fbpixel

Search icon
Search
Bασισμένη στη japanese φιλοσοφία η αρχιτέκτονας Ruth Gattegno δημιούργησε ένα ζεν καταφύγιο στην Αθήνα
INTERIORS

Bασισμένη στη japanese φιλοσοφία η αρχιτέκτονας Ruth Gattegno δημιούργησε ένα ζεν καταφύγιο στην Αθήνα

Περιηγηθείτε στην κατοικία της στο Κεφαλάρι


Το τελευταίο της ταξίδι στην Ασία αποτέλεσε την κύρια επιρροή και έμπνευση για την interior design της κατοικίας της στο Κεφαλάρι της Αθήνας. Η αρχιτέκτονας Ruth Gattegno, με σπουδές στο Architectural Association στο Λονδίνο, παρουσιάζει το εκλεπτυσμένο ιαπωνικού τύπου διαμέρισμά της. Κατά τη διάρκεια του lockdown, η Ruth σχεδίασε κάθε κομμάτι με φαντασία και προσοχή στη λεπτομέρεια, ενώ την κατασκευή ανέλαβε η εταιρεία Karageorgiou Interiors.

img-1544-L4zuV.jpg

Στην είσοδο, μας υποδέχεται ένας γραμμικός καθρέφτης με ένα τραπέζι κονσόλας και το γλυκό άρωμα των λουλουδιών μανόλιας. Το καθιστικό ορίζεται από έναν μπεζ καναπέ που τοποθετήθηκε μπροστά από το ξύλινο τζάκι με ένα εκπληκτικό ξύλινο patchwork που έχει σχεδιάσει και κατασκευάσει η Ruth. Ο καναπές αποτελείται από τέλεια ισορροπημένα σχήματα, με επικαλυπτόμενες οριζόντιες γραμμές, το οποίο τονίζεται περαιτέρω από τη χρήση διαφορετικών αποχρώσεων του πράσινου, του καφέ και του μπεζ στα μαξιλάρια Jim Thompson.

Μια πολυθρόνα με μοτίβο ψαροκόκαλο σε μπεζ χρώμα εντάσσεται άψογα στο σκηνικό, κάνοντας αντίθεση ενώ το εξάγωνο μαύρο τραπέζι στο κέντρο του καθιστικού γίνεται κεντρικό στοιχείο. Πάνω στο τραπέζι αποξηραμένα κλαδιά σιταρόχορτου σε μαύρο, λιλά και φυσικές αποχρώσεις, συνδυάζονται με ένα μικρό αντικέ ιαπωνικό κουτί. Ένας μπεζ δερμάτινος δίσκος με αποχρώσεις του κρεμ, του μπεζ και του μαύρου δένει αρμονικά, και τα φώτα δαπέδου περιβάλλουν το χώρο απαλά.

img-1452-rLfmw.jpg

Η τραπεζαρία επικεντρώνεται γύρω από το στρογγυλό τραπέζι από όνυχα σε χρώμα μέντας, εμπνευσμένο από την ιαπωνική κουλτούρα. Το τραπέζι συνδυάζεται με κρεμ δερμάτινες με μαύρο σκελετό καρέκλες και τονίζεται από τα κρεμαστά φωτιστικά από πάπυρο και μαύρο σπάγκο που κρέμονται από πάνω σε διαφορετικά ύψη. Ο τετράφυλλος μπουφές από λάκα διαθέτει μια σμαραγδένια πράσινη ταπετσαρία από τον οίκο Casamance στην εσοχή του. Η νεκρή φύση του Στέφανου Δασκαλάκη, ένα ροζ της πούδρας βάζο που κρατάει κλαδιά μπαμπού και ένας μακρύς καφέ δίσκος με δύο κεριά και ένα γλυπτό από ένα από τα ταξίδια της στο Μεξικό είναι τοποθετημένα στον μπουφέ δημιουργώντας ένα όμορφο σκηνικό. Το μικρό τραπεζάκι από μάρμαρο Τήνου και ένα χαμηλό γκρι μαρμάρινο επιτραπέζιο φωτιστικό συμπληρώνουν ιδανικά.

Η κουζίνα έχει γκριζοπράσινο μάρμαρο στη νησίδα και ασημένια λάκα και ατσάλι ως κυρίαρχα υλικά. Τα βελούδινα καφέ σκαμπό του πάγκου από την Eichholtz συνδυάζονται όμορφα με τα υπόλοιπα χρώματα, ενώ οι πράσινες αποχρώσεις του κήπου αντανακλώνται στις επιφάνειες της κουζίνας.

Το μπάνιο των επισκεπτών διαθέτει έναν γραμμικό καθρέφτη με ένα custom-made έπιπλο μπάνιου, ενώ τα κρυφά φώτα λούζουν τις γωνίες του μικρού χώρου. Ένα κλαδί μανόλιας σε ένα μικρό βάζο προσθέτει μια πινελιά φυσικής αρμονίας.

Η κύρια κρεβατοκάμαρα είναι ένα γαλήνιο καταφύγιο, με το πράσινο της μέντας, το μπεζ και το μαύρο ως κυρίαρχα χρώματα. Το πτυσσόμενο κεφαλάρι από τουίντ στο king-size κρεβάτι, δημιουργεί μια γαλήνια και ζεστή ατμόσφαιρα, ενώ ο τοξωτός καθρέφτης στην απέναντι πλευρά συνδυάζεται με μια περιστρεφόμενη πολυθρόνα με μοτίβο λωτού, δημιουργώντας μια γωνιά vanity.

Το έργο της Gattegno αναδεικνύει το εξαιρετικό ταλέντο της και τη δέσμευσή της στη δημιουργία χώρων που είναι τόσο λειτουργικοί, όσο και αισθητικά ευχάριστοι. Το ζεν καταφύγιό της είναι η ενσάρκωση του οράματός της για μια τέλεια συγχώνευση της ιαπωνικής κουλτούρας και του σύγχρονου στιλ.

portrait-zPETa.jpg
Ruth Gattegno

Η Ruth έχει συνεργαστεί με μερικούς από τους πιο γνωστούς καλλιτέχνες και αρχιτέκτονες του χώρου, αποκτώντας πολύτιμες γνώσεις πάνω σε πολλά διαφορετικά στυλ και τεχνικές κατασκευής. Η αντισυμβατική προσέγγιση της στο σχεδιασμό, ενσωματώνει την επιστήμη και την τέχνη στα έργα της, καθιστώντας τα μοναδικά.

Το πάθος της για την τέχνη ήταν πάντα στο προσκήνιο της δουλειάς της, όπως και το ενδιαφέρον της να μελετήσει την επιστήμη της ψυχολογίας και να εξερευνήσει την ανθρώπινη συμπεριφορά μέσα σε ένα δομημένο ή φυσικό περιβάλλον. Τα ταξίδιά της σε πολλές χώρες και η γνωριμία της με διαφορετικές κουλτούρες της επέτρεψαν να ξεπεράσει τις τρέχουσες ιδέες και τα σύνορα.

Η Ruth Gattegno μαζί με τον συνεργάτη της Χρήστο Πετροπαναγιωτάκη αναλαμβάνουν έργα με την επωνυμία R&C Studio.

Ανακαλύψτε περισσότερες φωτογραφίες στη gallery!

Φωτογραφίες: Ιωάννα Ρουφοπούλου