fbpixel

Search icon
Search
Η director της Nitra Gallery, Αλίκη Τσιρλιάγκου, μας δείχνει βήμα-βήμα πώς να δημιουργήσουμε το τέλειο gallery wall στο σπίτι
INTERIORS

Η director της Nitra Gallery, Αλίκη Τσιρλιάγκου, μας δείχνει βήμα-βήμα πώς να δημιουργήσουμε το τέλειο gallery wall στο σπίτι

Mοναδικές συμβουλές που μπορείτε να ακολουθήσετε για να φέρετε την άνοιξη στον χώρο σας


Η περίοδος της καραντίνας μας έφερε αντιμέτωπους με πολλά πράγματα. Όπως για παράδειγμα, με αυτούς τους… αμήχανους λευκούς τοίχους που πάντα μας ενοχλούσαν. Το κενό πάνω από τον καναπέ, στην τραπεζαρία, στον διάδρομο ή τις σκάλες –όλοι έχουν ένα τέτοιο τοίχο που θα επιθυμούσαν να γεμίσουν εύκολα, γρήγορα και on a bugdet.

Σε κάθε περίπτωση τίποτα δεν είναι τόσο πιο απλό, εύκολο, γρήγορο, αποτελεσματικό και οικονομικό όσο ένα gallery wall. Μια σύνθεση μικρότερων έργων δηλαδή, που αντιμετωπίζεται ως ένα installation. Το gallery wall απαρτίζεται από διαφορετικής φύσης και προέλευσης «έργα» -φωτογραφίες, prints, μικρότερα αυθεντικά έργα, αναμνηστικά, που επιλέξαμε να κορνιζάρουμε. Μικρά έργα τέχνης που έχουμε αγαπήσει κατά καιρούς, αλλά και με κομμάτια της δικής μας ζωής –όλα σε ένα επιμελημένο και fun αποτέλεσμα. Αυτό είναι που το κάνει τόσο γοητευτικό, η προσωπική «πινελιά» που δίνει το δικό μας αποτύπωμα. Αν βλέποντας τη βιβλιοθήκη κάποιου καταλαβαίνεις τον άνθρωπο, μέσα από το gallery wall τον γνωρίζεις. Αφού είναι τόσο σπουδαίο και δημοφιλές, γιατί δεν το βλέπουμε συχνά; Ο λόγος είναι γιατί ο περισσότερος κόσμος αντιμετωπίζει δυσκολία στη δημιουργία του και για αυτό μας ζητάνε συχνά στη Nitra Gallery να τους βοηθήσουμε στον σχεδιασμό και την υλοποίηση.

Εδώ, λοιπόν, θα δώσουμε όλες τις οδηγίες για το ομορφότερο και απλούστερο gallery wall ακολουθώντας κάποιους απλούς κανόνες. Στη συνέχεια μπορεί κανείς να πειραματιστεί με παραλλαγές.

Και να θυμάστε: Δεν υπάρχει σωστό και λάθος, γιατί το κάθε gallery wall είναι μοναδικό!

1. Mix and Μatch & βασικές οδηγίες τοποθέτησης του gallery wall

1glow-gallerywall-selection-gallery-wall-8YYje.jpg
Χαρακτηριστικό: έργα μικρότερης διάστασης με διαφορετικές κορνίζες. Δυσκολία: 2/5

Συγκεντρώνουμε τα έργα: Χρησιμοποιούμε κορνίζες, φωτογραφίες, δημιουργίες που ήδη έχουμε, αναμνηστικά τοποθετημένα σε κορνίζες. Η δύναμη του mix and match κρύβεται στην πολυσυλλεκτικότητά του και για αυτό είναι και το πιο fun από όλα: διαφορετικές κορνίζες, υφές, ποιότητα και ύφος του κάθε «έργου» που συμμετέχει. Αν έχετε λοιπόν μικρά έργα που μόνα τους σας φαίνονται πολύ... «λίγα» ή όχι πολύ της αισθητικής σας, μια τέτοια λύση είναι ιδανική.

Στο πάτωμα! Συγκεντρώσατε τα έργα, αλλά ποιο θα μπει δίπλα σε ποιο; Ο καλύτερος τρόπος για να αποκτήσετε εικόνα και να κάνετε τις κατάλληλες αλλαγές είναι να τα τοποθετήσετε στο πάτωμα. Έτσι θα μπορέσετε να πραγματοποιήσετε τις αλλαγές, να προσθέσετε, να αφαιρέσετε και παρόλα αυτά, να έχετε μια συνολική εικόνα. Βγάλτε μια φωτογραφία στο τελικό αποτέλεσμα, θα σας χρειαστεί αργότερα.

