fbpixel

Search icon
Search
Άλμπερτ Μπουρλά: Το νέο βιβλίο, η μάχη με τον χρόνο κι οι εννιά μήνες που άλλαξαν τον κόσμο
PEOPLE & MOMENTS

Άλμπερτ Μπουρλά: Το νέο βιβλίο, η μάχη με τον χρόνο κι οι εννιά μήνες που άλλαξαν τον κόσμο

Ο Θεσσαλονικιός CEO της Pfizer γράφει για όλα στην αυτοβιογραφία του


Αποτελεί αναμφίβολα ένα από τα πιο πολυσυζητημένα πρόσωπα των τελευταίων ετών, παίζοντας καθοριστικό ρόλο στην αντιμετώπιση του covid-19. Ο Άλμπερτ Μπουρλά, ο Θεσσαλονικιός CEO της Pfizer, είναι ένας άνθρωπος που πάντα κοιτάζει μπροστά. Έχει περάσει πολλά στη ζωή του, προέρχεται από μία οικογένεια που βιώσει δύσκολες καταστάσεις, αλλά προσπαθεί να πάντα να αξιοποιεί την κάθε εμπειρία και να γίνεται σοφότερος. Στη διάρκεια της πανδημίας, χρειάστηκε να πάρει δύσκολες και πολύ κρίσιμες αποφάσεις κι όταν χρειάστηκε, έκανε ένα βήμα μπροστά. Τώρα, μέσα από το βιβλίο του με τίτλο, «Moonshot: Η απίστευτη κούρσα της Pfizer για τη δημιουργία του εμβολίου», μοιράζεται όλα τα στάδια που μεσολάβησαν, μέχρι τη δημιουργία αυτής της φόρμουλας, που σώζει ζωές.

Έτσι ξεκίνησαν όλα!

Η μάχη με τον χρόνο

«Μοιράζομαι την ιστορία του δικού μας moonshot -τις προκλήσεις που αντιμετωπίσαμε, τα μαθήματα που πήραμε και τις βασικές αρχές που μας επέτρεψαν να το κάνουμε πραγματικότητα, με την ελπίδα ότι ίσως να εμπνεύσει και να βοηθήσει στο δικό σας moonshot, όποιο και εάν είναι». Αυτά ήταν -μεταξύ άλλων- τα λόγια του Άλμπερτ Μπουρλά στην ανακοίνωση για το νέο του βιβλίο. Το Δεκέμβριο του 2020, η Pfizer έγινε η πρώτη αμερικανική εταιρία που εξασφάλισε την έγκριση της επιτροπής φαρμάκων των ΗΠΑ, FDA, για το εμβόλιό της και κάπως έτσι, άνοιξε ο δρόμος για την αντιμετώπιση του μεγάλου εφιάλτη, που άλλαξε τις ζωές όλων μας κι έκανε ολόκληρο τον πλανήτη να πατήσει ουσιαστικά ένα... pause. 

Στο βιβλίο του αυτό, ο Έλληνας CEO της Pfizer εξιστορεί και περιγράφει λεπτομερώς, το πώς οι αφοσιωμένοι άνθρωποι της εταιρίας, κάτω από την τεράστια πίεση της φονικής πανδημίας, ξεπέρασαν μία σειρά από κρίσεις κι εν μέσω κοινωνικής και πολιτικής αναταραχής, κατάφεραν να πετύχουν τον μεγάλο τους στόχο και να δημιουργήσουν το πρώτο εμβόλιο κατά του Covid-19. Μεταξύ άλλων, αποκαλύπτει τις αμφιβολίες, τις αποφάσεις και τα εμπόδια που υπήρξαν στη διάρκεια αυτής της διαδρομής. Φυσικά, ο τίτλος του βιβλίου δεν είναι καθόλου τυχαίος, καθώς η λέξη «moonshot» χρησιμοποιείται συνήθως για ανακαλύψεις και τεχνολογίες, που είναι τόσο φιλόδοξες, ώστε μοιάζει σαν να στοχεύουν στο φεγγάρι. Τέτοια ήταν κι η μάχη με το χρόνο που έδωσαν οι επιστήμονες, για να τα καταφέρουν. Ήταν μία διαδρομή επίπονη, γεμάτη αγωνία, γεμάτη συναισθήματα, αλλά δικαιώθηκαν. Με λίγα λόγια, πρόκειται για ένα καθηλωτικό βιβλίο που περιγράφει τον αγώνα δρόμου κόντρα σε όλες τις πιθανότητες για τη δημιουργία του εμβολίου, σε λιγότερο από ένα χρόνο. Ένα βιβλίο που δε σε αφήνει να το αφήσεις, ακόμη κι αν γνωρίζεις το τέλος του.

