fbpixel

Search icon
Search
Γιάννης Ασσαέλ: Ποιος είναι ο Θεσσαλονικιός που φιγουράρει στη λίστα του Forbes Under 30;
#GREEKSDOITBETTER

Γιάννης Ασσαέλ: Ποιος είναι ο Θεσσαλονικιός που φιγουράρει στη λίστα του Forbes Under 30;

O ανώτερος ερευνητής στο Google DeepMind, χρησιμοποιεί τη μηχανική μάθηση για να αντιμετωπίσει τις προκλήσεις της τεχνητής νοημοσύνης


Μπορεί η φετινή χρονιά να συνεχίζει να μας δοκιμάζει σε διάφορους τομείς της ζωής μας, ωστόσο δεν σταμάτησε λεπτό να μάς δίνει αφορμές για να αισθανθούμε περήφανοι και να γεμίσουμε με αισιοδοξία, κοιτάζοντας τα κατορθώματα εκείνων που ακόμα και σε δύσκολους καιρούς διακρίθηκαν με το ταλέντο, τις γνώσεις και τη σκληρή δουλειά τους. 

Ένας από αυτούς είναι και ο Θεσσαλονικιός Γιάννης Ασσαέλ. Απόφοιτος του Κολλεγίου Ανατόλια, ο Γιάννης κατάφερε να μπει στην περιβόητη λίστα του περιοδικού Forbes Under 30 Europe 2021, μαζί με ακόμα τρεις Έλληνες, αλλά κι έναν Κύπριο. Ανάμεσα στα ονόματα των Μαριάννα Καψετάκη, Κωνσταντίνα Θεοφανοπούλου, Γιώργου Καλλίγερου, αλλά και του Κύπριου, Κυριάκου Ελευθερίου, στην κατηγορία της λίστας «Επιστήμη» φιγουράρει και ο επιτυχημένος ερευνητής, ο οποίος εργάζεται στο Google DeepMind, χρησιμοποιώντας τη μηχανική μάθηση για να αντιμετωπίσει τις προκλήσεις της τεχνητής νοημοσύνης. Έτσι δημιούργησε ένα σύστημα τεχνητής νοημοσύνης, που αναγνωρίζει τη φωνή μέσα από τη χρήση αυτόματης ανάγνωσης χειλιών. 

Who is Who 

1-LYIlK.jpg

Ο 29χρονος Γιάννης Ασσαέλ λίγο μετά την αποφοίτησή του από το τμήμα Εφαρμοσμένης Πληροφορικής του Πανεπιστημίου Μακεδονίας συνέχισε τις σπουδές του με πλήρη υποτροφία για MSc στην Επιστήμη των Υπολογιστών στο University of Oxford, όπου και το 2014 διακρίθηκε με το Tony Hoare Prize για την καλύτερη επίδοση στο έτος του. Το 2015 συνέχισε για MRes στην Τεχνητή Νοημοσύνη στο Imperial College London, και το 2017 μαζί με ένα συμφοιτητή του δημιούργησε το LipNet, το σύστημα τεχνητής νοημοσύνης, το οποίο έφερε επανάσταση στην αναγνώριση φωνής μέσα από τη χρήση αυτόματης χειλεανάγνωσης. Σήμερα, είναι υποψήφιος Διδάκτορας Τεχνητής Νοημοσύνης στο University of Oxford και ερευνητής επιστήμονας στην Google DeepMind.

Απόφοιτος του Anatolia High School, όπως έχει ο ίδιος δηλώσει, «Το σχολείο μου ήταν για μένα ένας χώρος έμπνευσης, ανακάλυψης και δημιουργίας ενός δυνατού υπόβαθρου για όλη τη μετέπειτα πορεία ζωής». 

Success Story 

yiannis-assael.jpg

Φαίνεται πως αυτήν τη συνεχόμενη ανάγκη για έμπνευση και δημιουργία κρατάει μέσα του «ζωντανή», αφού μέχρι σήμερα ο Γιάννης είναι συν-εφευρέτης σε τέσσερα διπλώματα ευρεσιτεχνίας και στο τελευταίο του project χρησιμοποιεί νευρωνικά δίκτυα για να αποκαταστήσει τμήματα αρχαίων ελληνικών κειμένων που λείπουν.

Με επικεφαλής τον Έλληνα ερευνητή, η ομάδα DeepMind, της θυγατρικής εταιρείας τεχνητής νοημοσύνης της Google, δημιούργησε την «Πυθία», ένα έξυπνο σύστημα που πραγματοποιεί την ανάγνωση μισοκατεστραμμένων επιγραφών με αρχαία ελληνικά κείμενα.

Το πλήρως αυτοματοποιημένο σύστημα, -το πρώτο του είδους του στον πλανήτη μάλιστα-, συμπληρώνει τις λέξεις που λείπουν, κάνοντας εναλλακτικές προτάσεις, πράγμα που μπορεί να βοηθήσει σημαντικά στο μέλλον τους επιστήμονες να διαβάσουν αρχαίες επιγραφές. 

Αυτό το δίκτυο που βασίζεται σε ένα είδος αλγόριθμου τεχνητής νοημοσύνης μαντεύει τις λέξεις ή τα γράμματα της αρχαίας ελληνικής γλώσσας που λείπουν σε επιγραφές από πέτρα, κεραμικά ή μέταλλο, ηλικίας 1.500 έως 2.600 ετών. Η «Πυθία» έμαθε έτσι να αναγνωρίζει μοτίβα σε 35.000 επιγραφές που περιέχουν πάνω από τρία εκατομμύρια λέξεις.

Ο ίδιος όταν τον ρωτούν ποιο είναι το καλύτερο κομμάτι της δουλειάς του, απαντά η ευρηματικότητά του, η οποία μπορεί να αλλάξει θετικά τον κόσμο -ή έστω ένα μέρος αυτού, και αυτός ίσως είναι ένας από τους σημαντικότερους λόγους που κατανοούμε απόλυτα τη βράβευσή του από αυτόν τον σημαντικό θεσμό. Ελπίζουμε και μελλοντικά ν' ακούγονται φωνές που θέλουν να ορίσουν από την αρχή τον κόσμο, βάζοντας θετικό πρόσημο!