Μπορεί στο σύμπαν του instagram το hashtag της να είναι το #sobrave, στον αληθινό κόσμο, όμως, αυτό που κατάφερε η Ελληνίδα διεθνής stand up comedian Κατερίνα Βρανά ήταν κάτι πολύ πιο σπουδαίο: να ξανακερδίσει τη ζωή της. Κι αυτό, ακόμα, όμως, το διακωμωδεί!
Πρώτη φορά άκουσα για την Κατερίνα Βρανά όταν κέρδισε την τρίτη θέση στον παγκόσμιο διαγωνισμό stand up comedy «Το Πιο Αστείο Άτομο Του Κόσμου», που διοργάνωσε το Laugh Factory, πριν τρία χρόνια. Η επόμενη, ήταν δυστυχώς όταν πληροφορήθηκα για την περιπέτεια υγείας που αντιμετώπισε στη Μαλαισία και λίγο έλειψε να της στοιχίσει τη ζωή. Μια περιπέτεια με «Μαλαισιανούς, Άγγλους κι Έλληνες γιατρούς, τσαχπίνες νοσηλεύτριες και γοητευτικούς φυσικοθεραπευτές και για το πώς η κορτιζόνη αντικαθιστά το μπότοξ, αλλά τίποτα δεν αντικαθιστά ένα σωστό ζευγάρι σκουλαρίκια», την οποία διηγείται στην παράστασή της “Staying Alive” (Σχεδόν Πέθανα), που έγινε sold out κι επαναλαμβάνεται.
Η απόφασή της νεαρής Κατερίνας ν’ ακολουθήσει το όνειρό της και να σπουδάσει υποκριτική στην Αγγλία την έφερε σ’ επαφή με το stand up comedy και την οδήγησε σε μια ξέφρενη διαδρομή ανά τον κόσμο με βραβεύσεις, πρωτιές, συμμετοχή σε διεθνή φεστιβάλ, παραστάσεις sold out, διθυραμβικές κριτικές από τον διεθνή Τύπο. Μετά την περιπέτειά της ζει στην Αθήνα, με την οικογένεια και τους φίλους της να αποτελούν την ασπίδα προστασίας της, όπου δουλεύει για την πλήρη αποκατάσταση της υγείας της, εξακολουθώντας να ξορκίζει τα πάντα με το χιούμορ της. Όπως παραδέχεται, άλλωστε, μόνο το χιούμορ και τα μαλλιά της έμειναν αλώβητα και θα συμπλήρωνα, το θάρρος και η δύναμή της για επιβίωση. Γιατί θέλει πολλά κουράγια να κάνεις αυτό που κάνει η Κατερίνα. Η απλά να είσαι… αχόρταγη, αχόρταγη για τη ζωή!
Με τι όνειρα μεγάλωνε η μικρή Κατερίνα; Από τότε που θυμάμαι τον εαυτό μου ήθελα να γίνω ηθοποιός. Ήμουν εξωστρεφές παιδί και μου άρεσε να είμαι πάνω στην σκηνή. Τα όνειρά μου ήταν λίγο μεγαλεπήβολα κι εντυπωσιάζομαι που σιγά-σιγά υλοποιούνται.
Αλήθεια, πόση δυσκολία έχει το stand up comedy, δεδομένου ότι το χιούμορ είναι κάτι πηγαίο, και μάλιστα σε μια ξένη χώρα με ξένη γλώσσα; Το stand up είναι εξαιρετικά δύσκολο, γιατί είσαι μόνο εσύ και οι ιδέες σου απέναντι στο κοινό. Πιστεύω ότι το καλό stand up απαιτεί να είσαι ευάλωτη και ειλικρινής στη σκηνή. Η δυσκολία με το χιούμορ δεν είναι ότι είναι αυθόρμητο, γιατί δεν είναι πάντα. Η δυσκολία είναι ότι είναι υποκειμενικό. Οπότε για να κάνεις μία παράσταση στην οποία γελάει το μεγαλύτερο μέρος του κοινού θέλει σκληρή δουλειά κι επιμονή. Το ότι κατάφερα να κάνω καριέρα στο εξωτερικό και σε ξένη γλώσσα έχει να κάνει περισσότερο με την ευκολία που είχα με τα αγγλικά και το γεγονός ότι έζησα στην Αγγλία τόσα χρόνια, παρά με το χιούμορ μου αυτό καθ’ αυτό.
