fbpixel

Search icon
Search
Love Greece: Μουσεία σε ελληνικά νησιά που πρέπει να επισκεφτείτε
ARTS & CULTURE

Love Greece: Μουσεία σε ελληνικά νησιά που πρέπει να επισκεφτείτε

Η παράδοση και ο πολιτισμός του τόπου μας αποτυπώνονται σε αυτούς τους εμβληματικούς χώρους


Η Ελλάδα είναι μια από τις ομορφότερες χώρες και κανείς δεν μπορεί να υποστηρίξει το αντίθετο. Η σημερινή μέρα είναι αφιερωμένη στον τόπο μας και στη πολύτιμη ιστορία του. Ένας τόπος που έχει να διηγηθεί μοναδικές ιστορίες, σε όποια γωνιά του κι αν ταξιδέψει κανείς. Στην προκειμένη περίπτωση, το ενδιαφέρον μας εστιάζει στα πανέμορφα ελληνικά νησιά και στον δικό τους ξεχωριστό πολιτισμό, που αποτυπώνεται στα πιο εμβληματικά μουσεία, τα οποία αξίζουν την προσοχή σας.

Ανακαλύψτε παρακάτω ποια είναι αυτά και «χαθείτε» μέσα στην ιστορία τους!

Αρχαιολογικό Μουσείο Θάσου

oasos.jpg


Στο μαγικό νησί της Θάσου θα αντικρίσετε σπουδαία ευρήματα, τα οποία αποτελούνται από συλλογές γλυπτικής, κεραμικής και αρχιτεκτονικών λειψάνων από τη Νεολιθική έως τη Ρωμαϊκή περίοδο. Το μουσείο φιλοξενεί και ένα εξαιρετικό διαχρονικό γλυπτό της ιστορίας, συγκεκριμένα τον τρεισήμισι μέτρων κούρο, ένα άγαλμα ενός νεαρού γυμνού άνδρα μαζί με μια κατσίκα, το οποίο βρέθηκε στο Πύθιο. Αξιοσημείωτα είναι σαφώς και άλλα, όπως η προτομή του Πήγασου, ο επικεφαλής του Διόνυσου του 4ου αιώνα προ Χριστού, καθώς και αγάλματα από την ελληνιστική και τη ρωμαϊκή περίοδο, τα οποία ονομαστικά επισημαίνονται: το άγαλμα της μούσας που φορούσε πέπλο, το άγαλμα της Αφροδίτης με δελφίνι και ένα άγαλμα του Ρωμαίου αυτοκράτορα Αδριανού, οπλισμένο για μάχη.

Info: Μεγ. Αλεξάνδρου 2, Λιμένας Θάσου 640 04.


Αρχαιολογικό Μουσείο Νάξου

naxos.jpg


Στο Αρχαιολογικό Μουσείο της Νάξου εκτίθενται έργα τέχνης και αντικείμενα καθημερινής χρήσης που ήρθαν στο φως από τις ανασκαφές που διεξάγονται στο νησί συνεχώς μετά το Β' Παγκόσμιο Πόλεμο, και χρονολογούνται από τα νεότερα νεολιθικά έως τα παλαιοχριστιανικά χρόνια (5300 π.Χ. - 5ος αι. μ.Χ.). H Nάξος, άλλωστε, είναι το μεγαλύτερο και σημαντικότερο νησί των Κυκλάδων, τόπος πλούσιος με κατάλληλους περιβαλλοντικούς παράγοντες για την ανάπτυξη της γεωργίας και της κτηνοτροφίας. Να σημειωθεί πως οι ανασκαφές στα τελευταία 40 χρόνια έχουν φέρει στο φως πλήθος αρχαιολογικών χώρων (Γρόττα, Απλώματα, Πλίθος στη Χώρα, Μέλανες, Σαγκρί, Ύρια, Τσικαλαριό στην κεντρική Νάξο, Πάνορμος, Κορφή τ' Αρωνιού στην ανατολική Νάξο), αλλά και πολυάριθμων ευρημάτων που στεγάζονται στο Μουσείο της Νάξου.

Info: Λεωφ. Νάξου Εγγαρών 3, Νάξος 843 00.


