fbpixel

Search icon
Search
Είχατε μια πιεστική εβδομάδα; 7 τρόποι για να κάνετε ένα χαλαρωτικό διάλειμμα τώρα
PSYCHOLOGY

Είχατε μια πιεστική εβδομάδα; 7 τρόποι για να κάνετε ένα χαλαρωτικό διάλειμμα τώρα

Έξυπνες τεχνικές για πολυάσχολους ανθρώπους


Θα σας θέσουμε μια απλή ερώτηση και μπορείτε να απαντήσετε: Πότε ήταν η τελευταία φορά που κάνατε διάλειμμα; Ένα πραγματικό διάλειμμα από την καθημερινότητα και τις υποχρεώσεις από τις οποίες όλοι έχετε και προσπαθείτε να ανταπεξέλθετε. Έχοντας στο παρελθόν και στο παρόν μια παρατεταμένη περίοδο αβεβαιότητας και συνδυάζοντας όλα αυτά που συμβαίνουν με την ενδογενή πεισματική αναβλητικότητα -που ίσως διαθέτετε- δεν είναι λίγες οι φορές που και εσείς παρατηρείτε τον εαυτό σας να οδηγείται στην εκτεταμένη εξουθένωση. Σε αυτό οφείλεται φυσικά και η συνεχής παραμονή στο σπίτι αλλά και η μετατροπή του χώρου αυτού σε χώρο εργασίας.

Παρακάτω συγκεντρώσαμε 7 εύκολους τρόπους για να βάλετε τα διαλείμματα στη ζωή σας.
work-from-home-cover.jpg

Κάντε κάτι που σας αρέσει

Δώστε κίνητρο στον εαυτό σας να κάνετε ένα διάλειμμα προγραμματίζοντας κάτι που θέλετε να κάνετε και δεν έχει αποτέλεσμα. Καλέστε έναν φίλο, διαβάστε ένα βιβλίο ή αφιερώστε λίγο χρόνο για να φτιάξετε ένα πραγματικά υπέροχο μεσημεριανό γεύμα – ό,τι κι αν είναι, κάντε το προτεραιότητά σας.

Συνομιλήστε

Εάν είστε γύρω από ανθρώπους καθώς εργάζεστε, δεν είναι κακό να κάνετε μια γρήγορη συνομιλία. Έρευνες διαπίστωσαν ότι τα «μίνι διαλείμματα» που απέχουν λίγα λεπτά από τον φόρτο εργασίας σας, και τα mini chit-chat με φίλους, μπορούν να σας βοηθήσουν να νιώσετε ανάκαμψη στη στιγμή.

interior-edwina-de-charette-garance-dore-1.jpg

Πηγαίνετε σε εξωτερικούς χώρους

Εφόσον οι μελέτες δείχνουν ότι το να βγαίνετε σε εξωτερικούς χώρους και να κινήστε είναι εξαιρετικά τόσο για τη σωματική όσο και για την ψυχική μας ευεξία -για να μην αναφέρουμε το γεγονός πως προσθέτουν πόντους στη δημιουργικότητα σας- γιατί να μην κάνετε μια βόλτα 20 λεπτών σε διάφορα σημεία της ημέρας; Δώστε προσοχή στο περιβάλλον που σας περικλύει, προσέξτε τα λουλούδια, τον ουρανό και ευχαριστιέστε το σύμπαν ή το Θεό για όλα όσα έχετε. προσέξτε να μείνετε μακριά από το τηλέφωνό σας.

Κλείστε για λίγο τα μάτια σας

Αν δουλεύετε από το σπίτι, τότε το να κλείσετε τα μάτια σας για 20 λεπτά θα σας βοηθήσει να αναζωογονηθείτε κατά τη διάρκεια της ημέρας. Μελέτες δείχνουν ότι μπορεί να σας βοηθήσει να επαναφέρετε το σώμα και το μυαλό σας και να ενισχύσετε τα επίπεδα ενέργειας, την απόδοση και τη διάθεση σας. Ακόμη και αν δεν κοιμηθείτε θα παρατηρήσετε αλλαγές.

Θέστε όρια

Ρωτήστε τον εαυτό σας: τα κάνω όλα αυτά επειδή το θέλω ή το χρειάζομαι; Ή μήπως το κάνω από εξαναγκασμό και φόβο; Όσο περιμένετε να καθορίζεστε από τα κατορθώματα σας ή όσο περιμένετε από τους ανθρώπους να δώσουν αξία στη δουλειά σας, δεν θα είστε ποτέ ευχαριστημένοι. Εάν δεν δείξετε ότι εκτιμάτε τον εαυτό σας αρκετά ώστε να κρατάτε τα σημαντικά όρια, τότε το παιχνίδι είναι χαμένο. Προσδιορίστε τι είναι σημαντικό για εσάς, εξασκηθείτε στο να λέτε "όχι" και κάντε ένα μίνι διάλειμμα εκεί που άλλη φορά θα είχατε μια υποχρέωση.

coveteur-editorial-hotel-shoot-171-home-hair-removal-products-homepage-1280x720.jpg

Εξασκηθείτε στο Niksen

Μια ολλανδική έννοια που σημαίνει «δεν κάνεις τίποτα», το Niksen περιλαμβάνει κάθε είδους «άσκοπες» δραστηριότητες, όπως το να κοιτάτε έξω από το παράθυρο ή να ακούτε μουσική. Κάντε διαλείμματα πέντε έως 10 λεπτών στην ημέρα σας και κατευθυνθείτε σε ένα ήσυχο ή χαλαρωτικό μέρος και αφήστε όλους τους περισπασμούς. Πάρτε μια μεγάλη αναπνοή και κάντε μια παύση - είναι μιας άλλης μορφής ενσυνειδητότητα.

Επικοινωνήστε

Κάντε γνωστές τις ώρες του διαλείμματός σας στους συναδέλφους, ώστε να καταλάβουν πότε θα είστε και πότε δεν θα είστε στο γραφείο σας. Θα σας βοηθήσει να διασφαλίσετε ότι θα παραμείνετε στο χρόνο που έχετε αφιερώσει για τον εαυτό σας.