fbpixel

Search icon
Search
Jean Paul Gaultier: Οι ταινίες που σημάδεψαν τη ζωή του σπουδαίου σχεδιαστή
PEOPLE & MOMENTS

Jean Paul Gaultier: Οι ταινίες που σημάδεψαν τη ζωή του σπουδαίου σχεδιαστή

Ένας ιδιαίτερος χαρακτήρας με πολλές, διαφορετικές πτυχές


Ένα όνομα με τεράστια ιστορία. Ένας σπουδαίος σχεδιαστής, που άφησε το στίγμα του στο χώρο της μόδας. Για τον Jean Paul Gaultier έχουν ειπωθεί πολλά. Δεν ήταν ποτέ ένας εύκολος χαρακτήρας. Συνεργάστηκε με αμέτρητα ονόματα, με ηθοποιούς του Hollywood, με top models, με πολύ κόσμο. Για να τον καταλάβει κάποιος, χρειάζεται αρκετή προσπάθεια. Για να αντιληφθεί τον ψυχισμό του και τον τρόπο με τον οποίο σκέφτεται κι ενεργεί. Το ταλέντο του, είναι αδιαμφισβήτητο, έχει δημιουργήσει άλλωστε pieces που έμειναν στην ιστορία. Τα fashion shows του οίκου του, τα οποία πάντα είχαν ένα ιδιαίτερο στιλ, έχουν αφήσει εποχή κι όλοι έχουν κάτι να πουν για τον Γάλλο σχεδιαστή.

Ένα χρόνο πριν, πήρε την απόφαση να αποχαιρετήσει τον κόσμο της μόδας. Δεν ήταν εύκολο για τον ίδιο, αλλά για όλους φτάνει το πλήρωμα του χρόνου. Η τέχνη είναι τρόπος έκφρασης και για τον Gaultier ήταν πάντοτε μία διέξοδος. Αγαπάει το θέατρο, τη μουσική, τη ζωγραφική, αλλά κυρίως το cinema. Υπάρχουν τέσσερις ταινίες που όπως έχει πει ο ίδιος, τον «σημάδεψαν» και καθόρισαν σε σημαντικό βαθμό τη μετέπειτα πορεία του. Ποιες ήταν αυτές; Η απάντηση ακολουθεί παρακάτω...

Ο απόλυτος εκφραστής της γαλλικής μόδας!

Who is who

Γεννήθηκε στις 24 Απριλίου του 1952 στο Arcueil, ένα προάστιο του Παρισιού. Η μητέρα του ήταν ταμίας κι ο πατέρας του λογιστής. Ήταν ένα ιδιαίτερο παιδί. Περνούσε αρκετό χρόνο με τη γιαγιά του, την οποία λάτρευε. Από όταν ήταν ακόμη μικρός, ήταν ξεκάθαρο σε όλους ότι του άρεσε η μόδα. Όπως έχει πει, δημιουργούσε συχνά τα δικά του ρούχα για τα λούτρινα αρκουδάκια του και πολλές, διαφορετικές στολές. Είχε δημιουργικό μυαλό και μία φαντασία που ταξίδευε στα πιο μακρινά μέρη. Ήταν μόλις 15 ετών, όταν κατάλαβε ότι η μόδα είναι το μεγάλο του πάθος. Ότι αυτό που θέλει να κάνει στη ζωή του, είναι να δημιουργεί ρούχα, να παίζει με τις υφές και τα υφάσματα. Το 1970, έστειλε μερικά από τα έργα του στον couturier, Pierre Cardin κι όταν έγινε 18, τον επισκέφτηκε από κοντά. Έμεινε δίπλα του για περίπου ένα χρόνο και τελικά, εντάχθηκε στην ομάδα του Jean Patou το 1971.

jean-paul-gaultier-walks-the-runway-during-the-jean-paul-news-photo-1587739016-1.jpeg

Ο Pierre Cardin τον προσέγγισε ξανά και του ζήτησε να φτιάξει μία collection για την αγορά των ΗΠΑ και το 1977, παρουσίασε τις δικές του δημιουργίες υψηλής ραπτικής που έκαναν αίσθηση. Καθιερώθηκε ως το «παιδί φαινόμενο» στο χώρο της μόδας και τα έργα του, αγαπήθηκαν από πολλές διασημότητες της εποχής κι από γυναίκες που ανήκαν στην υψηλή κοινωνία. Δεν άργησε να αναγνωριστεί το ταλέντο του και πολύ γρήγορα το όνομά του έφτασε σε κάθε γωνιά της γης. Εργάστηκε στο πλευρό του Jacques Esterel, του Michel Goma στον οίκο Patou και του Angelo Tarlazzi κι όλοι τους, δήλωναν εντυπωσιασμένοι. «Όταν ξεκίνησα την καριέρα μου, πήγα να συνεργαστώ με τον Pierre Cardin. Εκείνη την εποχή, φυσικά, δεν είχα τη δική μου γραμμή στιλ και ύφος. Έκανα σχέδια για τον Cardin. Σχεδίαζα και φανταζόμουν αυτά που θα άρεσαν σε εκείνον», ανέφερε στην Αμερικάνικη Vogue, γυρίζοντας μερικά χρόνια πίσω. Ο Cardin, ήταν ένας από τους ανθρώπους που τον βοήθησαν να βρει τη δική του ταυτότητα άλλωστε. 

