Πολλές είναι οι φορές στις ζωές μας, στις οποίες αισθανόμαστε κάτι να ραγίζει μέσα μας. Ένας κρότος εκκωφαντικός, ο οποίος διαφέρει από τους εξωτερικούς θορύβους, τους οποίους έχουμε συνηθίσει ειδικά στην κέντρο της πόλης. Μοιάζει με κάτι πιο βαθύ κοντά στην καρδιά. Στη ησυχία του απογεύματος, αυτή η ξαφνική υποθετικά ταραχή μας θυμίζει τον πόνο, με τον οποίο έρχεται σε κατά μέτωπο επίθεση η ψυχή μας και κατά συνέπεια κάθε σημείο του σώματός μας. Αν ποτέ έχετε νιώσει αυτή τη βουή και το ενοχλητικό αυτό τράνταγμα, τότε καταλαβαίνετε ακριβώς σε τι αναφέρομαι.
Έχετε ψάξει ποτέ την κατάλληλη για εσάς τεχνική, η οποία έχει τη δύναμη να επιδιορθώσει αυτά τα σπασμένα κομμάτια; Να μπορέσει να σας διευκολύνει στην πνευματική τακτοποίηση, χαρίζοντάς σας τις απαντήσεις που αναζητάτε; Η ιαπωνική παράδοση για ακόμη μια φορά έχει έτοιμες τις απαντήσεις της, προσφέροντάς μας τα μυστικά μιας αρχαίας και ιερής μεθόδου. Η κεντρική φιλοσοφία του Kintsugi παραλληλίζει τα θραύσματα της ψυχής με τα σπασίματα και χτυπήματα στα κεραμικά σκεύη. Ποια πιστεύετε ότι είναι η εξέλιξη αυτής της σύνδεσης;
Ας την εξερευνήσουμε μαζί...
The Art of repair
Το Kintsugi (χρυσή ξυλουργική) είναι η ιαπωνική τέχνη της επισκευής σπασμένων κεραμικών με βερνίκι που είναι πασπαλισμένο ή αναμεμειγμένο με σκόνη χρυσού, αργύρου ή πλατίνας. Ως φιλοσοφία, αντιμετωπίζει τη θραύση και την επισκευή ως μέρος της ιστορίας ενός αντικειμένου και όχι ως κάτι που πρέπει να συγκαλυφθεί. Μια θεωρία είναι ότι το kintsugi μπορεί να προήλθε όταν ο Ιάπωνας σογκούν Ashikaga Yoshimasa έστειλε ένα κατεστραμμένο κινεζικό μπολ τσαγιού πίσω στη χώρα του για επισκευή στα τέλη του 15ου αιώνα. Όταν επέστρεψε, επισκευασμένο με άσχημους μεταλλικούς συνδετήρες, μπορεί να ώθησε τους Ιάπωνες τεχνίτες να αναζητήσουν ένα πιο καλαίσθητο μέσο επισκευής. Οι συλλέκτες ενθουσιάστηκαν τόσο πολύ με τη νέα τέχνη που κάποιοι κατηγορήθηκαν ότι έσπαζαν σκόπιμα πολύτιμα κεραμικά ώστε να μπορούν να επισκευαστούν με τις χρυσές ραφές του kintsugi.
Εmbracing imperfections
Στόχος της δημιουργικής αυτής διαδικασίας είναι να καταφέρουμε να δούμε βαθιά μέσα στην ψυχή μας την ουσιαστική ομορφιά. Όπως όταν ενώνουμε σπασμένα κομμάτια, τα οποία δεν έχουν συμμετρία και είναι μη τέλεια, έτσι και τα δικά μας θραύσματα θα συνδεθούν ξανά και θα συνθέσουν μια νέα γοητευτική πτυχή του εαυτού μας, αυτή που είναι προσηλωμένη στο κέντρο μας. Τα βήματα είναι απλά, όπως επίσης και τα υλικά, τα οποία θα αξιοποιήσουμε.
Στην πρώτη φάση συγκεντρώνουμε τις προμήθειές μας. Εκτός από τα σπασμένα κεραμικά μας, θα χρειαστούμε πέντε βασικά αντικείμενα: γυαλόχαρτο, κόλλα, χρυσόσκονη, ένα λεπτό πινέλο και παγωμένες ξύλινες βάσεις (Icy pole sticks) για την καλύτερη δυνατή εφαρμογή της κόλλας. Η διαδικασία είναι εύκολη και μας χαρίζει τη δυνατότητα να αξιοποιήσουμε ελεύθερα τη φαντασία μας. Δεν ξεχνάμε σε δεύτερο βήμα να εστιάσουμε στο τρίψιμο των αιχμηρών άκρων του σπασμένου αντικειμένου μας με τη βοήθεια του γυαλόχαρτου. Στη συνέχεια χρησιμοποιούμε την κόλλα μας με τη βοήθεια των εξαρτημάτων που αναφέραμε και τέλος με το πινέλο μας τοποθετούμε τη χρυσόσκονη για το νέο μας creative θαύμα.
Πώς αισθάνεστε; Ποιο το συμπέρασμα, στο οποίο καταλήξατε μετά από τη συγκεκριμένη μέθοδο; Απαντήστε με ειλικρίνεια στους εαυτούς σας...
Κεντρική φωτογραφία: Source: ArtRabbit
Sources: Traditional Kyoto, ABC