fbpixel

Search icon
Search
Κυτταρίτιδα τέλος με αυτές τις «θαυματουργές» τροφές
WELLNESS

Κυτταρίτιδα τέλος με αυτές τις «θαυματουργές» τροφές

Προετοιμαστείτε από τώρα για το επικείμενο καλοκαίρι


Η κυτταρίτιδα είναι μία από αυτές τις «υπενθυμίσεις» - ακόμα και αν μπορεί να αναπτυχθεί ήδη από την εφηβεία σας. Ενώ είναι πιο εμφανής στις γυναίκες, οι άνδρες επίσης την έχουν. Όμως, η αφαίρεση ή η μείωση της εμφάνισής της μπορεί να είναι ευκολότερη από ό,τι νομίζετε. Η διατροφή σας παίζει σημαντικό ρόλο σε αυτό.

Σκεφτείτε ότι κάτι τόσο απλό, όσο η επιλογή διαφορετικών τροφών, μπορεί να κάνει πραγματικά τη διαφορά!

aabce488-f061-482a-a7d7-915211edb176.jpeg

Τι είναι η κυτταρίτιδα;

Ας πάρουμε τα πράγματα από την αρχή. Η κυτταρίτιδα είναι μια πολύ συνηθισμένη κατάσταση του δέρματος, που στην ουσία είναι ακίνδυνη. Προκαλεί λακκάκια στη σάρκα των μηρών, των γοφών, των γλουτών και της κοιλιάς σας. Αν και υπάρχουν πολλοί διαφορετικοί τρόποι για την αντιμετώπιση της - συμπεριλαμβανομένης της απώλειας βάρους, της άσκησης, των ειδικών κρεμών, των ιατρικών θεραπειών και των αλλαγών στον τρόπο ζωής - ο καθένας ποικίλλει ως προς την επιτυχή αντιμετώπιση. Μπορεί να χρειαστεί να δοκιμάσετε μερικά διαφορετικά πράγματα πριν βρείτε αυτό που λειτουργεί καλύτερα για εσάς.

Αιτίες της εμφάνισής της

Αν και η ακριβής αιτία της είναι ακόμη άγνωστη, κατανοούμε ότι αφορά ινώδεις συνδετικές χορδές που δένουν το δέρμα με τους μυς. Ανάμεσα σε αυτό υπάρχει ένα στρώμα λίπους. Καθώς τα λιποκύτταρα συσσωρεύονται, πιέζουν προς τα πάνω το δέρμα, ενώ οι μακριές, σκληρές χορδές τραβούν προς τα κάτω. Αυτό προκαλεί μια ανομοιόμορφη επιφάνεια ή λακκούβες.

Έχουμε, επίσης, διαπιστώσει ότι οι ορμονικοί παράγοντες παίζουν μεγάλο ρόλο στην ανάπτυξη της κυτταρίτιδας - συμπεριλαμβανομένης της γενετικής, της υφής του δέρματος και του σωματότυπου. Ενώ το βάρος και ο μυϊκός τόνος μπορούν να επηρεάσουν το αν έχετε κυτταρίτιδα, ακόμη και οι γυμνασμένοι άνθρωποι μπορούν να την αναπτύξουν.

5+1 τροφές για τη μείωσή της

162cc7db-c215-4d20-a748-f925915d060f.jpeg
1. Γκρέιπφρουτ και άλλα φρούτα

Το γκρέιπφρουτ δεν είναι μόνο γεμάτο βιταμίνη C, η οποία βοηθά στην αποκατάσταση του κολλαγόνου, αλλά βοηθά στην καύση λίπους που μπορεί να βοηθήσει στο μεταβολισμό σας και στην απώλεια βάρους. Η κατανάλωση αυτού του φρούτου μπορεί να σας κρατήσει ενυδατωμένους - που είναι ένας εύκολος τρόπος για να κάνετε το δέρμα σας να φαίνεται πιο φρέσκο και λείο. Δοκιμάστε να τρώτε γκρέιπφρουτ μόνο του ή προσθέστε το σε μια σκούρα, πράσινη φυλλώδη σαλάτα.