Ακολούθησαν αμέτρητες συλλογές που συγκέντρωσαν διθυραμβικά σχόλια, ενώ το 1985 άνοιξε την πρώτη του boutique στο Παρίσι. Αγαπούσε τα navy t-shirts και τα κοστούμια, αλλά και τα ανδρόγυνα looks. Ένας άλλος άνθρωπος που έπαιξε σημαντικό ρόλο στη ζωή του, ήταν η Madonna. Συνεργάστηκαν για πολλά χρόνια, φόρεσε πολλές δημιουργίες του κι όλα ξεκίνησαν το 1990. Τα iconic σουτιέν που σχεδίασε για την σπουδαία τραγουδίστρια έχουν μείνει στην ιστορία, ωστόσο, ο θάνατος του συντρόφου και συνεργάτη του, Francis Menuge από AIDS τον συγκλόνισε. Πέρασε ένα δύσκολο διάστημα, αλλά πάτησε ξανά στα πόδια του. Η καριέρα του ήταν τεράστια. Έκανε τα όνειρά του πραγματικότητα και τον Ιανουάριο του 2020 αποχαιρέτισε τον κόσμο της μόδας, με μία επίδειξη-party στο Παρίσι. Ήταν η δική του στιγμή κι όλοι οι άνθρωποι με τους οποίους συνεργάστηκε, ήταν εκεί για να τον τιμήσουν. 

The movies

Όταν ήταν ακόμη μικρός και προσπαθούσε να καταλάβει ποια θα ήταν η εξέλιξή του, μπήκε στη διαδικασία να διαβάσει πολλά βιβλία και να δει διαφορετικές ταινίες. Δεν είναι κρυφό ότι αγαπάει τις τέχνες κι αυτό, έπαιξε σημαντικό ρόλο στην πορεία της ζωής και της καριέρας του. Πάντα, ήταν ένας άνθρωπος που προσπαθούσε να βελτιώνεται και κοιτούσε το μέλλον με αισιοδοξία. Ποιες ήταν οι αγαπημένες του ταινίες; Ο ίδιος έχει δώσει την απάντηση, περιγράφοντας το δικό του Top4 που τον στιγμάτισε.

«Falbalas» by Jacques Becker (1945)

076-falbalas-1945-rnb-004.jpeg

«Αυτή την ταινία την είδα στην τηλεόραση. Ήμουν 12-13 ετών τότε κι αμέσως κατάλαβα ότι θα ήθελα να κάνω αυτή τη δουλειά. Ξεκίνησα -λοιπόν- να σχεδιάζω, ξανά και ξανά. Ονειρευόμουν ότι είμαι ο Philippe Clarence. Ένας σπουδαίος, couturier που από τη μία είχε πάθος για τη μόδα κι από την άλλη αγαπούσε τη ζωή. Ήταν επίσης η πρώτη φορά, που μπόρεσα να αντιληφθώ το πώς λειτουργεί ο χώρος της μόδας και τι συμβαίνει στο... backstage. Είδα τι συμβαίνει στα fashion shows και μου άρεσε».

«Funny Face» by Stanley Donen's (1957)

msdfufa-ec002.jpeg


«Μία κλασική ταινία. Η σκηνή, όπου η Audrey Hepburn φτάνει στα σκαλιά του Palais Garnier με ένα κατακόκκινο φόρεμα, ήταν ένα πραγματικό αριστούργημα. Η ταινία αυτή, δείχνει πολλά για την εξέλιξη της ζωής στο Παρίσι. Υπήρξαν άνθρωποι που έπαιξαν σημαντικό ρόλο στη μόδα. Ο Christian Dior έκανε τη Victoire Doutreleau μούσα του και μαζί και πέρασαν πολλές βραδιές μαζί συζητώντας και χορεύοντας στο Saint-Germain-des-Prés».

«Who are you Polly Maggoo?» by William Klein (1966)

mcdquet-ec001-1.jpeg


«Πρόκειται για μία απολαυστική ταινία, που ουσιαστικά σατιρίζει το χώρο της μόδας και τους ίδιους τους δημιουργούς της. Θυμάμαι την «τρελή» σκηνή, όπου τα μοντέλα έκαναν βόλτες φορώντας μεταλλικές δημιουργίες, μπροστά από την opera. Τα φορέματα αυτά, λειτούργησαν σαν έμπνευση για τον Paco Rabanne, για την πρώτη του collection το 1966».

«Quarrel» by Rainer Werner Fassbinder's (1982)

076-querelle-1982-12.jpeg


«Ναυτικοί με μία διαφορετική ομορφιά, ένας έντονος ερωτισμός και πάνω από όλα, πολλές navy δημιουργίες. Όταν είδα αυτή την ταινία, αποφάσισα να σχεδιάσω την πρώτη μου ανδρική συλλογή με βάση αυτό το στοιχείο. Τελικά, έφτασε στο σημείο να αποτελεί το σύμβολο του δικού μου brand κι είμαι πολύ περήφανος γι' αυτό!».