Η εφαρμογή μάσκας στο πρόσωπο για την προστασία μας από τον κορωνοϊό που μαστίζει την παγκόσμια κοινότητα συνεχίζει να αποτελεί πραγματικότητα. Εκείνο όμως που σε καμία περίπτωση δε φανταζόμασταν πως θα αποτελεί πραγματικότητα είναι το φαινόμενο "maskne". Ο όρος αυτός δημιουργήθηκε αρχικά από marketeers για να αναφερθεί στα ανεπιθύμητα breakouts, την ερυθρότητα και την ευαισθησία που φαίνεται να προκαλούνται από τη χρήση μάσκας. Ακόμη και η Αμερικανική Ακαδημία Δερματολογίας (AAD) κυκλοφόρησε σχετικές συμβουλές αναφορικά με τον τρόπο αντιμετώπισής του maskne. Αλλά τι είναι ακριβώς, πώς θα μπορούσε να επηρεάσει το δέρμα σας και τι μπορείτε να κάνετε για να το αποφύγετε;
Τι είναι το maskne;
Ο όρος δημιουργήθηκε από την ένωση των λέξεων mask (μάσκα) + acne (ακμή). Όπως αναφέρει και η λέξη, πρόκειται για ένα είδος ακμής που δημιουργείται στο πρόσωπο και πιο συγκεκριμένα γύρω από το στόμα και το πηγούνι. Σύμφωνα με εγκεκριμένους δερματολόγους του εξωτερικού, η τριβή της μάσκας με το δέρμα, ο ιδρώτας και η θερμότητα μπορούν να προκαλέσουν ερεθισμό, ξηρότητα, ακόμη και ακμή. Έτσι, ανεξαρτήτως του εάν έχετε ευαίσθητο δέρμα, το πρόβλημα αυτό μπορεί να δημιουργηθεί από την πολύωρη χρήση της μάσκας. Και σίγουρα δεν είμαστε λίγοι εκείνοι που φοράμε τη μάσκα μας αρκετές ώρες μέσα στη μέρα.
Τι ρόλο παίζει το είδος της μάσκας ως προς τη δημιουργία ακμής;
Στην περίπτωση των επαναχρησιμοποιούμενων μασκών, πολλοί δερματολόγοι συστήνουν τον καθημερινό καθαρισμό της μάσκας σας μετά από κάθε χρήση. Είναι πολύ πιθανό να είστε αλλεργικοί σε ορισμένες χημικές ουσίες του απορρυπαντικού σας, ή εάν το πλυντήριο ρούχων σας δεν κάνει καλή δουλειά κατά τη διάρκεια του πλυσίματος, μπορεί να υπάρχει υπολειπόμενο προϊόν. Χρησιμοποιήστε λοιπόν απορρυπαντικά και μαλακτικά υφασμάτων χωρίς άρωμα και βαφές. Επομένως, αυτή η κατάσταση σε συνδυασμό με την πολύωρη εφαρμογή τους μπορεί να οδηγήσει σε ακμή.
Οι ιατρικές μάσκες μιας χρήσης, από την άλλη, μπορούν εξίσου να προκαλέσουν ακμή, αφού και με αυτές δημιουργείται τριβή και θερμότητα. Εάν τις προτιμάτε, ωστόσο, καλό είναι να τις αλλάζετε κάθε 4-6 ώρες, όπως συστήνουν οι δερματολόγοι.
Η Αμερικανική Ακαδημία Δερματολογίας (AAD) πάντως συνιστά να φοράτε μια μάσκα με άνετη εφαρμογή, κατασκευασμένη από ένα μαλακό ύφασμα που σας επιτρέπει να αναπνέετε κι εσείς και το δέρμα σας, όπως το βαμβάκι -συνθετικά υφάσματα όπως νάιλον και πολυεστέρας είναι πιο πιθανό να προκαλέσουν ερεθισμούς και σπυράκια. Επίσης, θα πρέπει να έχετε υπόψη να φοράτε σωστά τη μάσκα σας και να προσπαθείτε να μην την αγγίζετε, γιατί η συχνή επαφή με το δέρμα μεταφέρει μικρόβια σε αυτό.
Πώς θα αντιμετωπίσετε το maskne
Φυσικά, θα πρέπει να υιοθετήσετε μια αλλιώτικη ρουτίνα περιποίησης, εάν θέλετε να απαλλαγείτε από το maskne και να διατηρήσετε το πρόσωπό σας αψεγάδιαστο. Παρακάτω θα δείτε όσα μπορείτε να κάνετε:
- Αρχικά, καλό είναι να μη βάφετε το κάτω μέρος του προσώπου σας, δηλαδή εκείνο το σημείο όπου θα εφαρμοστεί η μάσκα. Προσπαθήστε να τονίσετε τα μάτια σας περισσότερο εφαρμόζοντας μια mascara ή eyeliner. Όσον αφορά το foundation, προτιμήστε ελαφριές υφές και όχι βαριά προϊόντα βάσης, που έχουν την τάση να δημιουργούν περισσότερη λιπαρότητα κι εν τέλει ακμή. Plus, μπορείτε να χρησιμοποιήσετε κάποια BB Cream που είναι και καλυπτική αλλά κι ελαφριά.
- Κάντε απολέπιση 2-3 φορές την εβδομάδα. Η απομάκρυνση των νεκρών κυττάρων είναι ο νούμερο ένα σύμμαχός σας για να απομακρύνετε κάθε μικρόβιο και βακτήριο συσσωρεύεται στο δέρμα σας φορώντας τη μάσκα σας. Πείτε λοιπόν ένα μεγάλο «ναι» στα scrubs και θα είστε προστατευμένες. Επίσης, καλό είναι να κάνετε μια μάσκα καθαρισμού 2 φορές εβδομαδιαίως.
- Επίσης, μπορείτε να χρησιμοποιείτε προϊόντα που περιέχουν εκχύλισμα από tea tree. Το συστατικό του τεϊόδεντρου είναι ακόμη ένας τρόπος για να αποβάλετε από την επιδερμίδα σας όλα τα μικρόβια. Plus, το tea tree είναι τέλειο για την καταπολέμηση της ακμής.
- Last but not least, να εφαρμόζετε την ενυδατική σας κρέμα ημέρας πριν φύγετε από το σπίτι και την ενυδατική νυκτός πριν κοιμηθείτε. Η άψογη ενυδάτωση είναι το Α και το Ω για να ένα πρόσωπο χωρίς ψεγάδια.