fbpixel

Search icon
Search
Γιάννης Ασσαέλ: Ο Θεσσαλονικιός επιστήμονας που φιγουράρει στη λίστα του Forbes ξεδιπλώνει τη χαρισματική προσωπικότητά του
MAGAZINE

Γιάννης Ασσαέλ: Ο Θεσσαλονικιός επιστήμονας που φιγουράρει στη λίστα του Forbes ξεδιπλώνει τη χαρισματική προσωπικότητά του

Και αποδεικνύει πως εκτός από ευφυής, είναι και συναισθηματικά έξυπνος!


Ως παιδί περνούσε ώρες κάνοντας δημιουργικές κατασκευές, χρησιμοποιώντας παλιά αντικείμενα. Στο σχολείο ήταν ζωηρός, ενώ στο σπίτι αντιδρούσε θετικά σε ό,τι άκουγε. Οι γονείς του θυμούνται να προσπαθεί με ερωτήσεις να κατανοήσει καθετί. «Θυμάμαι να είμαι περιστοιχισμένος από ενδιαφέροντα βιβλία και να μου αρέσει να μαθαίνω. Έχω αναμνήσεις από κάποια που ανέλυαν μηχανικά κομμάτια από καινοτομίες κι εφευρέσεις, εντρυφώντας στις λεπτομέρειες. Η δημιουργία, η κατανόηση κι η επίλυση προβλημάτων μ’ ενθουσίαζαν», μου εξηγεί. Επιπλέον, με γονείς μηχανικούς -η μητέρα του ασχολείται με την οικολογική αρχιτεκτονική και ο πατέρας του είναι καθηγητής Πανεπιστημίου-, που είχαν σπουδάσει στο εξωτερικό, προσφέροντάς του μια σφαιρική εικόνα του κόσμου, δε θα μπορούσε παρά να χαράξει τον μονόδρομο στον οποίο σήμερα πορεύεται. Πλέον έχει μια υπεύθυνη θέση στην Google, ενώ είναι και εφευρέτης, με κοινωνικό πάντα αποτύπωμα σε ό,τι κάνει. «Τρελό»; Κι όμως, οι μεγαλύτερες ιδέες δεν προήλθαν ποτέ από συμβατικά μυαλά!

Σπούδασες στην Οξφόρδη, ένα θρυλικό πανεπιστήμιο, που το ακολουθούν πολλοί μύθοι. Θα ήθελα να μοιραστείς μαζί μας την εμπειρία σου.

Είναι ένα από τα πιο μαγευτικά μέρη στον κόσμο και μ’ έχει σμιλεύσει ως άνθρωπο και χαρακτήρα. Οι φοιτητές της δεν ανήκουν σε τμήματα, αλλά σε «κολέγια», με δικές τους εγκαταστάσεις και πλήθος κοινωνικών δραστηριοτήτων. Καθένα από αυτά έχει φοιτητές από διαφορετικές σχολές και απ’ όλο τον κόσμο, δημιουργώντας έτσι ένα πολυπολιτισμικό περιβάλλον, όπου η διαφορετικότητα είναι στοιχείο καθημερινό. Με αυτόν τον τρόπο προσφέρει ένα μοναδικό πλαίσιο για κοινωνικοποίηση, ανταλλαγή εμπειριών και ιδεών, ειδικά όταν κάθε κολέγιο έχει δικό του bar! Συζητούσαμε πρόσφατα μ’ έναν φίλο διπλωμάτη από την Ουρουγουάη, και καταλήξαμε ότι τελικά το πιο μαγικό χαρακτηριστικό της Οξφόρδης δεν είναι οι γνώσεις που σου προσφέρει, αλλά το συναίσθημα της βεβαιότητας, ότι κάθε στόχος είναι επιτεύξιμος όταν δουλεύεις για την πραγματοποίησή του.

assael-015.jpg

Εξαιρετικό αυτό! Αλήθεια, όλοι έχουμε στο μυαλό μας τους ευφυείς ανθρώπους ως λίγο πιο ιδιαίτερους. Τι σημαίνει για σένα αυτός ο χαρακτηρισμός;