Αρχαιολογικό Μουσείο Μήλου

mhlos.jpg


Το Αρχαιολογικό Μουσείο της Μήλου βρίσκεται στην πανέμορφη Πλάκα και στεγάζεται σε ένα πανέμορφο νεοκλασικό κτίριο το οποίο σχεδίασε το 1870 ο διάσημος αρχιτέκτονας Ernst Ziller, όμως ως μουσείο ξεκίνησε να λειτουργεί επίσημα από το 1985. Ένα από τα πιο γνωστά εκθέματα στην Ελλάδα και τον κόσμο είναι το αντίγραφο του αγάλματος της Αφροδίτης της Μήλου που δεσπόζει στην κεντρική αίθουσα του Μουσείου, αφού το πρωτότυπο βρίσκεται στο Λούβρο. Έπειτα στο Μουσείο της Μήλου θα δείτε κυρίως εκθέματα από δύο περιόδους ακμής του νησιού. Η πρώτη είναι η προϊστορική περίοδος και η δεύτερη ξεκινά περίπου από το 1000 π.Χ μέχρι της αρχές του πρώτου αιώνα μ.Χ.

Info: Πλάκα Μήλου 848 00.


Μουσείο Βιομηχανικής Ελαιουργίας Λέσβου

5-vcunq.jpg


Το Μουσείο Βιομηχανικής Ελαιουργίας Λέσβου που στεγάζεται στο παλαιό κοινοτικό ελαιοτριβείο της Αγίας Παρασκευής του νησιού, παρουσιάζει τη βιομηχανική φάση της ελαιουργίας στην Ελλάδα, εστιάζοντας στις αλλαγές που επέφερε η εισαγωγή της μηχανικής κίνησης στη διαδικασία παραγωγής ελαιόλαδου και προσεγγίζοντας με ευαισθησία τη συμβολή των κατοίκων της περιοχής στην παραγωγική διαδικασία. Στόχος του μουσείου είναι να προβάλει τη βιομηχανική κληρονομιά μας στον τομέα της ελαιουργίας και να την εντάξει στο ευρύτερο αρχιτεκτονικό, κοινωνικό και πολιτισμικό πλαίσιο της εποχής. Τα κτήρια και ο μηχανολογικός εξοπλισμός του μουσείου έχουν αποκατασταθεί υποδειγματικά για την καλύτερη δυνατή περιήγησή σας. Έτσι, μπορείτε να παρατηρήστε πώς λειτουργεί ο εξοπλισμός και πώς εξελίχθηκε το εργοστάσιο από την ατμοκίνηση στην πετρελαιοκίνηση. Θα δείτε, επίσης, τον αλευρόμυλο που λειτουργούσε συμπληρωματικά κατά τους θερινούς μήνες, όταν δεν λειτουργούσε το ελαιοτριβείο.

Info: Αγία Παρασκευή, Λέσβος 811 02.


Μουσείο Μαστίχας Χίου

mmx-cover-004.jpg


Στα Μαστιχοχώρια της Χίου, βρίσκεται το Μουσείο Μαστίχας με σκοπό να αναδείξει την παραγωγική ιστορία της καλλιέργειας και την επεξεργασίας της μαστίχας, την οποία το νησί εντάσσει στο πολιτιστικό του τοπίο. Μέσα από το πρίσμα εγγραφής από την UNESCO της παραδοσιακής μαστιχοκαλλιέργειας στον Αντιπροσωπευτικό κατάλογο της Άυλης Πολιτιστικής Κληρονομιάς της Ανθρωπότητας, το 2014, έμφαση δίνεται στη διαχρονία και την αειφορία του χιώτικου αυτού προϊόντος. Η μόνιμη έκθεση πραγματεύεται τη μαστίχα Χίου ως μοναδικό φυσικό προϊόν. Στην εισαγωγή, θα μάθετε για το σχίνο και τη μαστίχα, τη ρητίνη που το 2015 αναγνωρίστηκε ως φυσικό φάρμακο. Στην πρώτη ενότητα, θα ανακαλύψετε την παραδοσιακή τεχνογνωσία της μαστιχοκαλλιέργειας. Στην δεύτερη ενότητα, θα παρατηρήσετε πώς η διαχείριση της μαστίχας διαμόρφωσε ιστορικά το αγροτικό και οικισμένο τοπίο της νότιας Χίου και των Μαστιχοχωρίων. Στην τρίτη ενότητα, θα ενημερωθείτε πλήρως για τη συνεταιριστική εκμετάλλευση και μεταποίηση της μαστίχας στους νεότερους χρόνους, που σηματοδοτεί ένα σημαντικό κεφάλαιο της παραγωγικής ιστορίας της Χίου.

