμα των συλλογικών προσπαθειών των Πάνου Νικολαΐδη, Αλέξανδρου Τριανταφυλλίδη και Βαγγέλη Μπόνιου.

drz-odera-134996-VEpkC.jpg


Φωλιασμένο στο παρθένο τοπίο της Τήνου, αποτελεί απόδειξη προσεγμένου σχεδιασμού και αρμονικής ενσωμάτωσης με τη φύση γύρω του. To Odera αντιπροσωπεύει μια αρχιτεκτονική παρέμβαση που είναι βαθιά ριζωμένη στον τόπο, που αναδύεται φυσικά από τη γη, ενώ ο σχεδιασμός όχι μόνο σέβεται αλλά κι ενισχύει τη γοητεία της Τήνου, δημιουργώντας ένα απρόσκοπτο μείγμα ανάμεσα στο χτισμένο και το φυσικό περιβάλλον.

Το γαλάζιο της θάλασσας, η απόκρημνη ακτογραμμή και οι εμβληματικοί ασβεστωμένοι οικισμοί είναι άρρηκτα συνδεδεμένα στην αντίληψή μας για την ταυτότητα αυτού του τόπου. Οι χώροι σχεδιάστηκαν σχολαστικά για να εναρμονιστούν με αυτήν την πεμπτουσία του τηνιακού τοπίου. Οι όγκοι των δωματίων είναι σμιλεμένοι με μια πλαστικότητα που παραπέμπει στη γοητεία των παραδοσιακών οικισμών, συνδυάζοντας άψογα με το φυσικό περιβάλλον. Η χρήση λευκής πέτρας, ξύλου και αυτοφυούς βλάστησης στα σχεδιαστικά στοιχεία προσπαθεί να περικλείσει την ουσία της Τήνου. 

drz-odera-tinos-16302-Xe1P1.jpg


Αυτά τα υλικά όχι μόνο αντικατοπτρίζουν την αρχιτεκτονική κληρονομιά του νησιού αλλά ενισχύουν επίσης τη σύνδεση μεταξύ του δομημένου περιβάλλοντος και του φυσικού τοπίου. Οι εξωτερικοί χώροι των δωματίων, σε συνδυασμό με τις λευκές πέτρινες κατασκευές, δημιουργούν μια ευφάνταστη ακτογραμμή από μικρές «παραλίες» και «βράχους», προσφέροντας στους επισκέπτες μια μοναδική και καθηλωτική εμπειρία. 

Το σχέδιο αποτίνει φόρο τιμής στη μικρή, ανθρώπινη κλίμακα και τη γλυπτική πολυπλοκότητα της παραδοσιακής κυκλαδίτικης αρχιτεκτονικής. Αυτή η προσέγγιση διασφαλίζει ότι το θέρετρο ενσωματώνεται αβίαστα στην απέραντη γαλάζια έκταση της Μεσογείου, δημιουργώντας ένα αρμονικό και οπτικά εντυπωσιακό περιβάλλον. Η αλληλεπίδραση φωτός και σκιάς στις λευκές επιφάνειες, οι υφές της πέτρας και του ξύλου και το καταπράσινο τοπίο συμβάλλουν σε μια αίσθηση του τόπου που είναι ταυτόχρονα διαχρονική και σύγχρονη.

drz-odera-tinos-16408-uYOyD.jpg


Μένοντας στα δωμάτια του ξενοδοχείου, οι επισκέπτες «τυλίγονται» από τη φύση, σαν ο χώρος που κατοικούν να είναι μια απρόσκοπτη επέκταση του τηνιακού τοπίου. Πισίνες υπερχείλισης, που θυμίζουν μικρές λιμνούλες που σχηματίζονται μετά από το ηλιοβασίλεμα, συνδυάζονται αβίαστα με τον απέραντο ορίζοντα των πελαγών στο βάθος. Αυτό το σκηνικό αποπνέει μια αίσθηση πολυτέλειας και ηρεμίας, ενισχύοντας τη συνολική αισθητική και δημιουργώντας ένα γαλήνιο, καθηλωτικό σκηνικό. Αυτή η αρμονική ενοποίηση αρχιτεκτονικής και φύσης δημιουργεί μια μοναδική και αξέχαστη εμπειρία. Οι επισκέπτες δεν παρατηρούν απλώς το τοπίο - γίνονται μέρος του, βιώνοντας την ουσία της Τήνου με έναν βαθιά προσωπικό και ουσιαστικό τρόπο.

