fbpixel

Search icon
Search
Η συγγραφέας, Λένα Διβάνη, μας αποκαλύπτει ποιο είναι το πιο σημαντικό πράγμα που της έχει διδάξει η ζωή
MAGAZINE

Η συγγραφέας, Λένα Διβάνη, μας αποκαλύπτει ποιο είναι το πιο σημαντικό πράγμα που της έχει διδάξει η ζωή

Με όχημα τις λέξεις φωτίζει με την πένα της την ανθρώπινη πλευρά της ελληνικής ιστορίας


Κα Διβάνη, πώς και πότε γεννήθηκε στο μυαλό σας η ιδέα της συγγραφής του βιβλίου «Ζευγάρια που έγραψαν την ιστορία της Ελλάδας»; Η ιδέα πρωτογεννήθηκε σε μια αίθουσα της Νομικής Σχολής, όπου διδάσκω Ιστορία. Τα παιδιά μας είναι υποψήφιοι δικηγόροι και δικαστές, προφανώς δεν έχουν ιδιαίτερο ενδιαφέρον για την Ιστορία, την οποία, άλλωστε, σιχαίνονται συνήθως από το Λύκειο. Παιδευόμουν, λοιπόν, καιρό να τους ζωηρέψω το ενδιαφέρον, να τους πείσω ότι οι πρωταγωνιστές της Ιστορίας είναι κι αυτοί άνθρωποι με σάρκα και οστά και πάθη και λάθη. Και τότε κατάλαβα πως πρέπει να φωτίζω μέσα στην τάξη αυτήν την ανθρώπινη πλευρά τους, για να κατανοήσουν τη δημόσια δράση τους. Γιατί ο Καποδίστριας λ.χ. ήταν τόσο άτεγκτος και προχωρούσε στην εφαρμογή του προγράμματός του, παρόλο που ήξερε πως θα τον δολοφονήσουν; Γιατί έτσι ήταν ως άνθρωπος. Ακέραιος, με αίσθημα ευθύνης. Όπως φέρθηκε στην αγαπημένη του, έτσι αντιμετώπισε και την αποστολή του στην Ελλάδα.

Αλήθεια, γιατί ζευγάρια; Ποιοι λόγοι σας οδήγησαν να επιλέξετε τον κοινό βίο; Γιατί πιστεύω ακράδαντα ότι κανένας δε μας ξέρει καλύτερα από το ζευγάρι μας - ούτε η μάνα μας η ίδια! Η σχέση του ζευγαριού είναι μοναδική, γιατί εμπεριέχει και ψυχή και σώμα. Εκεί εκτιθέμεθα αναγκαστικά ολοκληρωτικά, τίποτα δεν μπορούμε να κρύψουμε.

dib2.jpg

Για ποιο ζευγάρι ανακαλύψατε κάτι που πραγματικά σας εξέπληξε; Η πιο άγνωστη πτυχή για μένα ήταν η πολύ στενή σχέση του Χαρίλαου Τρικούπη με την αδερφή του, Σοφία, η μόνη αδερφική σχέση που συμπεριλάβαμε στο βιβλίο και τη σειρά. Τα παιδιά αυτά είχαν τραυματιστεί νωρίς από την απώλεια της αδερφής τους, γεγονός που σόκαρε όλη την οικογένεια πάρα πολύ σκληρά και τους άφησε σημάδια τεράστια.

Το βιβλίο ενέπνευσε και τη δημιουργία της σειράς ντοκιμαντέρ «Ζευγάρια Που Έγραψαν Ιστορία», που προβλήθηκε σε συνδρομητικό κανάλι. Αντιμετωπίσατε δυσκολίες κατά την τηλεοπτική του μεταφορά; Όχι, το αντίθετο μάλιστα! Ήταν μια υπέροχη δημιουργική διαδικασία από μια ομάδα φίλων, που μας έκανε να δουλεύουμε ασταμάτητα, χωρίς να νιώθουμε την κούραση. Στο τέλος, στο τελευταίο γύρισμα, είπαμε όλοι συγκινημένοι πως ήταν μία από τις πιο απαιτητικές, αλλά και γοητευτικές, χρονιές της ζωής μας!