Info: Πυργί (θέση Ράχη), Χίος 821 02.


Μουσείο Μαρμαροτεχνίας Tήνου

gr-piop-1151203-140527-tin-1197-1024x683.jpg


Το Μουσείο Μαρμαροτεχνίας στον Πύργο της Τήνου, αποτελεί μοναδικό παράδειγμα παρουσίασης της τεχνολογίας του μαρμάρου, υλικού που κατέχει ιδιαίτερη θέση στην αρχιτεκτονική και την τέχνη της Ελλάδας, από την αρχαιότητα μέχρι και σήμερα. Τα μόνιμα εκθέματα του μουσείου, περιγράφουν αναλυτικά και ζωντανά το πλέγμα εργαλειακού εξοπλισμού και τεχνικών μαρμαροτεχνίας, δίνοντας κατά αυτόν τον τρόπο έμφαση στην προβιομηχανική και πρωτοβιομηχανική Τήνο, που αποτελεί το σημαντικότερο νεοελληνικό κέντρο μαρμαροτεχνίας. Παράλληλα, αναδεικνύεται με κάθε τρόπο το κοινωνικό και οικονομικό πλαίσιο στο οποίο αναπτύχθηκαν τα τοπικά εργαστήρια. Στη μόνιμη έκθεση του μουσείου μπορείτε να θαυμάσετε έναν αξιοσημείωτο αριθμό αυθεντικών αντικειμένων, όπως τα κοσμικά, εκκλησιαστικά, επιτύμβια και καθημερινής χρήσης έργα σε μάρμαρο (υπέρθυρα, κρήνες, οικόσημα, φουρούσια, προσκυνητάρια και γουδιά). Αξίζει, επίσης, να ρίξετε μια ματιά στα πήλινα προπλάσματα και γύψινα αντίγραφα, στα εργαλεία λατόμησης και μαρμαροτεχνίας, καθώς και στον μηχανολογικό εξοπλισμό.

Info: Πάνορμος, Τήνος 842 01.


Μουσείο Σύγχρονης Τέχνης Άνδρου

caption.jpg


Το πρώτο Μουσείο Σύγχρονης Τέχνης στην Ελλάδα, δεν είναι άλλο πέρα από αυτό της Άνδρου, του Ιδρύματος Γουλανδρή. Ιδρύθηκε το 1979 από τον Βασίλη και την Ελίζα Γουλανδρή, ως ένας χώρος στον οποίο θα μπορούν να φιλοξενηθούν εκθέσεις διεθνούς εμβέλειας. Κάθε καλοκαίρι η αρχοντική χώρα της Άνδρου, γεμίζει από κόσμο που θέλει να θαυμάσει τις υπέροχες εκθέσεις που φιλοξενούνται εδώ. Κατά τη μεγαλύτερη διάρκεια του χρόνου εκτίθεται στη Νέα Πτέρυγα μέρος της συλλογής του Ιδρύματος Βασίλη κι Ελίζας Γουλανδρή, η οποία αποτελείται από περισσότερα από 300 έργα διακεκριμένων Eλλήνων και ξένων καλλιτεχνών. Να σημειωθεί πως από το 1986 το Ίδρυμα οργανώνει κάθε καλοκαίρι στη Νέα Πτέρυγα περιοδικές εκθέσεις έργων πολύ σημαντικών καλλιτεχνών του αιώνα μας. Κάθε περιοδική έκθεση πλαισιώνεται από συζήτηση Στρογγυλής Τράπεζας, πλήρως εικονογραφημένο κατάλογο των εκθεμάτων, έκδοση καρτών και αφισών, προβολές ταινιών για τη ζωή και το έργο των δημιουργών, ξεναγήσεις και εκπαιδευτικά προγράμματα. Κύριος στόχος του Mουσείου είναι να εξακολουθήσει να συμβάλλει στην προώθηση της μοντέρνας και σύγχρονης τέχνης, ελληνικής και διεθνούς, και να προσφέρει έμπρακτα τη δική του δημιουργική πρόταση στους σύγχρονους εικαστικούς προβληματισμούς.

Info: Βασίλη κι Ελίζας Γουλανδρή, Άνδρος 845 00.