fbpixel

Search icon
Search
Greece in USA: Μια φανταστική πλατφόρμα προωθεί τον ελληνικό πολιτισμό στη Νέα Υόρκη
#GREEKSDOITBETTER

Greece in USA: Μια φανταστική πλατφόρμα προωθεί τον ελληνικό πολιτισμό στη Νέα Υόρκη

Με τη συμμετοχή 43 Ελλήνων και Κύπριων καλλιτεχνών


Η πολιτιστική πλατφόρμα ‘GREECE IN USA’ εγκαινιάζεται με την ομαδική έκθεση "The Right to Silence?", την οποία, οργανώνει στη Νέα Υόρκη υπό την αιγίδα του Ελληνικού Υπουργείου Πολιτισμού στο John Jay College of Criminal Justice, CUNY, City University of NewYork και σε άλλους πολιτιστικούς χώρους από τις 30 Δεκεμβρίου 2020 έως τις 31 Ιουλίου 2021. 

3-LULHI.jpg
Panos Kokkinias, Skylight in the context of “The Right To Silence” Group Exhibition, Greece in USA, 2020

Η μοναδική αυτή πρωτοβουλία συλλαμβάνει και δημιουργεί projects που χτίζουν μακροχρόνιες συνεργασίες με κορυφαία ιδρύματα και άτομα τα οποία ενεργά συνδέονται με την Ελλάδα. Σε αυτό το πλαίσιο, η εναρκτήρια έκθεση με τίτλο "The Right to Silence?" θίγει ζητήματα ποινικής δικαιοσύνης και στηρίζεται σε έρευνα και σε δύο παράλληλες ροές οι οποίες ασχολούνται με τα διαφορετικά πολιτικά γεωγραφικά και πολιτικά πλαίσια, εστιάζοντας στην Ελλάδα και την Κύπρο.

Την επιμέλεια της έκθεσης έχει η Σωζήτα Γκουντούνα και οι συμμετέχοντες καλλιτέχνες είναι: Μαρία Άντελμαν, Στήβεν Αντωνάκος, Κλίτσα Αντωνίου, Μαργαρίτα Αθανασίου, Λυδία Βενιέρη, Βαγγέλης Βλάχος, Αντώνης Βολανάκης, Αλέξανδρος Γεωργίου, Εύα Γιαννακοπούλου, Κλειώ Γκιζέλη, Χριστίνα Δημητριάδη, Γιώργος Δρίβας, Μαίρη Ζυγούρη, Διονύσης Καβαλλιεράτος, Πέγκυ Κλίαφα, Πάνος Κοκκινιάς, Γεωργία Κοτρέτσος, Λάππας Αριστείδης, Μανώλης Λεμός-Δασκαλάκης, Ειρήνη Λιναρδάκη, Αριστείδης Λογοθέτης, Μάριον Ιγγλέση, Όλγα Μηλιαρέση-Φωκά & Δέσποινα Δαμάσκου for SPAGHETTO, Μπίλ Μπαλάσκας, Μαργαρίτα Μποφίλιου, Γιώργος Παπαφίγκος, Χαρά Πιπερίδου, Βασίλης Σαλπιστής, Πάνος Σκλαβενίτης, Έφη Σπύρου, Μαρίλια Σταγουράκη, Γιώργος Σταματάκης, Χρυσάν Σταθάκος, Πάνος Τσαγκάρης, Στέφανος Τσιβόπουλος, Νάγια Φραγκούλη, Νίκος Χαραλαμπίδης, Δέσποινα Χατζηπαυλίδου & Ανθή Μουριάδου, Νάγια Φραγκούλη, Γιούλα Χατζηγεωργίου, Κλεοπάτρα Χαρίτου, Veronique Bourgoin, Tim D'AgostinoKaren Finley, Geyer Andrea Sharon Hayes, Steve C Harvey, Ashley Hunt, Richard Kamler,Renee Magnati, Ilan ManouachDaina Mattis, Juli Susin, Mischa Twitchin.

1-hWvka.jpg
Silent “Cells”, Peggy Kliafa, 2020, sculpture

Το ‘GREECE IN USA’ επιπλέον προσκάλεσε την καθηγήτρια και επιμελήτρια Thalia Vrachopoulos να ανταποκριθεί στο θέμα επικεντρώνοντας το ενδιαφέρον της κυρίως σε καλλιτέχνες από την Ασία, και την επιμελήτρια Tressa Berman να προτείνει έναν ιστορικό Αμερικανό καλλιτέχνη. Η πλατφόρμα μάλιστα προσκαλεί καλλιτέχνες, επιμελητές και ακαδημαϊκούς να ανταποκριθούν στο “The Right to Silence?/Δικαίωμα στη Σιωπή;”. Οι τρέχουσες εκδηλώσεις στη Νέα Υόρκη θα ανακοινωθούν αναλόγως.

