Ο Δημήτρης Δασκαλόπουλος ανακοίνωσε την Δωρεά ενός μεγάλου μέρους της Συλλογής έργων σύγχρονης τέχνης του σε 4 διακεκριμένα δημόσια ιδρύματα στην Αθήνα, Σικάγο, Νέα Υόρκη και Ηνωμένο Βασίλειο, μετατρέποντας έτσι μια ιδιωτική συλλογή σε δημόσιο αγαθό. Περισσότερα από 350 έργα από 142 καλλιτέχνες, εκ των οποίων 140 προορίζονται για το ΕΜΣΤ, περίπου 100 σε κοινή δωρεά στα Guggenheim και MCA Chicago και 110 για την Tate.
Ένα μεγάλο σύνολο σημαντικών έργων σύγχρονης τέχνης δωρίζεται σε 4 μουσεία 3 χωρών σε 2 ηπείρους και δημιουργεί ένα πρωτοποριακό πλέγμα συνεργιών.
Η Συλλογή αποτελεί ένα ευρύ σύνολο έργων από κορυφαίους καλλιτέχνες της διεθνούς εικαστικής σκηνής των τελευταίων τεσσάρων δεκαετιών, οι οποίοι διέπλασαν και εξακολουθούν να διαπλάθουν τις επόμενες καλλιτεχνικές γενιές. Τα έργα της αντικατοπτρίζουν τους καίριους προβληματισμούς της τέχνης και ταυτόχρονα αφορούν οικουμενικά, αρχέγονα και διαχρονικά θέματα, όπως η ανθρώπινη οντότητα ως πηγή δημιουργίας, αλλά και ως πεδίο υπαρξιακής, κοινωνικής και ιδεολογικής πάλης.
The Artists
Σε αυτήν περιλαμβάνονται σημαντικοί καλλιτέχνες όπως: Marina Abramović, Kutluğ Ataman, Matthew Barney, Louise Bourgeois, Βλάσης Κανιάρης, Helen Chadwick, Paul Chan, Bruce Conner, Abraham Cruzvillegas, Robert Gober, David Hammons, Mona Hatoum, Isaac Julien, Γιάννης Κουνέλλης, Στάθης Λογοθέτης, Sarah Lucas, Paul McCarthy, Steve McQueen, Ana Mendieta, Marisa Merz, Annette Messager, Wangechi Mutu, Ernesto Neto, Rivane Neuenschwander, Cornelia Parker, Pipilotti Rist, Dieter Roth, Doris Salcedo, Kiki Smith, Paul Thek.
Τhe Collection
Μέσω της Συλλογής, ο δημιουργός της, ∆ημήτρης ∆ασκαλόπουλος, λειτούργησε για σχεδόν 30 χρόνια ως θεματοφύλακας των ιδεών και της ανθρώπινης δημιουργικότητας, έχοντας ως βασικό μέλημα τη διάχυση των μηνυμάτων της τέχνης σε όσο το δυνατόν περισσότερους αποδέκτες, λόγω της βαθιάς πεποίθησής του ότι η τελευταία έχει την ικανότητα να εμπνέει τους ανθρώπους και να κεντρίζει τη συλλογική συνείδηση. Στην προσπάθεια αυτή να μεταφέρει τον θαυμασμό του, o ίδιος, σε όλο το διάστημα της ενασχόλησής του μαζί της, στήριξε ενεργά με προσωπική και οικονομική συνεισφορά πολλά μουσεία, εκθέσεις και καλλιτεχνικές πρωτοβουλίες ανά τον κόσμο. Συγχρόνως, διατήρησε ανοιχτή πολιτική δανεισμού των έργων της Συλλογής, ενώ δημιούργησε τον ΝΕΟΝ που ασχολείται με την προαγωγή της σύγχρονης τέχνης στο κοινό της Ελλάδας.
Με χρονική αφετηρία το 1994, η Συλλογή αποτελεί σήμερα ένα ευρύ σύνολο έργων σύγχρονης τέχνης από κορυφαίους καλλιτέχνες της διεθνούς και ελληνικής εικαστικής σκηνής. Η εσωτερική πυξίδα της Συλλογής είναι στραμμένη προς τον ορίζοντα της ανθρώπινης κατάστασης, αυτού του στοιχειακού, αρχέγονου και διαχρονικού ζητήματος. Παρότι τα έργα που την απαρτίζουν ανήκουν χρονολογικά στις τελευταίες δεκαετίες, ο προσανατολισμός της αυτός την κρατά μακριά από τις εφήμερες αισθητικές ή κοινωνικές τάσεις του παρόντος. Κεντρική θέση σε αυτή κατέχουν οι εγκαταστάσεις και τα γλυπτά μεγάλων διαστάσεων, αλλά και το σχέδιο, το κολάζ, ο κινηματογράφος και το βίντεο.
Talking about it...
