Ποια είναι τα διαθέσιμα διαγνωστικά εργαλεία για την ανίχνευση του καρκίνου του μαστού και ποια η σπουδαιότητα της πρόληψης μας εξηγεί η Δρ. Γιώτα Σασοπούλου, Χειρουργός Ειδικών Παθήσεων Μαστού, συνεργάτιδα της κλινικής Euromedica Κυανός Σταυρός.
Ο καρκίνος του μαστού είναι η πιο συχνή και συνεχώς αυξανόμενη κακοήθεια στις γυναίκες. Σκοπός μας είναι η επισήμανση της πρόληψης και της σπουδαιότητάς της στην συμβολή της καλύτερης αντιμετώπισης της νόσου. Οι γυναίκες θα πρέπει να έχουν πάντα στο μυαλό τους ότι χάρη στην ορθή διάγνωση βρίσκονται ένα βήμα μπροστά από τον εχθρό. Η καθιέρωση της αυτοεξέτασης και ενός σωστού προληπτικού προγράμματος υπό τον έλεγχο του εξειδικευμένου μαστολόγου είναι ο αποτελεσματικότερος τρόπος ώστε κάθε κακοήθεια στον μαστό να είναι σήμερα ιάσιμη. Επίσης, είναι σημαντικό κάθε φορά που μια γυναίκα αντιλαμβάνεται μια διαφορά στο στήθος της ή έχει οποιοδήποτε προβληματισμό να απευθύνεται άμεσα σε μαστολόγο.
Ο καρκίνος του μαστού είναι η πιο συχνή κακοήθεια στις γυναίκες. Σκοπός μας είναι η επισήμανση της πρόληψης και η σπουδαιότητά της στη συμβολή της μείωσης της νόσου.
Πώς γίνεται η σωστή αυτοεξέταση του μαστού;
Η γνωριμία μας με τον μαστό ξεκινάει ακόμη από την εφηβική ηλικία, με τη σωστή εκμάθηση της αυτοεξέτασης. Έχοντας ενωμένα τα τέσσερα δάκτυλά μας, η ψηλάφηση ξεκινάει από ψηλά στον θώρακα. Με το δεξί χέρι εξετάζουμε τον αριστερό μαστό και αντίστροφα και με κυκλικές ή ακτινωτές κινήσεις εξετάζουμε προσεκτικά τους μαστούς σε όρθια θέση αλλά και ξαπλωμένες στο κρεβάτι με τα χέρια πρώτα κατεβασμένα και μετά σηκωμένα.
Τι παρατηρούμε κατά την αυτοεξέταση;
Παρατηρούμε τη συμμετρία, το σχήμα, το χρώμα, την αφή, την ομαλότητα της περιμέτρου των μαστών. Επίσης, τυχόν ανωμαλίες στο δέρμα, την αίσθηση μορφώματος κάτω από αυτό, τυχόν εισολκή, έκζεμα ή έκκριμα από τη θηλή. Η αυτοεξέταση μπορεί να γίνει πιο εύκολη στο μπάνιο, κάνοντας ντους, με την περιοχή σαπουνισμένη, ώστε το χέρι να γλιστράει πιο εύκολα, δίνοντας περισσότερη προσοχή στο άνω έξω τεταρτημόριο του μαστού. Όταν εντοπίζουμε κάτι, απευθυνόμαστε αμέσως στον ειδικό μαστολόγο.
Σε ποια ηλικία διενεργούμε τη μαστογραφία αναφοράς;
Ο μαστός μετά την εκτίμηση από τον ειδικό ελέγχεται με υπερηχογράφημα και μαστογραφία, ανάλογα με την ηλικία και τα ευρήματα. Στις νεαρές ηλικίες τον εξετάζουμε με υπερηχογράφημα. Στα 35 κάνουμε την πρώτη μαστογραφία αναφοράς και μετά τα 40 ο ετήσιος έλεγχος τα περιλαμβάνει και τα δύο.
Τι έχει προστεθεί τα τελευταία χρόνια στη διάγνωση;
Ανάλογα με τα ευρήματα για περαιτέρω διερεύνηση, ο μαστολόγος μπορεί να ζητήσει να γίνει μαγνητική μαστογραφία ή βιοψία. Τα τελευταία χρόνια στους διαγνωστικούς ελέγχους έχουν προστεθεί στη μαστογραφία η τεχνητή νοημοσύνη, η 3D μαστογραφία - τομοσύνθεση, η ελαστογραφία κ.ά. με πολύτιμες πληροφορίες, κυρίως για μικρούς όγκους.
Η διάγνωση μικρών όγκων οδηγεί στην πλήρη ίαση, και αυτός είναι ακόμα ένας λόγος για να μην ξεχνάμε τον προληπτικό μας έλεγχο. Ιδιαίτερη προσοχή δίνεται στις γυναίκες που ανήκουν στις ευπαθείς ομάδες, όπως εκείνες με οικογενειακό ιστορικό και ορμονοθεραπείες.
Τι άλλο μπορούμε να κάνουμε για να έχουμε υγιές στήθος;
Ένας υγιεινός τρόπος ζωής με αποφυγή κατανάλωσης ζωικού λίπους, σωματική άσκηση και ελεγχόμενο στρες θα μπορούσε ίσως να βοηθήσει. Δεν ξεχνάμε τον ετήσιο έλεγχό μας. Γιατί καθεμία από εμάς είναι πολύτιμη!
Ευχαριστούμε τη Γιώτα Σασοπούλου Χειρουργό μαστού και συνεργάτιδα της Κλινικής Euromedica Κυανούς Σταυρός για τις πληροφορίες.
Info: Κλινική Euromedica Κυανούς Σταυρός, Βιζύης - Βύζαντος 1, Θεσσαλονίκη, τηλ.: 2310 966300, www.kianous-stavros.gr, Facebook: @kyanousstavros, Instagram: kianous_stavros.