Good to know

Πρόκειται για έναν μη κερδοσκοπικό οργανισμό παγκόσμιας εμβέλειας, ο οποίος προάγει τη γνώση του σύγχρονου και αρχαίου ελληνικού πολιτισμού στο εξωτερικό και προωθεί τη διεθνή πολιτιστική συνεργασία και τη συμμετοχή της κοινωνίας. Η πλατφόρμα είναι αφιερωμένη στη διάδοση καινοτόμων και μοναδικών προγραμμάτων στον χώρο της τέχνης και της εκπαίδευσης, εξερευνώντας την εξελισσόμενη ποικιλομορφία και τον πλούτο του ελληνικού πολιτισμού επιδιώκει να δημιουργήσει και προκαλέσει νέα (πρωτότυπη) σκέψη για τις τέχνες και να προωθήσει τον διαπολιτισμικό διάλογο μέσα από συνεργασίες και νέες πλατφόρμες έκφρασης. 

Εστιάζει σε μια σειρά πολιτιστικών δραστηριοτήτων, μεταξύ των οποίων η ανάπτυξη και η υποστήριξη της δημιουργικής, ακαδημαϊκής έρευνας με έμφαση στην πολιτιστική πολιτική και την εξωστρέφεια του ελληνικού πολιτισμού. Καθώς επίσης στην παραγωγή πολιτιστικών έργων και φεστιβάλ σε συνεργασία με εξέχοντες πολιτιστικούς εταίρους των ΗΠΑ, καθώς και τη διοργάνωση συνεδρίων, σεμιναρίων, εργαστηρίων και πολιτιστικών ανταλλαγών μέσω προγραμμάτων φιλοξενίας καλλιτεχνών "art residencies".

Το ‘GREECE IN USA’ παρουσιάζει ελληνοαμερικανικές και ελληνικές σύγχρονες παραγωγές που εστιάζουν στα εικαστικά, τις παραστατικές τέχνες (το θέατρο), τον πειραματικό κινηματογράφο, τον κινηματογράφο, τα νέα μέσα, την αρχιτεκτονική και το χορό. Ο οργανισμός δεσμεύεται ενεργά για την έρευνα, την ανάπτυξη και την παρουσίαση έργων που ανταποκρίνονται στις ανάγκες των χώρων (επιτόπια - site specific location driven project) και των νέων και ενδιάμεσων μέσων (new media & intermedia). Η προώθηση της διεθνούς ανταλλαγής πρακτικών και γνώσεων στις τέχνες, της διερεύνησης των μεθόδων που χρησιμοποιούνται στις θεατρικές και επιμελητικές πρακτικές και των σημείων διασταύρωσης μεταξύ των τεχνών, της κοινωνίας και της δημόσιας σφαίρας μέσω παρεμβάσεων, συλλογικών δράσεων, εκπαιδευτικών προγραμμάτων και δημοσιεύσεων, βρίσκεται στο επίκεντρο του ενδιαφέροντος του οργανισμού.

2-mMwzN.jpg
Destroy the Prison-Industrial Complex, Margarita Athanasiou, 2020, poster

Βασικός στόχος άλλωστε είναι η συνεργασία και η οικοδόμηση μακροχρόνιων εταιρικών σχέσεων με κορυφαία ιδρύματα και ιδιώτες που δραστηριοποιούνται ενεργά στην Ελλάδα και τον πολιτισμό της και να μεταφέρει μια ολοκληρωμένη εκπροσώπηση της Ελλάδας και της Κύπρου με την παραγωγή πολιτιστικών και εκπαιδευτικών προγραμμάτων που ενθαρρύνουν τον διαπολιτισμικό διάλογο και επιτρέπουν την πολιτιστική συμμετοχή.

Κάπως έτσι:

• Διαμορφώνεται η εικόνα της σύγχρονης Ελλάδας στις Ηνωμένες Πολιτείες πέρα από τα υπάρχοντα στερεότυπα

• Υποστηρίζονται εμπνευσμένες πολιτιστικές πρακτικές της Ελλάδας, καλωσορίζοντας και καλλιεργώντας νέες ιδέες και επιδράσεις

• Παρουσιάζεται ο σύγχρονος ελληνικός πολιτισμός

• Προωθείται η ελληνική πολιτιστική έρευνα και πολιτισμό στο αμερικανικό εκπαιδευτικό σύστημα

• Αναπτύσσεται ένα διατλαντικού δίκτυο για την ανταλλαγή πολιτισμών και ιδεών

• Ενισχύεται η ανάπτυξη δομών στην πολιτιστική πολιτική και προώθηση της παγκόσμιας κινητικότητα

Συνεργάτες Παραγωγής: Εύα Κωστοπούλου & Οντέτ Κουζού

Περισσότερες πληροφορίες εδώ