Αφήστε το σφυρί και πάρτε χαρτί & ψαλίδι. Καταλήξαμε στη σύνθεση των έργων, στο πώς θα μοιάζει. Τώρα πρέπει να εστιάσουμε στις λεπτομέρειες –τι απόσταση θα έχουν μεταξύ τους; Πόσο ψηλά θα είναι; Για να μη γεμίσουμε τον τοίχο τρύπες, παίρνουμε χαρτί (οτιδήποτε σε διαφορετικό χρώμα από τον τοίχο λειτουργεί: εφημερίδα, κραφτ, περιτύλιγμα). Τοποθετούμε επάνω στο χαρτί ανάποδα την κορνίζα, σχηματίζουμε με ένα μολύβι το περίγραμμα και στη συνέχεια το κόβουμε. Δεν ξεχνούμε να σημειώσουμε με ένα μολύβι ποιο απόκομμα αντιστοιχεί σε ποιο έργο. 

tea-party.jpg

Κολλήστε το πρώτα. Παίρνουμε χαρτοταινία (το σελοτέιπ θα αφήσει σημάδι στον τοίχο σας) και κολλάμε τα αποκόμματα στον τοίχο σε μία αντίστοιχη διάταξη με αυτήν που είχαμε δημιουργήσει στο πάτωμα (η βοήθεια της σύνθεσης εδώ θα σας λύσει τα χέρια).

Πού θα μπει το καρφί; Σε κάθε κορνίζα το σημείο στήριξης είναι σε διαφορετικό ύψος και άρα το καρφί μπαίνει σε διαφορετικό ύψος. Μετρήστε με τον χάρακα τις αποστάσεις και τώρα σημειώστε το σημείο με ένα μολυβάκι πάνω στο αντίστοιχο απόκομμα. Μετράμε τη μέση της κορνίζας στην οριζόντια διάταξη και κατεβαίνουμε όσα εκατοστά κάτω όσο είναι το σημείο στήριξης. 

Ώρα για το σφυρί! Ποιος θα φανταζόταν ότι θα νιώθαμε τόση αυτοπεποίθηση με το σφυρί στο χέρι. Όμως τώρα είμαστε έτοιμοι! Χτυπάμε τα καρφιά στα σημεία που έχουμε ορίσει ανά κορνίζα. Εδώ μία βασική συμβουλή –τα καρφιά που θα χρησιμοποιήσετε για τα μικρά αυτά έργα να είναι ψιλά! Είναι κρίμα να καταστρέψετε τον τοίχο σας με χοντρά καρφιά που δε χρειάζονται. 

5glow-gallerywall-done1-1E9AC.jpg

Ώρα για τα έργα! Αφότου καρφώσουμε τα καρφιά, αφαιρούμε τα χαρτιά και τοποθετούμε τα έργα! Τελευταίες διορθώσεις και... Voila!

Δείτε το αντίστοιχο making of video:

    Ερώτηση κλειδί

    Πόση απόσταση αφήνουμε ανάμεσα στις κορνίζες; Σημασία δεν έχει το «πόσο», αρκεί να διατηρήσετε μια ομοιομορφία και ένα μοτίβο ανάμεσα σε όλα τα έργα στον οριζόντιο και κάθετο άξονα. Ο τρόπος για να το εφαρμόσετε έχει δύο εναλλακτικές. Να το δείτε «με το μάτι», ή να κρατήσετε παντού ίδιες αποστάσεις με τη βοήθεια ενός μέτρου ή χάρακα. Σας συστήνω να κάνετε το δεύτερο. Η δύναμη του αποτελέσματος είναι στη λεπτομέρεια και τίποτα δεν είναι ωραιότερο από έναν φροντισμένο τοίχο, που διατηρεί ένα μοτίβο σε όλα του τα στοιχεία.