Υπάρχουν ακατάλληλες στιγμές γι’ αστεία; Πιστεύω βαθύτατα ότι δεν υπάρχουν φραγμοί στο χιούμορ, αλλά, όπως και στα πάντα στη ζωή, ο τρόπος που θα γίνει κάτι και το timing έχουν μεγάλη σημασία. Υπάρχουν φορές που χρειάζεται να εμπεδώσεις τη σοβαρότητα ενός θέματος ή μιας στιγμής χωρίς να τα ευτελίσεις.
Είστε ο άνθρωπος από τον οποίο όλοι περιμένουν μια αστεία ατάκα για να γελάσουν; Δεν είμαι το αστείο άτομο στις παρέες μου, ούτε στην οικογένειά μου. Οπότε, στην καθημερινότητά μου δεν υπάρχει αυτή η απαίτηση.
Κι εσάς ποιος σας κάνει να γελάτε; Η οικογένειά μου και οι φίλοι μου με κάνουν να γελάω πάρα πολύ. Το είδωλο μου, όμως, είναι η Μις Πίγκυ από το Μάπετ Σοου.
Δεν ήταν, βέβαια, καθόλου αστεία η περιπέτεια υγείας που περάσατε. Μπορείτε να μας περιγράψετε τι συνέβη και ποιες ήταν οι πρώτες σας σκέψεις όταν συνήλθατε; Βρισκόμουν στη Μαλαισία για παραστάσεις, όταν αρρώστησα απότομα και μεταφέρθηκα στο νοσοκομείο. Εκεί, ανακάλυψαν ότι είχα πάθει σηπτικό σοκ. Κινδύνεψε η ζωή μου, αλλά οι καταπληκτικοί ιατροί στην Μαλαισία κατάφεραν να με σώσουν. Μετά από 2μηνη παραμονή στην εντατική, μεταφέρθηκα σε νοσοκομείο στην Ελλάδα, όπου έμεινα για άλλους τρεις μήνες. Από το Σεπτέμβριο του 2017, επέστρεψα στο πατρικό μου και άρχισε ο μακρύς δρόμος της αποκατάστασης, καθώς είχα μείνει παράλυτη από τον λαιμό και κάτω, με προβλήματα όρασης και ομιλίας. Σήμερα, μπορώ και περπατάω με βοήθεια, μετακινούμαι κυρίως με αμαξίδιο και αντιμετωπίζω κάποια ακόμα προβλήματα. Πάλι καλά το χιούμορ και τα μαλλιά μου δεν επηρεάστηκαν καθόλου (γέλια!). Η ιδέα για την καινούρια μου παράσταση μού ήρθε ενώ βρισκόμουν στην εντατική, στη Μαλαισία. Για περαιτέρω λεπτομέρειες και γέλιο, ελάτε στην παράσταση!
Από το «Πεθαίνοντας στα γέλια» στο “Staying alive”, τι κρύβεται πίσω από τους τίτλους αυτούς; Ο πρώτος ήταν ο τίτλος μιας συνέντευξης που έδωσα, στο πλαίσιο των «Διαλόγων» του Ιδρύματος Σταύρος Νιάρχος, ενώ ο δεύτερος είναι ο τίτλος της παράστασης κι επιλέχθηκαν γιατί θέλω να ελπίζω ότι περνάνε το μήνυμα ότι αν και σοβαρή η περιπέτειά μου, εμπεριείχε πολύ γέλιο.
Και πώς καταφέρνετε να μετατρέπετε σε αστείο υλικό τις δύσκολες εμπειρίες σας; Ειλικρινά, αυτή η παράσταση γράφτηκε μόνη της. Δε χρειάστηκε να μετατρέψω κάτι άσχημο σε αστείο, απλώς τόνισα τις σουρεάλ και αστείες καταστάσεις που προέκυψαν φυσικά.
Σε όλα αυτά που ζείτε, τι ρόλο παίζουν οι φίλοι σας; Είναι απίστευτα σημαντικοί. Οι καλοί μου φίλοι είναι όλοι διαμαντάκια, που μου στέκονται απίστευτα και τους λατρεύω.
Πώς θα περιγράφατε το χιούμορ; Τι είναι για εσάς; Τα πάντα! Πιστεύω ότι είναι ένα από τα πιο σημαντικά πράγματα στη ζωή. Κάνει τις καλές στιγμές υπέροχες και τις δύσκολες στιγμές ένα «τσικ» πιο ελαφριές.
ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΤΗ ΣΥΝΕΝΤΕΥΞΗ ΣΤΟ ΤΕΥΧΟΣ GLOW 148 ΜΑΪΟΣ 2019
Info: Μη χάσετε τις παραστάσεις του Staying Alive στις 20 & 21/5 στο θέατρο Αριστοτέλειο, στη Θεσσαλονίκη.
Φωτογραφία: Άκης Παρασκευόπουλος (D-TALES)