2. Σπαράγγια και άλλα λαχανικά

Λαχανικά, όπως τα σπαράγγια είναι πλούσια σε φυλλικό οξύ - αυτό μπορεί να μειώσει τα επίπεδα του στρες και να βοηθήσει στη βελτίωση της διάθεσής σας. Δεδομένου ότι το άγχος μπορεί να αυξήσει την συσσώρευση λίπους στο σώμα, η μείωση αυτών των επιπέδων μπορεί να αποτρέψει την υπερβολική αποθήκευση. Τα σπαράγγια περιέχουν επίσης ιδιότητες που ενισχύουν την κυκλοφορία, οι οποίες μειώνουν την κυτταρίτιδα. Επιπλέον, τα αβοκάντο και τα σκούρα, φυλλώδη λαχανικά είναι γεμάτα αντιοξειδωτικά και θρεπτικά συστατικά που βοηθούν στην ελαστικότητα του δέρματος και ενισχύουν την κυκλοφορία. Δοκιμάστε να τρώτε τα λαχανικά σας ωμά, ψητά ή προσθέτοντάς τα στο smoothie σας το πρωί.

3. Κοτόπουλο και ψάρι

Τα αμινοξέα και οι πρωτεΐνες είναι απαραίτητα για την υγεία του συνδετικού ιστού και την παραγωγή κολλαγόνου. Τα πουλερικά και τα λιπαρά ψάρια - όπως οι σαρδέλες, το σκουμπρί και ο σολομός - περιέχουν ωμέγα-3 λιπαρά οξέα, τα οποία μπορούν να προστατεύσουν το σώμα σας από τις βλαβερές ενώσεις και να μειώσουν τις επιπτώσεις της κυτταρίτιδας. Τα πιο άπαχα κρέατα, όπως η γαλοπούλα, το κοτόπουλο και τα ψάρια, περιέχουν επίσης υγιή στοιχεία - όπως το νερό - που ενυδατώνουν το δέρμα σας και το κάνουν να δείχνει πιο μαλακό, γεμάτο και χωρίς ρυτίδες. Ενσωματώστε αυτές τις πρωτεΐνες ως κύριο συστατικό των γευμάτων σας, αλλά βεβαιωθείτε ότι τηρείτε τα συνιστώμενα μεγέθη των μερίδων.

4. Ξηροί καρποί και σπόροι

Παρόμοια με τα ψάρια, οι ξηροί καρποί είναι πλούσιοι σε ωμέγα-3 λιπαρά οξέα - τα οποία συμβάλλουν στην υγεία της κυτταρικής μεμβράνης του δέρματος. Οι ξηροί καρποί όχι μόνο βοηθούν στην ενυδάτωση του δέρματος, αλλά τα απαραίτητα λιπαρά οξέα μπορούν επίσης να καθυστερήσουν τη διαδικασία γήρανσης του δέρματος μειώνοντας τη φυσική παραγωγή φλεγμονωδών ενώσεων από το σώμα. Ο λιναρόσπορος είναι ένας άλλος τύπος σπόρου που είναι πλούσιος σε θρεπτικά συστατικά. Στην πραγματικότητα, είναι η πλουσιότερη πηγή φυτικών ωμέγα-3 λιπαρών οξέων στον κόσμο. Οι ξηροί καρποί είναι μια τροφή που μπορεί να χρησιμοποιηθεί ως σνακ από μόνη της ή μέσα στα αγαπημένα σας δημητριακά, smoothies ή γιαούρτι.

5. Υδατάνθρακες ολικής άλεσης

Τα δημητριακά ολικής αλέσεως είναι γεμάτα φυτικές ίνες - βοηθώντας το πεπτικό σας σύστημα να λειτουργεί αποτελεσματικά. Όταν αυτό λειτουργεί αποτελεσματικά, απομακρύνει γρηγορότερα τις τοξίνες. Αυτό σημαίνει ότι οι τελευταίες δεν θα έχουν την ευκαιρία να δημιουργήσουν κυτταρίτιδα εξαρχής. Προάγουν επίσης, την υγεία της καρδιάς και διατηρούν την κυκλοφορία στο σώμα. Αυτό τα καθιστά - ειδικά στο ψωμί και σε άλλους υδατάνθρακες - μεταξύ των καλύτερων τροφών για τη μείωση της κυτταρίτιδας. Αναζητήστε ψωμί ολικής άλεσης, και άλλες εναλλακτικές υδατανθράκων την επόμενη φορά!

6. Φαγόπυρο

Το φαγόπυρο είναι ένα σιτηρό που κάνει αργή καύση, εύπεπτο δημητριακό ολικής αλέσεως. Είναι μια πλήρης πρωτεΐνη, πλούσια σε βιταμίνη Β και φυτικές ίνες. Αυτό το θρεπτικό συστατικό είναι απίστευτα σημαντικό στη μάχη κατά της κυτταρίτιδας, επειδή βοηθά στην απώθηση των τοξινών από τα λιποκύτταρα.