fbpixel

Search icon
Search
Γιατί η γυμναστική μας κάνει πιο ευτυχισμένους τελικά; Οι experts έχουν τις απαντήσεις
WELLNESS

Γιατί η γυμναστική μας κάνει πιο ευτυχισμένους τελικά; Οι experts έχουν τις απαντήσεις

Ελάτε ένα βήμα πιο κοντά στην ευτυχία


Είναι ευρέως γνωστό ότι η σωματική άσκηση προσφέρει μια πληθώρα από οφέλη στον οργανισμό μας ενισχύοντας το ανοσοποιητικό μας σύστημα και βελτιώνοντας την ψυχική και σωματική ευεξία. Πόσες φορές έχετε αισθανθεί ικανοποιημένοι και περήφανοι για τον εαυτό σας έχοντας βγάλει εις πέρας προγράμματα γυμναστικής, είτε στο γυμναστήριο είτε στο σπίτι, απαιτητικές προπονήσεις, ακόμη κι ένα γρήγορο περπάτημα ή τρέξιμο;

Όσο πιο πολύ ασχολούμαστε, τόσο περισσότερο δυναμώνει το σώμα μας και «εισπράττουμε» τα φυσικά οφέλη της άσκησης όπως είναι η προώθηση της μακροζωίας και της υγιεινής διατροφής. Ωστόσο, από επιστημονικές έρευνες διαπιστώθηκε ότι πέρα από τα παραπάνω η άσκηση συμβάλλει και στην τόνωση των συναισθημάτων σας.

Τα οφέλη της άσκησης στον εγκέφαλο

shutterstock-1602894142.jpg


Οι ερευνητές έχουν εξετάσει τη σχέση μεταξύ άσκησης και γνώσης για αρκετές δεκαετίες. Από αυτές τις μελέτες προέκυψε μια συγκεκριμένη και μη αμφισβητήσιμη αλήθεια: Η άσκηση καταφέρνει κι ενισχύει τη διάθεσή σας, διότι «αλλάζει ριζικά» τον εγκέφαλό σας, τόσο την ίδια στιγμή όσο και με την πάροδο του χρόνου.

Όπως τονίζει και ο Art Kramer, Ph.D., καθηγητής ψυχολογίας και διευθυντής στο Κέντρο Γνωστικής και Υγείας του Εγκεφάλου στο Πανεπιστήμιο Northeastern, πολλοί ερευνητές συμφωνούν ότι η άσκηση έχει την ικανότητα να αλλάξει τη διάθεσή μας και αυτό επειδή έχει δραματική επίδραση στον εγκέφαλό μας.

Σε αυτό το σημείο θα αναρωτηθεί κανείς «τι είδους επίδραση ασκεί στον εγκέφαλό μας;». Όσον αφορά τα άτομα που ανήκουν στην κατηγορία των αρχαρίων στη γυμναστική, όταν ασκείστε, ο καρδιακός σας ρυθμός αυξάνεται και το σώμα σας αντλεί περισσότερο οξυγόνο, που μεταφέρεται με τη σειρά του στον εγκέφαλό σας. Αυτή η διαδικασία μπορεί να επηρεάσει τη συνολική θετική σας διάθεση, καθώς πολλές μελέτες έχουν διαπιστώσει ότι ένας καλά οξυγονωμένος εγκέφαλος βοηθά στο να διαχειριστείτε ευκολότερα το άγχος και την κατάθλιψη. Άλλες πάλι μελέτες έχουν διαπιστώσει ότι η άσκηση μπορεί να βοηθήσει στην ολική καταστολή τους.

shutterstock-295943267.jpg


Η συγκεκριμένη έρευνα έδειξε επίσης ότι μετά από 20 ή 30 λεπτά αερόβιας άσκησης, το σώμα σας απελευθερώνει χημικές ουσίες που ονομάζονται ενδορφίνες, οι οποίες αλληλεπιδρούν με υποδοχείς στον εγκέφαλό σας, που μειώνουν την αντίληψή σας απέναντι στον πόνο. Αυτό σημαίνει ότι είναι πιθανότερο κατά τη διάρκεια των σκληρών προπονήσεών σας να αισθάνεστε θετικοί και αισιόδοξοι. Συγχρόνως απελευθερώνονται και άλλες χημικές ουσίες, που βελτιώνουν τη διάθεση, όπως η σεροτονίνη (αποκαλείται και “χάπι της ευτυχίας”, επειδή συμβάλλει στην ευεξία και την ευτυχία) και η ντοπαμίνη (αποκαλείται και νευροδιαβιβαστής της ευφορίας).

Good to know: Με την άσκηση μπορεί να δημιουργηθούν νέοι νευρώνες στον ιππόκαμπο, την περιοχή του εγκεφάλου που σχετίζεται με τη μνήμη, τη μάθηση και τα συναισθήματα. Ο ιππόκαμπος διαχειρίζεται τα συναισθήματά σας, επομένως βελτιστοποιώντας τον είναι πολύ πιθανό να γίνετε συναισθηματικά σταθεροί μακροπρόθεσμα.

Με ποια είδη άσκησης μπορείτε να εξασφαλίσετε την ευτυχία;

shutterstock-1497529301.jpg


Αν και κάθε είδος σωματικής άσκησης είναι ευεργετικό, έρευνες αναφέρουν πως η αερόβια γυμναστική (γνωστή και ως cardio exercises όπως είναι το τρέξιμο, η ποδηλασία ή η κολύμβηση) συστήνεται ως η καλύτερη για τον εγκέφαλό σας. Άλλες μελέτες, λιγότερες σε αριθμό, υποδεικνύουν τη yoga και το tai chi.

Θα έχετε ακούσει τη φράση «κάθε αρχή και δύσκολη». Δεν μπορείτε από τη μία στιγμή στην άλλη να βρεθείτε από το επίπεδο των αρχαρίων στο επίπεδο των προχωρημένων και αυτό είναι απολύτως φυσιολογικό. Χρειάζεται επιμονή και κυρίως υπομονή. Η συμβουλή των ειδικών είναι να επιλέγετε πρώτα τις ασκήσεις που σας αρέσουν περισσότερο. Επομένως, μέχρι να συνηθίσει το σώμα σας είναι καλύτερα να επιλέγετε να πραγματοποιείτε πρώτα τις ασκήσεις που σας αρέσουν περισσότερο από το να διαλέξετε κάτι που δε σας αρέσει και στο τέλος να το αφήσετε και να μην κάνετε τίποτα.

Έτσι αργά και σταδιακά το σώμα θα εξοικειωθεί, αποκτώντας μεγαλύτερη αντοχή. Φορά με τη φορά θα παρατηρήσετε ότι βελτιώνεστε και μπορείτε να κάνετε με μεγαλύτερη ευκολία κάθε άσκηση, νιώθοντας ικανοποίηση για τη «μικρή» επιτυχία σας. Η παραπάνω συμβουλή σε συνδυασμό με άλλες υγιεινές πρακτικές, όπως είναι ο οκτάωρος ύπνος, το καλό φαγητό και το να διαθέτετε χρόνο για τα αγαπημένα σας πρόσωπα, θα σας βοηθήσει να διασφαλίσετε ότι τόσο το σώμα σας όσο και ο εγκέφαλός σας θα είναι σε καλή κατάσταση για τα επόμενα χρόνια.