Με την ευκαιρία που μιλάμε για σειρές, ποια είναι η δική σας αγαπημένη και γιατί; Η αγαπημένη μου σειρά όλων των εποχών είναι το “Six Feet Under”, η ιστορία μιας οικογένειας νεκροθαφτών. Είχε πέντε κύκλους, ο ένας καλύτερος από τον άλλον. Ευρηματική πλοκή, αστραφτεροί χαρακτήρες, έξοχοι ηθοποιοί. Τη ζηλεύω!

Κάτι άλλο που αγαπάτε πολύ είναι τα ταξίδια. Το προηγούμενο βιβλίο σας, μάλιστα, ήταν αφιερωμένο σ’ αυτά και στις εμπειρίες που αποκομίσατε. Τι θα λέγατε ότι είναι το ταξίδι για εσάς; Αχ, ξύνετε πληγές τώρα… Ο κορωνοϊός με ανάγκασε να ματαιώσω δύο ταξίδια, ένα στην Ιορδανία κι ένα στην Αμερική. Το ταξίδι είναι ο πιο αποτελεσματικός τρόπος να διασκεδάσω με τους ανθρώπους που αγαπάω, να μάθω, να εξελιχθώ ως άνθρωπος. Το μοναδικό πανεπιστήμιο που έχουμε αφού τελειώσουμε το πανεπιστήμιο!

Ποιο ταξίδι σας ξεχωρίζετε; Στην καρδιά μου ξεχωριστή θέση έχει το πρώτο ταξίδι που έκανα, 19 χρόνων φοιτήτρια. Εγώ, ο καλός μου κι ένα φιλικό μας ζευγαράκι γυρίσαμε όλη την Ευρώπη, άφραγκοι, αλλά αποφασισμένοι. Κοιμηθήκαμε στις πιο βρομερές φοιτητικές εστίες, χάσαμε επτά κιλά ο καθένας από την αφαγία, αλλά γυρίσαμε με τα μάτια γεμάτα θαύματα!

Ποιο είναι το πιο σημαντικό πράγμα που σας έχει διδάξει η ζωή μέχρι σήμερα; Ότι κανείς δε γεννιέται τίποτα, όλοι γινόμαστε οι άνθρωποι που γινόμαστε μέσα από την αδιάκοπη διάδρασή μας με την οικογένεια, το σχολείο, την κοινωνία, την εποχή μας.

dib.jpg

Τι νιώθετε ότι κερδίσατε με το πέρασμα των χρόνων; Αντοχή κέρδισα. Ξέρω τώρα πως ό,τι ανεβαίνει κατεβαίνει, πως το φως διαδέχεται το σκοτάδι και δεν απελπίζομαι εύκολα. Τραβάω στην ανηφόρα, αντέχω στα δύσκολα!

Τελικά, τα λάθη μάς καθορίζουν περισσότερο από τις επιτυχίες; Εννοείται! Όπως λέει και ο Σοπενάουερ «τις χαρές και τις επιτυχίες μας τις ξεχνάμε σύντομα, τις θεωρούμε κάπως αυτονόητες. Τη δυστυχία και τα πλήγματα, όμως, αδύνατον να τα λησμονήσουμε. Αυτά μας καθορίζουν, μας διδάσκουν ή μας καταστρέφουν».

Info

Το βιβλίο «Ζευγάρια που έγραψαν την ιστορία της Ελλάδας» κυκλοφορεί από τις εκδόσεις Πατάκη. Η σειρά ντοκιμαντέρ «Ζευγάρια Που Έγραψαν Ιστορία» είναι μία παραγωγή της Cosmote TV.

Κεντρική Φωτογραφία: Από ταξίδι στην Κούβα, προσωπικό αρχείο της συγγραφέως.

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΟΛΟ ΤΟ ΚΕΙΜΕΝΟ ΣΤΟ ΤΕΥΧΟΣ GLOW 159 ΙΟΥΝΙΟΣ 2020