Ο Γιάννης Τσεκλένης άφησε την τελευταία του πνοή νικημένος από τη μεγάλη μάχη που έδινε με τον καρκίνο, την Τετάρτη 29 Ιανουαρίου, αποχαιρετώντας την αγαπημένη του Ελλάδα σαν αερικό -όπως και οι ονειρικές δημιουργίες του. Σε ηλικία 82 ετών, λοιπόν, έφυγε από τη ζωή ο σπουδαίος μόδιστρος, ο οποίος άφησε το στίγμα του τόσο στην εγχώρια σχεδιαστική σκηνή, όσο και σε ολόκληρο τον κόσμο. Τα μοντέρνα designs του και η εκλεπτυσμένη έμπνευσή του αποτέλεσαν τροχοπέδη για την ανάπτυξη της ελληνικής μόδας, αφού ήταν ο πρώτος που άνοιξε τον δρόμο και για τους υπόλοιπους Έλληνες σχεδιαστές στο εξωτερικό.
Ο ίδιος κατά καιρούς επηρεάστηκε από την ιδιαίτερη πατρίδα του, ενώ συχνά εξέφραζε την αγάπη του για την ελληνική παράδοση μέσω των δημιουργιών του. Τα υφάσματα και τα μοτίβα που συνήθιζε να χρησιμοποιεί προωθούσαν τον πολιτισμό μας και απέπνεαν την κομψή αίγλη που φέρνει στο νου ο γαλάζιος ουρανός και η μπλε θάλασσά μας. Μάλιστα, πολλές συλλογές του κυκλοφορούσαν και στο εξωτερικό, καταφέρνοντας να μεταφέρουν την ελληνική μόδα σε κάθε άκρη του κόσμου.
Άλλωστε, ο ταλαντούχος δημιουργός είχε λάβει για το έργο του πολλές τιμητικές διακρίσεις, ανάμεσα στις οποίες τον Αργυρό Σταυρό του Τάγματος του Φοίνικος, το Χρυσό Μετάλλιο της Μόδας από το Ελληνικό Ινστιτούτο Μόδας, την Κόρη των Κυκλάδων από το Ελληνικό Κέντρο Μόδας, αλλά και το βραβείο Δίολκος της Ελληνικής Ακαδημίας Marketing.
Την ανακοίνωση για τον θάνατό του εξέδωσε σε ανάρτησή του στο Facebook το Πελοποννησιακό Λαογραφικό Ίδρυμα, εκφράζοντας την τεράστια θλίψη όλων των ανθρώπων που ακολουθούσαν και θαύμαζαν τις άξιες δημιουργίες του επιτυχημένου σχεδιαστή. Εκείνος είχε δωρίσει το σύνολο των συλλογών του στο Ίδρυμα «Β. Παπαντωνίου» κι έργα του έλαβαν μέρος σε πολλές αναδρομικές εκθέσεις, όπως «Γιάννης Τσεκλένης – Ένας Έλληνας σχεδιαστής μόδας», στο Θέατρο Θησείο στην Αθήνα, «6 ‘Παγκόσμιοι’ Έλληνες σχεδιαστές» στο Ζάππειο, στο Λονδίνο και τη Λευκωσία και την πρόσφατη «Tseklenis. Τα χρόνια της μόδας» στο Ναύπλιο.
Μάλιστα, για τα πρώτα του βήματα στη μόδα, ο Γιάννης Τσεκλένης δήλωσε πρόσφατα στο Bovary.gr: «Πριν πεθάνει ο πατέρας μου, μου έδωσε μια ευλογία, ευχή και κατάρα μαζί: “Mην αφήσεις τη μόδα. Τα τελευταία πέντε χρόνια ό,τι αγοράζεις μετά από έξι μήνες το έχει η couture στο Παρίσι, χωρίς να το ξέρεις”. Πώς; Εμείς βλέπαμε τις συλλογές με τα υφάσματα νωρίτερα κι εγώ έκανα μια ανάλυση του τι πουλιέται και προέβλεπα, ας πούμε, τι έρχεται. Σαν μάρκετινγκ. Έβγαζα τα trends από το μυαλό μου. Σα να είχα ένα μελλοντολογικό μάτι στη μόδα για το επόμενο χρονικό διάστημα.»
Όπως όλα δείχνουν, το μοναδικό έργο του στην πολιτιστική ζωή της χώρας συνεχίζει ο γιος του Κωνσταντίνος, ο γνωστός εννοιολογικός καλλιτέχνης και κινηματογραφιστής, ενώ μέσα στο 2020 σχεδιάζεται έκθεσή του στο Μουσείο Μπενάκη.