Είναι μέρος της δουλειάς μου, ως Research Scientist στον κλάδο της Τεχνητής Νοημοσύνης, το να προσπαθώ να κατανοήσω την ευφυΐα -σε μεγάλο βαθμό εκφράζεται από την ικανότητα και την ταχύτητα της αναπροσαρμογής, ενώ σημαντικό ρόλο παίζει και η οργάνωση. Με την πανδαισία γνώσεων από τόσους διαφορετικούς τομείς αισθάνομαι ότι η ευφυΐα έχει πολλές πτυχές και συνάδει με τις έννοιες της καθολικότητας και της συνολικότητας, κάτι σαν έναν σύγχρονο “homo universalis”.

Από πού πηγάζει το πάθος σου για την τεχνολογία και τι κεντρίζει περισσότερο το ενδιαφέρον σου σε σχέση με την Τεχνητή Νοημοσύνη (ΤΝ); 

H δημιουργία, η κατανόηση κι η επίλυση προβλημάτων, παράλληλα με εθελοντικές δράσεις και την ανάγκη για κοινωνική προσφορά, είναι χαρακτηριστικά που από μικρή ηλικία με ακολουθούσαν. Τα ίδια περιγράφουν τον τρόπο που δουλεύω και σήμερα ως επιστήμονας-ερευνητής. Πάντα ένιωθα έλξη προς τον κλάδο της τεχνολογίας, πιστεύοντας ότι προσφέρει εργαλεία με τα οποία θα μπορούσαμε ν’ αυτοματοποιήσουμε τη ρύθμιση -κυρίως- κοινωνικών θεμάτων. Ανακαλύπτοντας στις σπουδές μου τις δυνατότητες του κλάδου της ΤΝ, συνειδητοποίησα ότι δίνονται ευκαιρίες επίτευξης λύσεων σε πολύ μεγάλη κλίμακα. Έτσι, αποφάσισα να εστιάσω την έρευνά μου σε καινοτομίες με θετικό κοινωνικό αποτύπωμα.

Ως Senior Research Scientist στην Google DeepMind, ποιες αρμοδιότητες έχεις; 

Ένας/μια Research Scientist καλείται να επιλέξει και να λύσει κάποια από τα μεγαλύτερα προβλήματα της επιστήμης σήμερα. Αυτά μπορεί να αφορούν στον κλάδο της ΤΝ, αλλά και σε άλλους, όπως της Βιολογίας, της Ιστορίας, του Πολιτισμού. Σε μεγάλο βαθμό, η αρμοδιότητά του είναι να φανταστεί το μέλλον που θα ήθελε να δημιουργήσει και τις λύσεις που θα μπορούσε να δώσει. H Google DeepMind είναι ένα από τα πιο διακεκριμένα στον κόσμο ερευνητικά εργαστήρια στον τομέα της ΤΝ και προσφέρει ένα μοναδικό και ιδιαίτερα δημιουργικό περιβάλλον για την επίτευξη αυτών των στόχων.

Πώς αισθάνεσαι για τη διάκρισή σου στη λίστα του Forbes; Σημαίνει αυτό κάτι για σένα επαγγελματικά; 

Νιώθω μεγάλη τιμή και ακόμη μεγαλύτερη περηφάνια ως Έλληνας! Τα κριτήρια στην κατηγορία «Επιστήμη & Υγεία» περιλαμβάνουν ακαδημαϊκές αναγνωρίσεις, επιχειρηματικές επιτυχίες και μια γενικότερη κοινωνική αντίληψη. Όπως ο κλάδος της ΤΝ προσφέρει ερευνητικά εργαλεία για να δημιουργήσουμε καινοτομίες με θετικό κοινωνικό απόηχο σε μεγαλύτερη κλίμακα, αντίστοιχα «μέσα» θέλω να πιστεύω ότι παρέχει και ο εν λόγω τίτλος.

