fbpixel

Search icon
Search
Η νέα έκθεση της Van Cleef & Arpels στο Λονδίνο μας μεταφέρει στο σύμπαν της ωρολογοποιίας
FASHION NEWS

Η νέα έκθεση της Van Cleef & Arpels στο Λονδίνο μας μεταφέρει στο σύμπαν της ωρολογοποιίας

Με τίτλο "Poetry of Time", ο πολυτελής οίκος παρουσιάζει με καινοτόμο τρόπο πώς πραγματοποίησε τα πρώτα του βήματα στον χώρο


Μία νέα εντυπωσιακή έκθεση καταφθάνει στη σκηνή του Λονδίνου, η οποία θα δώσει στους επισκέπτες την ευκαιρία να γνωρίσουν τον φανταστικό κόσμο της ωρολογοποιίας. Η Van Cleef & Arpels μας ξεναγεί σε ένα μοναδικό ταξίδι, όπου νεράιδες και μπαλαρίνες πετούν πάνω από τα καντράν των ρολογιών, διαμαντένια φεγγάρια ανατέλλουν, χρυσοί ήλιοι δύουν και λουλούδια κυματίζουν απαλά στο αεράκι.

Η έκθεση, με τίτλο "Poetry of Time" θα διαρκέσει από τις 26 Μαΐου έως τις 9 Ιουνίου 2024 και αποτελεί ένα νοσταλγικό ταξίδι στις πρώτες ημέρες του οίκου, μετά το γάμο της Estelle Arpels με τον Alfred Van Cleef το 1895, ο οποίος σηματοδότησε την αρχή μιας ξεχωριστής αισθητικής που θόλωσε τα όρια μεταξύ υψηλού κοσμήματος και ωρολογοποιίας.

img-5086.JPG
Image source: vancleefarpels.com

Μία νέα τέχνη γεννήθηκε, όταν η κληρονομιά των κοσμημάτων παντρεύτηκε την ωρολογοποιία και δημιουργήθηκε εκ νέου η αισθητική των ρολογιών. Πρόκειται για μία σπουδαία ιστορία ρομαντισμού με μακροχρόνια πορεία και επιτεύγματα. Από το 1949, που κοσμήματα σε σχήμα πουλιών κυριαρχούσαν πάνω σε επιτραπέζια ακόμη ρολόγια, μας έχει συντροφεύσει μέχρι και το σήμερα, στα νέα εντυπωσιακά βήματα που πραγματοποιούν τα αυτόματα ρολόγια υψηλής κοσμηματοποιίας

img-5093.jpg
Image source: vancleefarpels.com

Η αναδρομική αυτή έκθεση θα παρουσιαστεί στη γκαλερί Cromwell Place του South Kensington, ενώ κατά τη διάρκεια της παρατηρείται πως το παλιό συναντά το νέο, με την παραδοσιακή τέχνη να οξύνεται από την τεχνική καινοτομία. Πρόκειται για μία ομαδική προσπάθεια που αξιοποιεί τις δεξιότητες όλου το οίκου. "Μπορούμε να δημιουργήσουμε τα δικά μας χρώματα, έχουμε τον έλεγχο της διαδικασίας", εξηγεί ο Rainer Bernard, διευθυντής έρευνας και ανάπτυξης ρολογιών της Van Cleef & Arpels. "Συνδυάζουμε την έρευνα και τη γνώση με τη χειροτεχνία και την τέχνη. Και αυτός ο συνδυασμός μας φέρνει σε νέα επίπεδα".

img-5094.jpg
Image source: vancleefarpels.com

Ωστόσο προτεραιότητα της έκθεσης είναι η αφήγηση της ιστορίας. "Αναπτύσσουμε την τεχνική ανάλογα με την ιστορία. Πρώτα είναι η ιστορία. Στη συνέχεια πρέπει να βρούμε την ισορροπία μεταξύ της αισθητικής και του τεχνικά εφικτού. Και όταν κάνεις κάτι που δεν έχεις ξανακάνει ποτέ, βρίσκεις τεχνικές δυσκολίες. Οπότε τότε πρέπει να μιλήσουμε με τη δημιουργική ομάδα και αυτό θα επηρεάσει το σχέδιο. Ο σχεδιασμός βρίσκεται συνεχώς σε κίνηση μέχρι να βρούμε μια ιδέα που να μας ικανοποιεί τεχνικά", τονίζει ο Bernard

img-5095.jpg
Image source: vancleefarpels.com

Οι επισκέπτες θα έχουν τη δυνατότητα να παρακολουθήσουν επιδείξεις από τους τεχνίτες ωρολογοποιίας της Γενεύης και να μάθουν για τη μηχανική διαδικασία πίσω από κάθε ρολόι, ενώ θα μπορούν να λάβουν μέρος και σε διάφορα εργαστήρια που διοργανώνονται από τη σχολή L'École of Jewelry Arts της Van Cleef & Arpels.

Το εσωτερικό της έκθεσης επιτρέπει στους επισκέπτες να χαθούν σε ένα σκηνικό που μοιάζει με μαγεμένο δάσος, με έντονες art deco αναφορές που αποδεικνύουν τη σημαντική τους επίδραση στα ρολόγια και τα κοσμήματα του οίκου. Τα φύλλα από γυαλί και η πλούσια ποικιλία πράσινων, πορτοκαλί και μπλε αποχρώσεων δημιουργούν ένα απολαυστικό κουτί κοσμημάτων, το ιδανικό δηλαδή σκηνικό για την έκθεση, όπως αναφέρει και ο Bernard. 

img-5096.jpg
Image source: vancleefarpels.com

Ο τίτλος της έκθεσης, "Poetry of Time", αντικατοπτρίζει με μεγάλη ακρίβεια την προτίμηση για το εξαιρετικό. "Τι είναι η ποίηση;", αναρωτιέται ο Benard. "Προκαλεί ένα συναίσθημα ή μια συναισθηματική αντίδραση. Προσπαθούμε επίσης να προκαλέσουμε μια συναισθηματική αντίδραση, όχι μέσω των λέξεων, αλλά μέσω της ίδιας της δημιουργίας, και στη συνέχεια να ζωντανέψουμε αυτή τη δημιουργία".

Info: Η έκθεση "Poetry of Time" θα παρουσιαστεί από τις 26 Μαΐου έως τις 9 Ιουνίου στο Cromwell Place, Λονδίνο SW7.