Η Warner Music Group (WMG) συνεργάζεται με το ίδρυμα κληρονομιάς της Édith Piaf για την παραγωγή μιας βιογραφικής ταινίας μεγάλου μήκους, με τίτλο Edith, όπως αναφέρει το Variety. Η τεχνητή νοημοσύνη έχει εκπαιδευτεί να αναπαράγει τη φωνή της μεγάλης τραγουδίστριας, αφού πρώτα έχει τροφοδοτηθεί με εκατοντάδες αποσπάσματα φωνής και με την WMG να υπόσχεται ότι η αναδημιουργία που θα προκύψει θα «ενισχύσει περαιτέρω την αυθεντικότητα και τον συναισθηματικό αντίκτυπο της ιστορίας της.»
Επιπλέον, animation θα χρησιμοποιηθεί για να προσφέρει «μια σύγχρονη εκδοχή» της ιστορίας της τραγουδίστριας του εμβληματικού La Vie en Rose, «ενώ η ενσωμάτωση αρχειακού υλικού, σκηνικών και τηλεοπτικών παραστάσεων, προσωπικού υλικού και τηλεοπτικών συνεντεύξεων θα προσφέρει στο κοινό μια αυθεντική ματιά στις σημαντικές στιγμές της ζωής της Piaf.» Θα χρησιμοποιηθούν επίσης οι αυθεντικές ερμηνείες της Γαλλίδας τραγουδίστριας, χωρίς να έχει ανακοινωθεί ακόμα αν η τεχνολογία AI θα χρησιμοποιηθεί για την ανάπτυξη νέας μουσικής.
Η ταινία βρίσκεται στο στάδιο του proof-of-concept, με την WMG να συνεργάζεται με την εταιρεία παραγωγής Seriously Happy για την περαιτέρω ανάπτυξή της. Η Julie Veille, σκηνοθέτης γαλλικών ντοκιμαντέρ για την Diana Ross, τον Sting και τον Stevie Wonder, βρίσκεται πίσω από το επικείμενο concpet. «Κατά τη δημιουργία της ταινίας, αναρωτιόμασταν συνεχώς: "Αν η Édith ήταν ακόμα μαζί μας, ποια μηνύματα θα ήθελε να μεταφέρει στις νεότερες γενιές;"», ανέφερε σε δήλωσή της.
«Η ιστορία της είναι μια ιστορία απίστευτης ανθεκτικότητας, που ξεπερνάει τους αγώνες και αψηφά τα κοινωνικά πρότυπα για να πετύχει το μεγαλείο - και είναι τόσο επίκαιρη τώρα όσο και τότε. Στόχος μας είναι να αξιοποιήσουμε τις τελευταίες εξελίξεις στο animation και την τεχνολογία για να μεταφέρουμε τη διαχρονική ιστορία της στο κοινό όλων των ηλικιών.»
Οι εκτελεστές της περιουσίας της Piaf, Catherine Glavas και Christie Laume, δήλωσαν: «Ήταν μια ξεχωριστή και συγκινητική εμπειρία να μπορούμε να ακούσουμε ξανά τη φωνή της Édith - η τεχνολογία μας έκανε να νιώθουμε σαν να ήμασταν στο δωμάτιο μαζί της. Τα κινούμενα σχέδια είναι πανέμορφα και μέσω αυτής της ταινίας θα μπορέσουμε να δείξουμε την πραγματική πλευρά της Édith - τη χαρούμενη προσωπικότητά της, το χιούμορ της και το ακλόνητο πνεύμα της.»
Δεν είναι η πρώτη φορά που ένας καλλιτέχνης, ο οποίος έχει φύγει επιστρέφει απροσδόκητα ως αφηγητής: το 2022, η φωνή του Andy Warhol αναδημιουργήθηκε μέσω AI για το ντοκιμαντέρ του Netflix, "The Andy Warhol Diaries". Οι καταχωρήσεις του ημερολογίου του διαβάστηκαν από τον ηθοποιό Bill Irwin και στη συνέχεια μεταμορφώθηκαν στη φωνή του Warhol χρησιμοποιώντας το πρόγραμμα λογισμικού AI Resemble, με αποτέλεσμα να δημιουργηθεί μια φαντασίωση του 21ου αιώνα της ρομποτικής εκδοχής του εαυτού του που έφτιαξε ο ίδιος ο καλλιτέχνης το 1982.
Ο ηθοποιός Edward Herrmann έγινε διάσημος αφηγητής audiobooks παράλληλα με ρόλους στον κινηματογράφο και την τηλεόραση, όπως το Annie και το Gilmore Girls, και μετά τον θάνατό του το 2014, η τεχνητή νοημοσύνη χρησιμοποιήθηκε για να αναδημιουργήσει τη φωνή του και να του επιτρέψει να αφηγείται νεοεκδοθέντα ακουστικά βιβλία. Ο γιος του δήλωσε για την τεχνολογία της εταιρείας DeepZen με έδρα το Λονδίνο ως «έναν καταπληκτικό τρόπο για να συνεχίσουμε την κληρονομιά του.»