Μια χώρα, η οποία κουβαλάει στο στο ιστορικό της εξήντα εννιά κυβερνήσεις από το 1946. Όμως, αυτή τη στιγμή τα δεδομένα αλλάζουν ταχέως τροχιά και αγγίζουν το ακροδεξιό πολιτικό σκηνικό, γεγονός που έχει να συμβεί από το τέλος του Β' Παγκοσμίου Πολέμου. Τα πρώτα exits polls αποκαλύπτουν την επικείμενη νίκη της Giorgia Meloni. Η αρχηγός του κόμματος "Fratelli d'Italia" («Αδέρφια της Ιταλίας») έχει συγκεντρώσει μέχρι στιγμής των 23,5% των ψήφων. Ταυτόχρονα, στη συμμαχία, την οποία έχει δημιουργήσει, o Matteo Salvin με το κόμμα του "Lega" έχει διεκδικήσει μέχρι στιγμής το 9,6% και ο Silvio Berlusconi με το "Forza Italia" το 7,8%. Και τα τρία κόμματα έχουν προβάδισμα, ώστε να εξασφαλίσουν πλειοψηφία σε Κοινοβούλιο και Γερουσία. Σύμφωνα με το "New York Post": "Περίπου 51 εκατομμύρια Ιταλοί είχαν δικαίωμα ψήφου, αν και η τελική συμμετοχή ήταν 64%, σύμφωνα με το υπουργείο Εσωτερικών, πολύ χαμηλότερη από το 73% που σημειώθηκε στις τελευταίες εκλογές του 2018".
Για την ίδια την Meloni, η κατάκτηση της ηγεσίας γράφει ιστορία, καθώς θα είναι η πρώτη γυναίκα πρωθυπουργός στο τιμόνι. Πέρα, όμως από το συγκεκριμένο κομμάτι, που ηχεί θετικά όσον αφορά την ισοτιμία στην πολιτική σκηνή μεταξύ των δύο φύλων, τα υπόλοιπα στοιχεία, τα οποία συνδέονται με την «γραμμή» της δεν συνοδεύονται από αισιόδοξα πρόσημα. Σύμφωνα με τις πληροφορίες του "npr": «Το κόμμα της έχει τις ρίζες του στο νεοφασιστικό κίνημα που αναδύθηκε από τα ερείπια του Β' Παγκοσμίου Πολέμου. Τα σύμβολα δείχνουν επίσης τη σύνδεσή του με αυτό το παρελθόν. Η σημαία του κόμματος περιλαμβάνει μια τρίχρωμη φλόγα που αποτελούσε σύμβολο του φασισμού στις αρχές του 20ού αιώνα. Η ίδια έχει αρνηθεί να αφαιρέσει τη φλόγα από το λογότυπο του κόμματος. Και πολλά μέλη του κόμματος έχουν δείξει μια συγγένεια με τον φασισμό και τους φασίστες ηγέτες του παρελθόντος. Μόλις την περασμένη εβδομάδα, το κόμμα έθεσε σε διαθεσιμότητα ένα μέλος του που διεκδικούσε το βουλευτικό αξίωμα, αφού μια ιταλική εφημερίδα αποκάλυψε ότι είχε δημοσιεύσει στο παρελθόν σχόλια που υποστήριζαν τον Αδόλφο Χίτλερ.»
Μετά τη νίκη της παράταξής της στις πρόωρες βουλευτικές εκλογές που διεξήχθησαν χθες Κυριακή στην Ιταλία, η ίδια τόνισε χαρακτηριστικά στο λόγο της: «Θα κυβερνήσουμε για όλους. Θα το κάνουμε με σκοπό να ενώσουμε τον λαό, να προαγάγουμε αυτά που τον ενώνουν μάλλον παρά αυτά που τον χωρίζουν». Σύμφωνα με το "New York Post": «Η ακροδεξιά στροφή θα μπορούσε να προκύψει, καθώς η Ευρώπη αντιμετωπίζει πολλαπλές κρίσεις, συμπεριλαμβανομένης της αντιμετώπισης της εισβολής της Ρωσίας στην Ουκρανία. Η Meloni έχει αποστασιοποιηθεί από τους ηγέτες του δακτυλίου για τη σταθερή υποστήριξή της στην Ουκρανία και την αποστολή όπλων εκεί για να πολεμήσει τη Ρωσία».
Αντικρουόμενες είναι και οι απόψεις προσώπων της διεθνούς πολιτικής σκηνής. Σύμφωνα με τον "ΣΚΑΪ"΅: «O ηγέτης του ισπανικού ακροδεξιού κόμματος, "Vox", Santiago Avaskal πανηγύρισε, δηλώνοντας: "Η Τζόρτζια Μελόνι «έδειξε τον δρόμο» προς μια Ευρώπη «υπερήφανη», «ελεύθερη», αποτελούμενη από «κυρίαρχα κράτη». Από την άλλη πλευρά, η πρόεδρος της Ευρωπαϊκής Επιτροπής, Ursula von der Leyen, υπενθύμισε προ ημερών πως η ΕΕ διαθέτει «εργαλεία» για να τιμωρεί κράτη που καταπατούν το κράτος δικαίου και τις κοινές αξίες.
Είναι γεγονός πως η ατμόσφαιρα είναι τεταμένη και η επιστροφή του συγκεκριμένου τύπου πολιτικής εξουσίας έχει προκαλέσει θύελλα αρνητικών αντιδράσεων στην Ευρώπη. Αναμένουμε τις επόμενες εξελίξεις.
Κεντρική φωτογραφία: Gregorio Borgia/AP