Για το Studio Bonarchi, η πρόσκληση για τη δημιουργία των interiors του πρώτου πεντάστερου θέρετρου τέτοιας κλίμακας στο νησί, ήταν η φυσικότητα και η ενσωμάτωσή του με την ατμόσφαιρα του τόπου. Μόνο το όνομά του - ένα κράμα των κόσμων ᾠδή (ODE) και αέρας (άνεμος) διεκδικεί επάξια το ανάστημα αυτού του μαγευτικού μέρους.

drz-odera-tinos-132258-wbATB.jpg


Η Τήνος θεωρούνταν ανέκαθεν το πιο πνευματικό νησί της Ελλάδας και πολύ σωστά. Αρκετά απίστευτα, περισσότερες από 700 ορθόδοξες και καθολικές ασβεστωμένες εκκλησίες μπορούν βρίσκονται γύρω από τα 60 γραφικά χωριά του.  Ο αντικατοπτρισμός αυτού του στοιχείου πνευματικότητας στη σύλληψη της ταυτότητας και τoυ interior design του ξενοδοχείου ήταν ένας στόχος από την αρχή. Ζητήθηκε μια δωρική σχεδιαστική προσέγγιση - τα υλικά στην πιο αγνή τους μορφή, οι περιορισμένες αρχιτεκτονικές παρεμβάσεις και τα διακριτικά έπιπλα επιλέχθηκαν προσεκτικά ως άμεση αναφορά στο πυκνό μοναστικό μωσαϊκό των νησιών.

Στο κύριο lobby, η αντίθεση μεταξύ φωτός και σκότους εμπνέει ένα συγκεκριμένο είδος μυστικισμού. Η κυρίαρχη ακολουθία των καμάρων αποτίνει φόρο τιμής στο περίφημο μοναστήρι των Ουρσουλινών, που θεωρούνταν από τα καλύτερα μεσογειακά ιδρύματα εκείνης της εποχής, όπου έφτασε ένας μακρύς κατάλογος από πολύ αξιότιμους Ευρωπαίους καλλιτέχνες και μελετητές για να δώσουν μαθήματα, και με αυτόν τον τρόπο συνέβαλαν στη δημιουργία μια αίσθηση κοσμοπολίτικης πολυπλοκότητας σε αυτό το μέρος του Αιγαίου.

drz-odera-tinos-15924-faS63.jpg


Φυσικός πρωταγωνιστής αναδείχθηκε και η παραδοσιακή αρχιτεκτονική. Η Τήνος είναι απίστευτα πλούσια από αυτή την άποψη. Για παράδειγμα οι χαρακτηριστικοί περιστεριώνες, που στέκονται ψηλά στην άκρη ενός λόφου με την περίτεχνη διακόσμησή τους. Τα γεωμετρικά σχέδια σήμα κατατεθέν τους αντικατοπτρίζονται διακριτικά με χαραγμένες λεπτομέρειες στα πέτρινα κεφαλάρια των δωματίων. Στο κεντρικό εστιατόριο, προσαρμοσμένες σχάρες που τοποθετούνται ανάμεσα στην τραπεζαρία είναι στολισμένες με τα χαρακτηριστικά μαρμάρινα στολίδια που τόσο συχνά κοσμούν τις κύριες εισόδους των σπιτιών του νησιού, ενώ στην εξωτερική βεράντα, περίτεχνες διακοσμήσεις δαπέδου από βότσαλο σε μαύρο και άσπρο γιορτάζουν έναν αιώνες Αιγαίο βιοτεχνική κληρονομιά. Τέλος, το Studio Bonarchi απέτισε φόρο τιμής στην εξαιρετική παράδοση των ντόπιων τεχνιτών, μαρμαρογλύπτων, καλλιτεχνών και ζωγράφων. Όταν βρίσκεται στην Τήνο, κάποιος δεν μπορεί παρά να νιώθει ότι όλα σε αυτό το νησί είναι κάπως πιο περίτεχνα σε σύγκριση με τα άλλα νησιά των Κυκλάδων. Αρχιτεκτονική, παραδοσιακή διακόσμηση, παραδοσιακή τέχνη κ.λπ. στην ουσία, ενσωματώθηκαν στους εσωτερικούς χώρους της Odera. Διύλιση. Κομψότητα. Εκτίμηση για την τέχνη. Αγάπη για την προσοχή στη λεπτομέρεια.

Info: Το Odera Tinos, Autograph Collection άνοιξε τις πόρτες του τον περασμένο μήνα, ως το πρώτο υψηλών προδιαγραφών ξενοδοχείο στο νησί της Τήνου. Σε μια ειδυλλιακή τοποθεσία με ανεμπόδιστη θέα στο Αιγαίο, δίπλα στην παραλία Βουρνή, το νέο εντυπωσιακό resort περιβάλλεται από το απόλυτο κυκλαδίτικο σκηνικό. Ως μέρος των επιλεγμένων ξενοδοχείων της Autograph Collection Hotels με την υπογραφή της Marriott International, το Odera ενσαρκώνει την ουσία της Τήνου προσκαλώντας τους επισκέπτες του να ζήσουν μία αυθεντική εμπειρία φιλοξενίας.

drz-odera-tinos-16230-copy.jpg

Ανακαλύψτε στην gallery περισσότερες φωτογραφίες!

Φωτογραφίες: Χρήστος Δράζος