mpoyrla.jpg

Το προσωπικό στοίχημα

Οι εμπειρίες κι η ιστορία του κάθε ανθρώπου, είναι αυτά που σε σημαντικό βαθμό καθορίζουν τη μετέπειτα πορεία του. Έτσι και στην περίπτωση του Άλμπερτ Μπουρλά, η ιστορία της οικογένειάς του αλλά και η εβραϊκή καταγωγή του, έπαιξαν σημαντικό στην εξέλιξη της ζωής του. Από μικρός, έμαθε πως ο άνθρωπος μπορεί να ξεπεράσει όλες τις δυσκολίες και να προχωρήσει μπροστά. Αυτό έκανε η δική του οικογένεια κι όπως έχει πει ο ίδιος σε συνέντευξή του: «Ήμασταν μια μεσοαστική οικογένεια. Δεν είχαμε μεγάλη άνεση, αλλά δεν είχαμε και μεγάλα οικονομικά προβλήματα. Οι γονείς μου ήταν πολύ αγαπημένοι. Ήταν ξέγνοιαστα και αγαπημένα χρόνια. Ο πατέρας μου μαζί με τον αδελφό του τον Νίκο ήταν ποτοποιοί, για 40 τόσα χρόνια ήταν συνέταιροι μέχρι που βγήκαν στην σύνταξη. Ήταν σοβαρός ο μπαμπάς και μέσω της μαμάς μου, πήγαιναν τα αιτήματα για ότι ήθελα. Πολύ δυναμική η μητέρα μου. Πάρα πολύ με στήριζε στα θέλω μου, μου έδωσε το πιστεύω κι ότι τίποτα δεν είναι αδύνατο στη ζωή». Γεννήθηκε στη Θεσσαλονίκη το 1961, σπούδασε Κτηνιατρική στο Αριστοτέλειο Πανεπιστήμιο Θεσσαλονίκης, από όπου αποφοίτησε το 1986 κι ολοκλήρωσε τη διδακτορική του διατριβή το 1991 στην ίδια σχολή, στο αντικείμενο της Βιοτεχνολογίας της Αναπαραγωγής, υπό την καθοδήγηση του καθηγητή Παύλου Τσακάλωφ. Η σύνδεσή του με την πόλη -λοιπόν- είναι βαθιά, γι' αυτό και συχνά αναφέρεται στη Θεσσαλονίκη, ακόμη και σε συνεντεύξεις του: «Δεν είμαι τυπικός Αμερικανός, είμαι μάλλον τυπικός Έλληνας. Γεννήθηκα, μεγάλωσα, σπούδασα, ερωτεύτηκα και παντρεύτηκα στη Θεσσαλονίκη. Η Θεσσαλονίκη ήταν και είναι το κέντρο της ζωής μου».

