fbpixel

Search icon
Search
Γι' αυτόν τον λόγο το δέρμα σας χρειάζεται τη βιταμίνη C
FACE & BODY

Γι' αυτόν τον λόγο το δέρμα σας χρειάζεται τη βιταμίνη C

Όλα όσα χρειάζεται να γνωρίζετε για τα οφέλη της «θαυματουργής βιταμίνης»


Γνωστή ως μία «superheroe βιταμίνη» στη περιποίηση της επιδερμίδας - μαζί με το SPF και τη ρετινόλη - η βιταμίνη C έχει αποδεδειγμένα οφέλη, από τη δράση της ως προστατευτικό αντιοξειδωτικό και την ενίσχυση του υγιούς κολλαγόνου μέχρι την καταπολέμηση της μελάγχρωσης. Παρακάτω αναλύουμε όλα όσα πρέπει να γνωρίζετε για το καλύτερο «πολυεργαλείο» ομορφιάς. 

Τι κάνει η βιταμίνη C;

Ίσως είναι πιο γρήγορο να απαριθμήσουμε το τι δεν κάνει. Ως ένα από τα πιο ισχυρά αντιοξειδωτικά, η βιταμίνη C προστατεύει από τις περιβαλλοντικές βλάβες (συμπεριλαμβανομένης της ρύπανσης), φωτίζει τον τόνο του δέρματος, ενισχύει το κολλαγόνο και αναστέλλει τη μελάγχρωση. «Την κατατάσσω στην κορυφή μεταξύ όλων των υπόλοιπων συστατικών», δηλώνει ο κορυφαίος δερματολόγος Dr. Dennis Gross. Επιπλέον, διεγείρει το κολλαγόνο, επειδή οι ινοβλάστες (που δημιουργούν νέο κολλαγόνο) έχουν υποδοχείς για τη βιταμίνη C, οπότε ενισχύει το DNA του κυττάρου για να παράγει περισσότερο. Η φροντίδα του δέρματος με βιταμίνη C λέγεται επίσης ότι έχει ιδιότητες που φωτίζουν το δέρμα, καθώς εμποδίζει την ανώμαλη παραγωγή μελάγχρωσης, η οποία δίνει μια πιο φωτεινή όψη της επιδερμίδας.

shutterstock-1894977727-f8F2Z.jpg

Τι να αναζητήσετε

Όπως και με άλλες ισχυρές δραστικές ουσίες (συμπεριλαμβανομένης της ρετινόλης), εδώ τα πράγματα γίνονται δύσκολα, επειδή οι διάφορες εταιρίες επιλέγουν να χρησιμοποιούν διαφορετικούς τύπους βιταμίνης C. Το ασκορβικό οξύ ή L-ασκορβικό οξύ είναι η καθαρή, φυσική μορφή της βιταμίνης C. Είναι επίσης η πιο ερευνημένη και η πιο ασταθής. Ωστόσο, όποιος τύπος και αν χρησιμοποιείται εξαρτάται από την υπόλοιπη σύνθεση του προϊόντος και το σύστημα χορήγησής του. Αυτό είναι το μοναδικό προϊόν, όπου η συσκευασία έχει πραγματικά σημασία: αναζητήστε σφραγισμένες αντλίες χωρίς αέρα, σκουρόχρωμα μπουκάλια, σφραγισμένες αμπούλες ή «σφηνάκια» μιας χρήσης ή μικρής διάρκειας, τα οποία βοηθούν να διασφαλιστεί ότι το ενεργό συστατικό διατηρείται στο πιο ισχυρό του. Επιπλέον, σκεφτείτε πώς το χρησιμοποιείτε και το φυλάτε. Κρατήστε το καπάκι και μην το αφήνετε σε ράφι του μπάνιου, όπου η κυμαινόμενη θερμότητα από το ντους ή το μπάνιο μπορεί να το υποβαθμίσει. Αν αλλάξει ελαφρώς το χρώμα του, λόγω οξείδωσης, μπορείτε ακόμα να το χρησιμοποιήσετε - αυτό δείχνει ότι είναι καλή η συγκέντρωσή του - αλλά οποιαδήποτε πιο εμφανής αλλαγή και είναι μάλλον καλύτερο να το πετάξετε.

Γνωρίστε το % σας

Αν και έχει αποδειχθεί ότι είναι ενεργό από μόλις 0,6%, όσο υψηλότερο είναι το ποσοστό, τόσο πιο σοβαρές είναι οι επιπτώσεις. Αλλά καθώς αυξάνετε τη συγκέντρωση, μπορείτε επίσης να αυξήσετε οποιαδήποτε ευαισθησία - έτσι, όποια αποτελέσματα και αν αναζητάτε, η καλύτερη συμβουλή είναι να ξεκινήσετε χαμηλά και να προχωρήσετε αργά. Αλλά ο ερεθισμός είναι το μόνο μειονέκτημα. Για καθημερινή χρήση, για να αποκτήσετε έναν γενικά φωτεινότερο τόνο δέρματος και για να παρέχετε ένα καλό αντιοξειδωτικό back-up στο καθημερινό σας SPF, οτιδήποτε μέχρι ή γύρω στο 5% είναι αρκετό. Μερικοί άνθρωποι μπορούν να νιώσουν αυτό το τσούξιμο στο δέρμα ακόμα και στο 2%. Αν είναι έτσι, τότε χρησιμοποιήστε το με μια κρέμα προσώπου για να απομονώσετε. Από το 10% και πάνω, γίνεται πιο ενεργό. Μπορείτε να το χρησιμοποιείτε δύο ή τρεις φορές την εβδομάδα, αλλά, τελικά, το θέμα είναι να είστε συνεπείς και να το χρησιμοποιείτε τακτικά για τουλάχιστον οκτώ εβδομάδες - τότε είναι που βλέπετε πραγματικά αποτελέσματα. Για να αντιμετωπίσετε τις ηλιακές κηλίδες, πρέπει να φτάσετε περίπου στο 20% - το επίπεδο που έχει αποδειχθεί κλινικά ότι είναι αποτελεσματικό.

shutterstock-2055423035.jpg

Πώς να χρησιμοποιήσετε τη βιταμίνη C για την περιποίηση του δέρματος

Αν και συνήθως συνιστάται για το πρωί (για την προστασία της επιδερμίδας από τη ρύπανση, ειδικότερα), με αυτό το έξυπνο «πολυεργαλείο» περιποίησης δεν υπάρχουν σκληροί και γρήγοροι κανόνες - οπότε μπορείτε να το χρησιμοποιήσετε και το βράδυ. Απλώς βεβαιωθείτε ότι αποτελεί μέρος της τακτικής, συνεχούς ρουτίνας σας. Ο ευκολότερος τρόπος για να το χρησιμοποιήσετε είναι πιθανώς σε έναν ορό. Συχνά συνδυάζεται με βιταμίνη Ε, η οποία δρα για να ενισχύσει περαιτέρω τις αντιοξειδωτικές ιδιότητες της βιταμίνης C. Και, όχι ότι χρειάζεται υπενθύμιση, αλλά μην ξεχνάτε να χρησιμοποιείτε το SPF σας!