fbpixel

Search icon
Search
Last minute ρεβεγιόν; Οι πιο γευστικές συνταγές που θα σας βγάλουν ασπροπρόσωπες
TASTE

Last minute ρεβεγιόν; Οι πιο γευστικές συνταγές που θα σας βγάλουν ασπροπρόσωπες

Και θα εντυπωσιάσουν τους καλεσμένους σας


Το βράδυ της Πρωτοχρονιάς πλησιάζει και δεν είναι ασυνήθιστο το γεγονός να προκύψει ένα last minute ρεβεγιόν στο σπίτι σας, το οποίο δεν ήταν προγραμματισμένο. Ακόμα κι αν δεν είστε προετοιμασμένοι δεν υπάρχει λόγος ανησυχίας και άγχους. Υπάρχουν μερικές συνταγές που όχι μόνο θα ξετρελάνουν τους γευστικούς κάλυκες, ακόμα και των πιο απαιτητικών αλλά παράλληλα χρειάζονται πολύ λίγο χρόνο για να ετοιμαστούν. 

Let's cook!

Μπουκιές γλυκοπατάτας

sweet-potatoes.jpg


Υλικά

  • 1 μεγάλη γλυκοπατάτα
  • 1 1/2 κ. σ. σιρόπι σφενδάμου
  • αλάτι
  • 1/4 κούπας + 2 κ. σ. καρύδια
  • 1 συσκευασία cream cheese

Εκτέλεση

Προθερμάνετε τον φούρνο σας στους 200 βαθμούς και τοποθετήστε στο ταψί ένα φύλλο λαδόκολλας. Σε ένα μεγάλο μπολ ανακατέψτε τις γλυκοπατάτες που κόψατε σε φέτες και 1 κ. σ. από το σιρόπι σφενδάμου, διατηρώντας το υπόλοιπο για αργότερα. Τοποθετήστε τις πατάτες σας στο προετοιμασμένο ταψί και ρίξτε από πάνω τους λίγο ελαιόλαδο και αλάτι. Στο μεταξύ, σε ένα άλλο ταψί ρίξτε μαζί τα ψιλοκομμένα καρύδια και το υπόλοιπο 1/2 κ. σ. του σιροπιού σφενδάμου, φροντίζοντας να τα καλύψετε ομοιόμορφα. Τοποθετήστε και τις πατάτες και τα καρύδια στον φούρνο και μαγειρέψτε τα για 10 λεπτά. Σε αυτό το σημείο, ελέγξτε τα τελευταία, ώστε να βεβαιωθείτε ότι δεν καίγονται. Αναποδογυρίστε τις πατάτες και μαγειρέψτε για επιπλέον 10-15 λεπτά, προσέχοντας να είναι τρυφερές στο εσωτερικό και με χρυσαφένιο χρώμα γύρω-γύρω. Μόλις ψηθούν όλα, αφήστε τα να κρυώσουν για μερικά λεπτά, σερβίρετε σε ένα μεγάλο και ωραίο πιάτο τις γλυκοπατάτες, βάλτε από πάνω το τριμμένο καρύδι, λίγο από το cream cheese σας στο κέντρο και απολαύστε.

Σαλάτα με τραγανό προσούτο, ψητά αχλάδια και blue cheese

salata-me-tragano-prosouto-psito-axladi-kai-blue-cheese-ver.jpg

Υλικά 

  • 70 γρ. προσούτο, σε φέτες
  • 50 γρ. αμύγδαλα, λευκά

Για το dressing

  • 30 γρ. χυμό λεμονιού
  • ½ κ.σ. μέλι
  • ½ κ.σ. μουστάρδα
  • 90 γρ. ελαιόλαδο
  • αλάτι
  • πιπέρι

Για τα ψητά αχλάδια

  • 2 αχλάδια
  • 25 γρ. βούτυρο
  • 1 κ.σ. κρυσταλλική ζάχαρη
  • αλάτι

Για τη σύνθεση

  • 200 γρ. ανάμεικτη σαλάτα λαχανικών
  • 150 γρ. blue cheese
  • 1 καρότο

Εκτέλεση 

Προθερμαίνουμε τον φούρνο στους 160°C στον αέρα. Στρώνουμε λαδόκολλα σε ένα ταψί και τοποθετούμε τις φέτες προσούτο. Μεταφέρουμε το ταψί στον φούρνο και ψήνουμε για 10-12 λεπτά μέχρι να στεγνώσουν. Αφαιρούμε το ταψί από τον φούρνο, μεταφέρουμε τις φέτες προσούτο σε μια σχάρα και αφήνουμε στην άκρη να κρυώσουν για 10-15 λεπτά. Τοποθετούμε ένα αντικολλητικό τηγάνι σε μέτρια φωτιά και αφήνουμε να κάψει. Ρίχνουμε τα αμύγδαλα και ανακατεύουμε συνεχώς με μια ξύλινη κουτάλα μέχρι να καβουρδιστούν. Αποσύρουμε το τηγάνι από τη φωτιά, μεταφέρουμε τα αμύγδαλα σε ένα πιάτο και αφήνουμε στην άκρη να κρυώσουν. 

Για το dressing 

Ρίχνουμε σε ένα μπολ τον χυμό λεμονιού, το μέλι, τη μουστάρδα, το αλάτι και το πιπέρι, και ανακατεύουμε με ένα σύρμα χειρός μέχρι να ομογενοποιηθούν. Προσθέτουμε σταδιακά το ελαιόλαδο ανακατεύοντας συνεχώς με το σύρμα μέχρι να ενσωματωθεί στο μείγμα. 