Το «moonshot» αποτελεί -ουσιαστικά- μία μικρογραφία της ζωής του. Ήταν ο κατάλληλος άνθρωπος, στην κατάλληλη θέση, για να αναλάβει δράση. Είναι ένα βιβλίο γεμάτο μαθήματα κι εμπειρίες. «Μοιράζομαι την ιστορία της δικής μας κορυφαίας στιγμής, τις προκλήσεις που αντιμετωπίσαμε, τα μαθήματα που πήραμε και τις θεμελιώδεις αρχές που μας επέτρεψαν να τα καταφέρουμε, με την ελπίδα ότι μπορεί να εμπνεύσει την δική σας κορυφαία στιγμή, όποια και αν είναι αυτή», γράφει ο Μπουρλά, ενώ περιγράφει το βιβλίο του σαν: «Το αποτέλεσμα ενός σπάνιου συνδυασμού εξαιρετικής και προηγμένης επιστήμης του ιδιωτικού τομέα με την συνεργασία των κυβερνήσεων». Για τον σπουδαίο αυτό επιστήμονα, η επιστήμη κι η ιατρική είναι κάτι ιερό. Χαρίζουν ζωή, ελπίδα, μέλλον. Βρέθηκε κι ο ίδιος αντιμέτωπος με τον εφιάλτη, καθώς η κόρη του αντιμετωπίζει εδώ και χρόνια ένα σοβαρό πρόβλημα υγείας, αλλά δεν το έβαλε ποτέ κάτω. Όπως ο πατέρας της, είναι κι αυτή μαχήτρια κι ήταν αυτό ένα από τα πράγματα που τον ενέπνευσαν να γράψει αυτό το βιβλίο και να μοιραστεί το δικό του ταξίδι. Γίνεται να δημιουργηθεί ένα εμβόλιο που θα σώσει τις ζωές δισεκατομμυρίων ανθρώπων, μέσα σε εννιά μήνες; Ναι, γίνεται!

1.jpeg

Τίποτα δεν είναι ακατόρθωτο

«Αν αναλογιστεί κανείς τα προβλήματα που έπρεπε να επιλυθούν και τα εμπόδια που συναντήσαμε, είναι δύσκολο να πιστέψει ότι τα καταφέραμε! Στις 8 Δεκεμβρίου του 2020, η 90χρονη Margaret Keenan έλαβε την πρώτη δόση του εμβολίου της Pfizer/BioNTech ενάντια του Covid-19 στο Coventry University Hospital της Αγγλίας. Ίσως επρόκειτο για ένα θαύμα, αλλά σίγουρα δεν έγινε τυχαία», αναφέρει ο Μπουρλά στο εισαγωγικό του σημείωμα. Από την πρώτη στιγμή προσπάθησε να κατευθύνει την ομάδα του με τον καλύτερο δυνατό τρόπο. Έχοντας πάντα αρκετή αισιοδοξία, ακόμη κι όταν ο χρόνος μειωνόταν δραματικά. «Είμαι αισιόδοξος, ίσως γιατί η γενναία απόδραση της μητέρας μου λίγα μόλις λεπτά αφού είχε βρεθεί με την πλάτη στον τοίχο μπροστά σε μία ομάδα Ναζί, που πυροβολούσε κατά την διάρκεια του Ολοκαυτώματος, με έκανε να πιστέψω πως τίποτα δεν είναι ακατόρθωτο», λέει και τα λόγια του συγκλονίζουν. Με τη γυναίκα του, Myriam, προσπάθησαν πολύ σκληρά, προκειμένου να διασφαλίσουν πως η κόρη τους, Selise, θα μπορεί να έχει μία ζωή γεμάτη ευημερία, ενώ έχει μία πολύ στενή σχέση του με τον γιο του, τον Mois.

Το «Moonshot» είναι ένα βιβλίο που αξίζει να το διαβάσουν όλοι, προκειμένου να κατανοήσουν πλήρως όλα όσα προηγήθηκαν στη διάρκεια αυτών των πολύ επίπονων, αλλά σημαντικών μηνών. Για να γνωρίσουν από κοντά την τεράστια προσπάθεια που έκαναν οι επιστήμονες της Pfizer, που συνεργάστηκαν με την BioNTech, για να κάνουν το αδύνατο δυνατό και να παρασκευάσουν ένα εμβόλιο, για το οποίο υπό άλλες συνθήκες θα χρειάζονταν χρόνια. Αλλά κυρίως, για να αντιληφθούν άπαντες πως με υπομονή κι επιμονή, όλα γίνονται. Τα εμπόδια είναι για να τα ξεπερνάμε κι ο Άλμπερτ Μπουρλά το γνωρίζει καλά αυτό...