fbpixel

Search icon
Search
Η Κατερίνα Στεφανίδη κατέκτησε το ασημένιο μετάλλιο στο Ευρωπαϊκό Πρωτάθλημα Στίβου στη Ρώμη
PEOPLE & MOMENTS

Η Κατερίνα Στεφανίδη κατέκτησε το ασημένιο μετάλλιο στο Ευρωπαϊκό Πρωτάθλημα Στίβου στη Ρώμη

Πραγματοποιώντας άλμα 4,73μ.


Η Κατερίνα Στεφανίδη κατέκτησε το δεύτερο μετάλλιο της φετινής διοργάνωσης για την Ελλάδα. Αυτήν τη φορά, η Ελληνίδα επικοντίστρια Κατερίνα Στεφανίδη ανέβηκε στη δεύτερη θέση του βάθρου στο Ευρωπαϊκό Πρωτάθλημα Στίβου, που διεξάγεται αυτές τις ημέρες στη Ρώμη. Πιο συγκεκριμένα, κατάφερε να κατακτήσει το ασημένιο μετάλλιο με άλμα στα 4,73μ., αφού προηγήθηκε τις προηγούμενες ημέρες ο Μίλτος Τεντόγλου με το χρυσό του μετάλλιο.

Η ίδια δήλωσε με δάκρυα στα μάτια: «Δωδέκατη φορά στο βάθρο σήμερα. Σίγουρα σε όλα τα ευρωπαϊκά μετάλλια ανοιχτού ήμουν με διαφορετικές αθλήτριες. Κατάφερα όλα αυτά τα χρόνια να είμαι εκεί και γύρω μου οι αθλήτριες να αλλάζουν. Το πίστευα πως μπορώ να πάρω μετάλλιο. Θεωρούσα πως μπορούσα να έχω μείνει στο 4,58μ. και να μην έχω μετάλλιο ή να κάνω και το παραπάνω. Είχα μια πίστη, ήξερα πως είμαι καλά. Φέτος βγήκε καλή προπόνηση. Το πρόβλημα με το πόδι παρουσιάστηκε τις τελευταίες ημέρες. Επίσης είναι ακόμη 10 Ιουνίου, είναι πολύ φυσιολογική πορεία που έχω φέτος».

stefanidi-scaled.webp


Από την πλευρά της, η Μόζερ πραγματοποίησε εθνικό ρεκόρ, ξεπερνώντας τα 4.78μ. Τα 4.73 πέρασε και η Κόντερι. Η δική μας επικοντίστρια μίλησε μεταξύ άλλων για τους επερχόμενους Ολυμπιακούς Αγώνες: «Το Ευρωπαϊκό ήταν λίγο νωρίς. Εμείς πολλές φορές ξεκινάμε τη σεζόν μας αρχές Ιουνίου. Παρόλα αυτά, εγώ είχα κάνει επίτηδες 2-3 αγώνες, που συνήθως τον Μάιο κάνω έναν, για να είμαστε προετοιμασμένοι εδώ. Χαίρομαι που τους είχα κάνει, γιατί δεν ξέρω αν θα είχα φτάσει σε αυτό το σημείο».

Και κάπως έτσι η Στεφανίδη έγινε η μεγαλύτερη σε ηλικία που κατακτά μετάλλιο στη συγκεκριμένη διοργάνωση σε ηλικία 34 ετών. Μιλώντας για τον ανταγωνισμό που επικρατεί στον χώρο του αθλητισμού, αλλά και για τον Μίλτο Τεντόγλου, είπε: «Δεν το ήξερα πως συνέβη αυτό και πως ο Μίλτος με έπιασε στον αριθμό των μεταλλίων. Ο Μίλτος βέβαια έχει σχεδόν όλα χρυσά. Καλό είναι όμως να το γνωρίζουμε και να υπάρχει κόντρα».

stefanidi-arthr.jpg


Η πρώτη της διεθνής εμπειρία ήταν στα 15 της όταν εκπροσώπησε την Ελλάδα το 2005 στο Παγκόσμιο Πρωτάθλημα Νέων στο Μαρακές όπου και κέρδισε με 4,30. Το 2007 στο Παγκόσμιο Νέων που έγινε στην Οστράβα έφτασε τη δεύτερη θέση με 4,25μ. Το 2008 κέρδισε το χάλκινο με 4,25μ στο Παγκόσμιο Πρωτάθλημα Νέων στο Μπίντγκοστς της Πολωνίας. Την ίδια χρονιά κέρδισε υποτροφία από το Πανεπιστήμιο Στάνφορντ και ξεκίνησε να αγωνίζεται με τους Στάνφορντ Κάρντιναλς.

Το 2011, ήταν δεύτερη στο Αμερικάνικο Πρωτάθλημα (NCAA) κλειστού στίβου, με 4,40. Την ίδια χρονιά υπερασπίστηκε τον τίτλο της στο Pac-10 με άλμα στα 4,28μ ενώ ήταν τρίτη στο Αμερικάνικο Πανεπιστημιακό Πρωτάθλημα Ανοικτού Στίβου (NCAA) με 4.40 μ. Ήταν δεύτερη στο Ευρωπαϊκό Πρωτάθλημα κάτω των 23 ετών στην Οστράβα και τρίτη στην Πανεπιστημιάδα του Σεντσέν στην Κίνα, με ισοφάριση του προσωπικού της ρεκόρ στα 4.45μ. Στη πρώτη της χρονιά σαν ενήλικας έφτασε την τρίτη θέση στο Αμερικάνικο πρωτάθλημα (NCAA) κλειστού στίβου (4.35). Το 2012 έγινε ξανά πρωταθλήτρια στο Pac-12, που έγινε στο Όρεγκον με επίδοση 4,48μ. Ένα μήνα αργότερα έγινε πρωταθλήτρια στο πανεπιστημιακό πρωτάθλημα στο Ντε Μόιν της Αϊόβα με 4.45μ. Το ρεκόρ της σαιζόν έγινε στο Λίβερμορ της Καλιφόρνια με 4,51μ και επιτεύχθηκε τον Ιούλιο του 2012, που είναι και το εθνικό ρεκόρ της Ελλάδος για κάτω των 23 ετών.

Η άκρως επιτυχημένη πορεία της συνεχίστηκε μέσα στα χρόνια, με την ίδια να βελτιώνεται διαρκώς. Πριν φτάσει στο σήμερα, το 2022 κατέκτησε το ασημένιο μετάλλιο στο Ευρωπαϊκό Πρωτάθλημα Στίβου στο Μόναχο, κάνοντας ρεκόρ με 4,75μ. και κατάφερε να γίνει η πρώτη Ελληνίδα αθλήτρια με τέσσερα μετάλλια στον στίβο σε μία διοργάνωση, αλλά και η πρώτη αθλήτρια στην ιστορία του επί κοντώ γενικότερα με τέσσερα μετάλλια στη συγκεκριμένη διοργάνωση.