Για τα ψητά αχλάδια 

Πλένουμε και κόβουμε τα αχλάδια σε κυδωνάτες φέτες. Τοποθετούμε ένα αντικολλητικό τηγάνι σε μέτρια φωτιά. Ρίχνουμε το βούτυρο και τα αχλάδια, και σοτάρουμε για 5-6 λεπτά μέχρι να μαλακώσουν. Προσθέτουμε τη ζάχαρη και το αλάτι, και μαγειρεύουμε για ακόμα 4-5 λεπτά μέχρι να λιώσει η ζάχαρη και να καραμελώσουν τα αχλάδια. Αποσύρουμε το τηγάνι από τη φωτιά και αφήνουμε στην άκρη.

Για τη σύνθεση

Ρίχνουμε σε ένα μπολ τη σαλάτα και τη μισή ποσότητα από το dressing, και ανακατεύουμε με μια κουτάλα. Προσθέτουμε τα αχλάδια, το προσούτο και τα αμύγδαλα. Σπάμε το blue cheese με τα χέρια μας και το ρίχνουμε και αυτό. Κόβουμε το καρότο σε λεπτά στικς και τα ρίχνουμε στο μπολ. Περιχύνουμε με το υπόλοιπο dressing και σερβίρουμε.

Συνταγή: Άκης Πετρετζίκης

Αλμυρά Muffins με Κολοκυθάκι & Φέτα

shutterstock-2041875248.jpg

Υλικά

  • 175 γρ. αλεύρι για όλες τις χρήσεις
  • 1 κ.γ. baking powder
  • 1 κ.γλ.σόδα μαγειρική
  • 1 κ.γ. αλάτι
  • 120 ml φρέσκο γάλα
  • 220 γρ. κολοκυθάκι (περίπου 2 τμχ.)
  • 125 γρ. φέτα
  • 2 αυγά
  • 100 γρ. βούτυρο αγελαδινό

Εκτέλεση

Βάζουμε το βούτυρο σε μία μικρή κατσαρόλα να λιώσει. Σε ένα μπολ, ανακατεύουμε το αλεύρι, το αλάτι, το baking powder και τη σόδα. Σε άλλο μπολ, τρίβουμε τα κολοκυθάκια στον χοντρό τρίφτη. Στο μπολ με τα κολοκυθάκια, προσθέτουμε το γάλα και ανακατεύουμε. Προσθέτουμε τα αυγά και το βούτυρο. Τρίβουμε την φέτα με τα χέρια μας, κατευθείαν στο μπολ με τα κολοκυθάκια.Προσθέτουμε το μείγμα του αλευριού και ανακατεύουμε καλά. Μοιράζουμε χάρτινες φόρμες για cupcakes σε ένα ταψί με ειδικές θήκες. Μοιράζουμε το μείγμα στις φόρμες και ψήνουμε στους 180oC, σε προθερμασμένο φούρνο στον αέρα, για 18-20 λεπτά. Αφήνουμε να κρυώσουν και απολαμβάνουμε.

Συνταγή: Madame Ginger

Αλμυρό cheesecake

almyro-cheesecake.jpg

Υλικά 

Για τη βάση

  • 125 γραμ. λιωμένο βούτυρο
  • 250 γραμ. κράκερς
  • 2 κ.σ. παρμεζάνα

Για τη γέμιση

  • 700 γραμ. σπανάκι πλυμμένο και στεγνό
  • 2 φρέσκα κρεμμυδάκια ψιλοκομμένα
  • 1 μεγάλο μεγάλο καρότο τριμμένο
  • 400 γραμ. φέτα
  • 250 γραμ. ανθότυρο
  • 200 γραμ. γιαούρτι
  • 5 αυγά χτυπημένα
  • 2 κ.σ. μαϊντανό ψιλοκομμένο
  • 2 κ.σ. άνηθο ψιλοκομμένο
  • 2 κ.σ. φρέσκο δυόσμο
  • αλάτι
  • φρεσκοτριμμένο πιπέρι

Εκτέλεση 

Για το βάση του cheesecake

Σοτάρουμε πρώτα σε τηγάνι με λίγο ελαιόλαδο το σπανάκι να βγάλει τα υγρά του. Το στραγγίζουμε και το αφήνουμε να κρυώσει. Βάζουμε τα κράκερ στους κόφτες του μίξερ και τα αλέθουμε μέχρι να γίνουν σκόνη. Προσθέτουμε το λιωμένο βούτυρο και την παρμεζάνα και συνεχίζουμε το χτύπημα στους κόφτες να γίνει το μίγμα σαν βρεγμένη άμμος. Βάζουμε το μίγμα σε κυκλική φόρμα για κέικ με αποσπώμενη βάση διαμέτρου 26 εκ. Πιέζουμε το μίγμα με τα χέρια ή με την ανάποδη του κουταλιού και το στρώνουμε ομοιόμορφα. Το παγώνουμε στην κατάψυξη για 5 με 10 λεπτά.

Για το μίγμα

Βάζουμε στο μπολ του μίξερ όλα τα τυριά και τα λιώνουμε με το αντίστοιχο εξάρτημα μέχρι να γίνουν κρέμα. Συνεχίζοντας να δουλεύει το μίξερ προσθέτουμε το γιαούρτι, το αλάτι, το πιπέρι, τα μυρωδικά και τέλος τα χτυπημένα αυγά, μέχρι να έχουμε μια ομοιόμορφη κρέμα. Προσθέτουμε το σπανάκι και το καρότο και ανακατεύουμε. Ρίχνουμε το μίγμα στη φόρμα και ψήνουμε στους 160ºC για 35 με 40 λεπτά. Βγάζουμε από το φούρνο το cheesecake με γιαούρτι και αφήνουμε να κρυώσει για 15′ πριν το σερβίρουμε.

Συνταγή: Αργυρώ Μπαρμπαρήγου