    2. Το τέλειο παραλληλόγραμμο

    2glow-gallerywall-to-teleio-parallhlepipedo-YcCVo.jpg
    Χαρακτηριστικό: ίδιες κορνίζες, ίδιου μεγέθους σε τέλεια τοποθέτηση, φορμαλιστικό. Δυσκολία: 4/5
    • Τι χρειάζεστε: Ίδιες κορνίζες, ίδιου μεγέθους. 
    • Τι υλικό: Το επιλεγμένο υλικό θα πρέπει να είναι ίδιου ύφους και χρωματικής παλέτας. Δημοφιλή παραδείγματα είναι οι ασπρόμαυρες φωτογραφίες και οι γεωμετρικές λεπτομέρειες ή μικρότερα ζωγραφικά έργα του ίδιου καλλιτέχνη. 
    • Τοποθέτηση: Η επιτυχία αυτού του μοντέλου βασίζεται όχι τόσο στο επιλεγμένο υλικό, όσο στην τέλεια τοποθέτησή του -τέλειες αποστάσεις κι ευθείες.
    • Για πού συστήνεται: Για μεγάλους τοίχους κυρίως σε τραπεζαρία, σαλόνι ή και κρεβατοκάμαρα.
    • Ποια είναι η παγίδα: Δώστε έξτρα έμφαση στην τοποθέτηση και τις αποστάσεις. Το εντυπωσιακό αποτέλεσμα που προσφέρει η σύνθεση αυτή βασίζεται στην τοποθέτηση του. Ιδανικά ζητήστε κάποιον ειδικό να σας βοηθήσει.

    3. Παίζοντας με τη γεωμετρία

    3paizontas-me-th-gewmetria-8zHB4.jpg
    Χαρακτηριστικό: ίδιες κορνίζες, διαφορετικού μεγέθους. Δυσκολία: 3/5
    • Τι χρειάζεστε: Επιλέξτε ίδιες κορνίζες, διαφορετικού μεγέθους (Μη σας απασχολεί το πόσο περιθώριο αφήνουν εσωτερικά για το θέμα που φιλοξενούν).
    • Τι υλικό: Καλό είναι να μην επιλέξετε πολύ αντικρουόμενης αισθητικής υλικό, καθώς μετά θα «κλωτσάει».
    • Τοποθέτηση: Το σκεπτικό εδώ είναι ότι υπάρχει ένα γεωμετρικό σχήμα που επαναλαμβάνεται νοητά σε διαφορετικά μεγέθη. Άρα κάντε μικρά γκρουπάκια έργων, που να δημιουργούν το σχήμα αυτό και τοποθετήστε τα το ένα δίπλα στο άλλο.
    • Για πού συστήνεται: ιδανική επιλογή για τοίχο σκάλας ή διαδρόμου καθώς δημιουργεί μια διαδρομή στον χώρο.
    • Ποια είναι η παγίδα: Η τήρηση των αποστάσεων και εδώ παίζει σημαντικό ρόλο.

    4. Σε Frame

    4glow-gallerywall-panw-se-frame-Y55hY.jpg
    Χαρακτηριστικό: ένα ράφι για κορνίζες. Δυσκολία: 1/5

    Σας κούρασε όλο αυτό το μέτρημα; Θέλετε κάτι πιο απλό που δημιουργεί μια αίσθηση χαλαρότητας στον χώρο; Αυτή η λύση είναι για εσάς.

    • Τι χρειάζεστε: Στενά ράφια κορνίζας (θα βρείτε σε μεγάλα καταστήματα επίπλων). Ούτε καρφιά, ούτε αγωνία. Κορνίζες, διαφορετικές σε ύφος και μέγεθος. Το αποτέλεσμα θα δείξει ακόμη καλύτερα αν οι κορνίζες έχουν μεγάλη απόκλιση στα μεγέθη.
    • Tι υλικό: Ό,τι υλικό θέλετε, όσο πιο διαφορετικό τόσο καλύτερα
    • Τοποθέτηση: Τοποθετείτε το ράφι και από εκεί και πέρα μπορείτε να συμπληρώνετε και να αλλάζετε το υλικό, ανάλογα με τη διάθεσή σας!
    • Για πού συστήνεται: Iδανική επιλογή για πάνω από καναπέ, ή πάνω από χαμηλά έπιπλα.

    Oι εναλλακτικές σχεδιασμού είναι ατελείωτες και μη διστάσετε να πειραματιστείτε. Ένα σπίτι με έργα τέχνης, με προσωπικά ενθύμια και φωτογραφίες στους τοίχους δημιουργεί μια ζεστασιά που είναι αναντικατάστατη... Η κορνίζα είναι το παράθυρο που επιλέγουμε για τους τοίχους μας -τι πιο ωραίο από το να έχετε «θέα» σε όσα σας είναι σημαντικά!