Αποτελεί, λοιπόν, τη φυσική εξέλιξη αυτής της νοοτροπίας και αυτού του τρόπου δράσης η απόφαση για δωρεά του μεγαλύτερου μέρους της Συλλογής σε δημόσιους οργανισμούς, δηλαδή σε μεγάλα μουσεία σύγχρονης τέχνης ανά τον κόσμο. Όπως υποστηρίζει ο ∆ημήτρης ∆ασκαλόπουλος, «Θεωρώ ότι ο συλλέκτης έχει ευθύνη απέναντι στα έργα της συλλογής του και τους καλλιτέχνες: έχει την ηθική υποχρέωση να φροντίζει για το μέλλον της συλλογής του με την ίδια έγνοια και προσοχή που επένδυσε για τη δημιουργία της. Η τέχνη αποκτά νόημα και επιρροή μόνο μέσα από τη συνδιαλλαγή της με το κοινό. Γι’ αυτό η τέχνη περισσότερο από ιδιοκτήτες, χρειάζεται κοινωνούς. Αυτό το σκεπτικό με οδήγησε στην απόφαση να δωρίσω το μεγαλύτερο μέρος της συλλογής μου σε σημαντικά μουσεία σύγχρονης τέχνης. Μέσω της δωρεάς, τα έργα θα είναι προσβάσιμα στο ευρύ κοινό, θα έχουν την απαραίτητη φροντίδα ώστε να διατηρηθούν για τις μελλοντικές γενιές και θα παραμείνουν σε διάλογο με την τέχνη του μέλλοντος».
Η ∆ρ. Λίνα Μενδώνη, υπουργός Πολιτισμού και Αθλητισμού, δήλωσε σχετικά: «Η Αθήνα, μετά από δεκαετίες αναμονής, εγκαινίασε πριν δύο χρόνια τη λειτουργία του δικού της Μουσείου Σύγχρονης Τέχνης, πληρώνοντας ένα μεγάλο κενό στις μουσειακές της υποδομές. Σήμερα, το ΕΜΣΤ υποδέχεται τη μοναδική δωρεά του ∆ημήτρη ∆ασκαλόπουλου, ενός συλλέκτη με βαθιά γνώση και αγάπη για την Τέχνη. Μια δωρεά δεκάδων έργων, η οποία όχι απλώς ενισχύει ουσιαστικά τις συλλογές του ΕΜΣΤ, αλλά του δίνει την ώθηση και το πλεονέκτημα να καθίσταται συνομιλητής σημαντικών ανάλογων κορυφαίων μουσείων διεθνώς, να μπορεί να δρομολογεί μαζί τους πολύτιμες συνέργειες και συνεργασίες. Έτσι, η προσφορά του δωρητή δεν αφορά μόνον στο Μουσείο και στον χώρο του Πολιτισμού. Αφορά στην ίδια την πρωτεύουσα, καθώς ενισχύει εμμέσως την ανταγωνιστικότητα των παρεχόμενων πολιτιστικών υπηρεσιών της.»
Ο Richard Armstrong, ∆ιευθυντής του Μουσείου και Ιδρύματος Solomon R. Guggenheim υποστήριξε: «Στη διάρκεια της διακεκριμένης φιλανθρωπικής του σταδιοδρομίας, ο ∆ημήτρης ∆ασκαλόπουλος έχει επιδείξει μια βαθιά πίστη στη δύναμη της τέχνης να διευρύνει τη συλλογική φαντασία και να θίγει θεμελιώδη ερωτήματα της σύγχρονης ζωής. Η πεποίθησή του ότι η ανθρώπινη δημιουργικότητα μπορεί να ενδυναμώσει τη ζωή των πολιτών και πρέπει να είναι προσβάσιμη σε όλους, είναι το θεμέλιο τόσο για την πρωτοπόρα δουλειά του με τον ΝΕΟΝ όσο και για τη θητεία του ως trustee του Μουσείου Guggenheim.»
Η ∆ρ. Maria Balshaw CBE, ∆ιευθύντρια της Tate, από την άλλη είπε: «Αυτή η δωρεά είναι μια πράξη εξαιρετικής γενναιοδωρίας από τον ∆ημήτρη ∆ασκαλόπουλο και σηματοδοτεί μια ιδιαίτερη στιγμή για την συλλογή της Tate. Όχι μόνο γιατί περιλαμβάνει έναν μεγάλο αριθμό έργων, αλλά επίσης λόγω του διαμετρήματος των καλλιτεχνών, από την Louise Bourgeois στον David Hammons και τη Mona Hatoum. Η συλλογή της Tate είναι μια δημόσια συλλογή, ανήκει και απευθύνεται στο κοινό, και αυτά τα έργα, μέσω των τεσσάρων γκαλερί μας, θα φτάσουν σε εκατομμύρια επισκέπτες σήμερα και στις επόμενες γενιές. Επιπλέον, η συλλογή μας είναι ένα αγαθό απ’ όπου μπορούν να αντλήσουν άλλα μουσεία, επιτρέποντάς μας να επικοινωνούμε κάθε χρόνο με ακόμα περισσότερους ανθρώπους στο Ηνωμένο Βασίλειο και όλο τον κόσμο».
Για περισσότερες πληροφορίες σχετικά με τη ∆ωρεά της Συλλογής ∆.∆ασκαλόπουλου: www.ddcollection.org/gr/h-dwrea
Κεντρική φωτογραφία: Από αριστερά: Πρωθυπουργός Κυριάκος Μητσοτάκης, Madeleine Grynsztejn, Διευθύντρια Pritzker του Μουσείου Σύγχρονης Τέχνης του Σικάγο, Κατερίνα Γρέγου, Καλλιτεχνική Διευθύντρια του Εθνικού Μουσείου Σύγχρονης Τέχνης (ΕΜΣΤ), Δημήτρης Δασκαλόπουλος, Δρ. Maria Balshaw CBE, Διευθύντρια της Tate, Richard Armstrong, Διευθυντής του Μουσείου και Ιδρύματος Solomon R. Guggenheim