Οι εφευρέσεις σου διαπνέονται κυρίως από ανθρωπισμό ή αποτελούν ανάγκη εξέλιξης της τεχνολογίας; 

Θεωρώ ότι είναι χρέος μας ως επιστήμονες να δημιουργούμε με γνώμονα το αίσθημα της κοινωνικής προσφοράς κι ευθύνης, κι αυτό μ’ έχει οδηγήσει σε κάθε έρευνά μου. Στο διδακτορικό ξεκίνησα μελετώντας την εξέλιξη της γλώσσας μεταξύ συστημάτων ΤΝ και γρήγορα μεταπήδησα στο πρόβλημα της χειλεανάγνωσης, που λύσαμε για πρώτη φορά. Δημιουργήσαμε ένα καινοτόμο μοντέλο αναγνώρισης φωνής, που λειτουργεί ανεξαρτήτως έντασης των εξωτερικών θορύβων. Στην ουσία, βελτιώνει κάθε συσκευή αναγνώρισης φωνής (κινητά, υπολογιστές, αυτοκίνητα) κι έχει σημαντικές ιατρικές εφαρμογές. Μπορεί να βοηθήσει περισσότερους από 100.000 ασθενείς με τραχειοτομή να επικοινωνήσουν. Παράλληλα, δουλεύω κι ένα μοντέλο σύνθεσης φωνής, που αφορά σε ασθενείς με ALS, βοηθώντας τους ν’ αποκτήσουν την αρχική τους φωνή.

assael-008.jpg

Και η πιο πρόσφατη έρευνά σου εστιάζει στην Ιστορία και τον Πολιτισμό…

Ναι, τ’ αρχαία κείμενα αποτελούν πρωτογενή πηγή πληροφοριών για το παρελθόν. Με την πάροδο των χρόνων, τα κείμενα αυτά έχουν υποστεί φθορές και η ανάκτησή τους αποτελεί μια από τις πιο σημαντικές και δύσκολες διαδικασίες. Δημιουργήσαμε ένα σύστημα ΤΝ για να μπορέσουμε να συλλέξουμε γνώση από περισσότερα από 100.000 αρχαία ελληνικά κείμενα και να τη χρησιμοποιήσουμε ως εργαλείο για τους σύγχρονους ιστορικούς.

Αυτό το διάστημα δουλεύεις πάνω σε κάποιο νέο ερευνητικό σχέδιο; 

Συνεργάζομαι με την ομάδα γενετικής και γονιδιωματικής της DeepMind σ’ ένα project για την πρόβλεψη έκφρασης διαφορετικών γονιδιωμάτων. Παράλληλα, η έρευνά μας για τα αρχαία ελληνικά κείμενα προκάλεσε μια αλυσιδωτή αντίδραση για τη χρήση μοντέλων ΤΝ στην Ιστορία και τον Πολιτισμό, και η Ελλάδα έχει και τα δύο!

Πώς φαντάζεσαι το μέλλον σου ιδανικά; 

Να συνεχίσω να κάνω έρευνα στον τομέα της ΤΝ, που εστιάζει σε καινοτομίες με θετικό κοινωνικό αποτύπωμα και από αυτήν τη θέση να προσφέρω στη χώρα μου.

Personal

Όσον αφορά στην eco friendly φιλοσοφία… αισθάνομαι ότι η φύση μας είναι να βρισκόμαστε στη φύση. Τα τελευταία χρόνια στηρίζω sustainable επιλογές, διαβάζοντας τις επιγραφές από ό,τι αγοράζω και έχω περιορίσει την κατανάλωση ζωικών τροφών.

Μ’ ενθουσιάζει… η δημιουργία, το να έρχομαι κοντά στη φύση και να μοιράζομαι στιγμές με αγαπημένα μου πρόσωπα.

Δεν μπορώ ν’ αντισταθώ… στα ελληνικά νησιά.

Στο δίπολο τύχη ή σκληρή δουλειάμ’ έχει κερδίσει ο στίχος “You can be anything you want to be,/ just turn yourself into anything you think that you could ever be”, από το “Innuendo” των Queen.

Αποφορτίζομαι… με τρέξιμο, yoga, meditation, φωτογραφία και ηλεκτρικό μπάσο.

ΔΗΜΟΣΙΕΥΤΗΚΕ ΣΤΟ ΠΕΡΙΟΔΙΚΟ GLOW ΣΤΟ ΤΕΥΧΟΣ ΙΟΥΛΙΟΥ 2021