fbpixel

Search icon
Search
Jessie Inchauspé: Όσα μας δίδαξε το bestseller της, "Glucose Revolution", για την κατανάλωση της ζάχαρης
WELLNESS

Jessie Inchauspé: Όσα μας δίδαξε το bestseller της, "Glucose Revolution", για την κατανάλωση της ζάχαρης

Το βιβλίο της Γαλλίδας βιοχημικού εξηγεί επιστημονικά τι συμβαίνει στον οργανισμό μας όταν την προσλαμβάνει


Πρόκειται για ένα διεθνές bestseller που πραγματεύεται το πόσο καθοριστικό είναι για τη ζωή και την υγεία μας να έχουμε ισορροπημένη τιμή σακχάρου στο αίμα. Το βιβλίο εξηγεί επιστημονικά τι συμβαίνει στον οργανισμό μας όταν προσλαμβάνει ζάχαρη, πώς μπορούμε να την περιορίσουμε, ποιος είναι ο καλύτερος τρόπος να την προσλαμβάνουμε καθώς και πώς μπορούμε να σταματήσουμε την επιθυμία για γλυκό, ενώ παράλληλα να διατηρούμε υψηλά επίπεδα ενέργειας και να αισθανόμαστε καλά.

9782221269244-1-75.jpg
Το bestseller της, "Glucose Revolution"


Τα 10 σημαντικότερα hacks που προτείνει να εφαρμόζουμε στη διατροφή μας η Jessie Inchauspé είναι τα ακόλουθα:

1. Τρώτε τις τροφές με τη σωστή σειρά

2. Να ξεκινάτε πάντα τα γεύματα σας με την κατανάλωση πράσινων λαχανικών

3. Σταματήστε να μετράτε θερμίδες

4. Προσπαθήστε να μην προσλαμβάνετε ζάχαρη το πρωί, αλλά και να μην καταναλώνετε τροφές που προκαλούν στον οργανισμό ανάγκη για να καταναλώσει ζάχαρη.

5. Αν θέλετε να καταναλώσετε ζάχαρη οπωσδήποτε, καταναλώστε όποια επιθυμείτε, είναι όλες το ίδιο!

6. Να προτιμάτε ένα επιδόρπιο σε σχέση με ένα snack.

7. Καταναλώνετε ξύδι πριν από τα γεύματά σας

8. Να κινείστε πάντα μετά το φαγητό.

9. Αν θέλετε οπωσδήποτε να φάτε κάποιο snack, κάντε το.

10. Πάντα να συνοδεύετε και με άλλα συστατικά τους υδατάνθρακες.

Αυτά τα hacks αφορούν όλους μας, όπως τονίζει η συγγραφέας στον επίλογο της μελέτης της. Επομένως είναι σημαντικό να καταλάβει κανείς ότι το να τρώει κάποιος τελευταίους τους υδατάνθρακες και να προσθέτει πράσινα starters στην αρχή κάθε γεύματος είναι μια επιστημονικά αποδεδειγμένη μέθοδος προκειμένου να εξισορροπεί τα επίπεδα σακχάρου και να μην έχει συνεχώς όρεξη για κατανάλωση ζάχαρης και γλυκών.

jessie-glucose-goddess-144.jpg
Jessie Inchauspé


Διαβάζοντας το βιβλίο της Inchauspé, αυτό που με εντυπωσίασε ήταν οι μελέτες που έγιναν στο Πανεπιστήμιο Stanford της California, σχετικά με την κατανάλωση δημητριακών το πρωί. Στην έρευνα συμμετείχαν 20 υγιείς ενήλικες που δεν έπασχαν από διαβήτη. Όταν κατανάλωσαν ένα μπολ με δημητριακά για πρωινό παρατηρήθηκε ότι τα επίπεδα της γλυκόζης στο αίμα των 16 από τους απορρυθμίστηκαν με τον ίδιο ακριβώς τρόπο που θα συνέβαινε σε ανθρώπους που πάσχουν από διαβήτη.

Αυτό σημαίνει ότι τα επίπεδα σακχάρου ενός υγιούς ανθρώπου μπορεί να απορρυθμιστούν όπως ακριβώς συμβαίνει σε κάποιον με διαβήτη με αποτέλεσμα να υποφέρει από τις ίδιες βλαβερές παρενέργειες που τον προκαλούν. Αυτή η ανακάλυψη θεωρήθηκε θεμελιώδης και ριζοσπαστική, διότι έχουμε να κάνουμε με μια τροφή που χρησιμοποιείται ευρέως ως πρωινό στον Δυτικό κόσμο για όλες τις ηλικίες. 

Εξάλλου, οι επιστημονικές έρευνες έχουν δείξει ότι αν κανείς συγκρίνει δυο διατροφές από τις οποίες η μια έχει παραπάνω υδατάνθρακες σε αυτήν είναι που το άτομο θα έχει λιγότερη ενέργεια κατά τη διάρκεια και μετά την πέψη.

jessie-inchauspe-12.jpg
Jessie Inchauspé, photo by Fanny Latour-Lambert


Το να πιστεύει κανείς ότι η κατανάλωση τροφών με ζάχαρη το πρωί θα του προσφέρει ενέργεια είναι τελείως λάθος. Αυτό που προσφέρει η ζάχαρη είναι πρόσκαιρη απόλαυση, ενώ παράλληλα προκαλείται η παραγωγή ινσουλίνης από τον οργανισμό μας. Η ινσουλίνη στην ουσία θέλει να μας προστατεύσει από την επίθεση της γλυκόζης στον οργανισμό, με αποτέλεσμα να την απομακρύνει από την κυκλοφορία. Έτσι, αντί τα συστατικά που μόλις καταναλώσαμε να μένουν στο σύστημά μας προκειμένου να χρησιμοποιηθούν ως καύσιμα, αυτά αποθηκεύονται ως λίπος, με αποτέλεσμα να παχαίνουμε, αλλά και να νιώθουμε κουρασμένοι.

Αξίζει, λοιπόν, σίγουρα, να ρίξετε μια ματιά στο Instagram profile της Jessie Inchauspé (@glucosegoddess), όπου μοιράζεται διαρκώς συμβουλές για τη διαχείριση του σακχάρου και της επιθυμίας για γλυκό, συνταγές και χρήσιμες πληροφορίες για το πώς λειτουργεί ο οργανισμός μας αναφορικά με τη διαχείριση της ζάχαρης και των υδατανθράκων.

Εξαιρετικό ενδιαφέρον έχει και το ακόλουθο vidcast, στο οποίο είναι καλεσμένη η ίδια κι εξηγεί με κατανοητό τρόπο τα πορίσματα των νέων ερευνών πάνω στην κατανάλωση ζάχαρης, καθώς και τις επιπτώσεις που έχει στην υγεία μας η εξάρτηση απ' αυτήν.

Εσείς έχετε σκεφτεί ποτέ, αν έχετε εξάρτηση από τη ζάχαρη; Μπορείτε να ζήσετε ένα 24ωρο χωρίς αυτήν;